-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eglė Balčiūnaitė: konkurencijos nėra, jei esi stipriausia

Vidutinių nuotolių bėgikė, olimpietė Eglė Balčiūnaitė pastarąsias dvi savaites praleido ne gimtuosiuose Šiauliuose, o Vilniuje. Čia ji pradėjo pasiruošimą naujajam lengvosios atletikos sezonui ir pagrindiniams jo startams – pasaulio uždarų patalpų čempionatui Dohoje bei Europos čempionatui Barselonoje. Paprašėme 21 metų sportininkės įvertinti besibaigiančius metus bei pasidalinti artėjančio sezono nuotaikomis.
Vidutinių nuotolių bėgikė Eglė Balčiūnaitė
Eglė Balčiūnaitė / LAF nuotr.
LAF nuotr./Eglė Balčiūnaitė
LAF nuotr./Eglė Balčiūnaitė

„2009 metų sezono net nenorėčiau vertinti – metai prasidėjo nuo traumų, kurios sujaukė visus startų uždarose patalpose planus ir atsiliepė startams stadionuose. Esu nepatenkinta šiais metais, tačiau man jie bus gera pamoka – stengsiuos iš klaidų mokytis”, – sako sportininkė, kuri 2009 metais žiemos sezone startavo vos kartą, o vasarą Europos U23 čempionate Kaune liko šešta. „Traumos mane išblaškė ir sujaukė visa pasiruošimo ciklą. Teko mažinti krūvius, o tai tiesiogiai atsiliepė rezultatams. Nekilo net minties, kad buvo pasirinkta ne ta treniruočių metodikoje – mano treneris (A.Kitanovas) puikiai išmano savo darbą, aš juo visiškai pasitikiu. Į pirmąsias varžybas Maskvoje važiavau apsirgusi, maniau, kad liga praeis – tačiau kūnas buvo nualintas ligų ir jėgų neužteko. Po šio starto žiemos sezoną nusprendėme baigti, nors planuose buvo ir Europos uždarų patalpų čempionatas Turine, ir asmeninis rekordas (jis šiuo metu 800 metrų distancijoje yra 2:00,15 minutės – pasiektas olimpinėse žaidynėse Pekine).”

Dėsningumas vienas – traumos daro savo, prieš jas, kaip ir prieš vėją, nepapūsi. Konkurentų nėra tik tada, kai esi stipriausia.

Pastarasias dvi savaites bėgike praleido treniruočių stovykloje Vilniuje. „Su treneriu ir dar keliais sportininkais iš jo grupės „stovyklavome” Vilniuje, čia sąlygos kur kas geresnės nei Šiauliuose. Čia yra Vingio parkas, kur krosus galima bėgti net tamsiuoju paros metu, čia yra šiltas maniežas su gera danga. Šiauliuose danga labai kieta, tad nepavyksta išvengti nedidelių traumų bėgant su startukais. Tiesa, pasikeitimai Šiauliuose jau vyksta – įstatyti plastikiniai langai, tad temperatūra keliais laipsniais pakilo. Praėjusiais metais tokiu pat metu daugelis Lietuvos rinktinės narių stovyklaudavo Portugalijoje ar PAR, tačiau šiemet tenka veržtis diržus. Būtų labai gerai nuvažiuot į Portugaliją, kur vienu metu stovyklauja apie 70 Rusijos bei kitų šalių vidutinių nuotolių bėgikų – būtų smagu pasitreniruoti su jais, tačiau šiam laikotarpiui nėra blogai ir Vilnius”.

Alfredo Pliadžio nuotr./Eglė Balčiūnaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Eglė Balčiūnaitė

2008 metų sezone E.Balčiūnaitės rezultatai buvo gerokai aukštesni nei šiemet – ar turėjo tam įtakos, jog olimpiniais metais Eglė neturėjo sau lygiavertės varžovės vidaus varžybose – tais metais dėl traumų retai startavo pagrindinė Eglės priešininkė Irina Krakoviak? „Nematau čia jokių sąsajų ar kažkokių dėsningumų. Dėsningumas vienas – traumos daro savo, prieš jas, kaip ir prieš vėją, nepapūsi. Konkurentų nėra tik tada, kai esi stipriausia. O bet kokia konkurencija tiek Lietuvoje, tiek ir tarptautiniuose startuose yra gerai.“

Nuo starto Pekino olimpiadoje praėjo daugiau nei metai – tuomet E.Balčiūnaitė bėgo 800 metrų bėgimo rungties pusfinalyje ir galutinėje rikiuotėjo užėmė 22 vietą. Ar pasikeitė to starto vertinimas, praėjus kiek daugiau laiko ir viską nuodugniai apgalvojus? „Nemanau. Ir tada, ir dabar manau, kad Pekine įgijau daug vertingos patirties. Iki šiol tą startą vertinu tik teigiamai – padariau viską ką tuo metu galėjau”.

Dažnai tenka pastebėti, jog interneto portaluose, kuriuose rašoma apie Eglės startus, komentaruose aptariami ne rezultatai, o tik jos nuotraukos – kaip pati sportininkė jaučiasi tokiais atvejais? „Jei žmogus skaito jam neįdomų straipsnį, o būtinai nori pakomentuoti, priežastį vis tiek ras, kad ir nuotraukas. O jei jis tiesiog daugiau neturi ką pasakyti, tai jau komentatoriaus problema. Kaip ir panaši problema, kuomet rašoma apie mane, o įdedama maratonininkės Živilės Balčiūnaitės nuotrauka. Ir tai tęsiasi jau ne pirmus metus“, – optimistiškai į viską žiūri šiaulietė.

LAF nuotr./Eglė Balčiūnaitė
LAF nuotr./Eglė Balčiūnaitė

Ir pabaigai, kokius tikslus jaunoji bėgikė sau kelia naujame sezone, 2010-aisiais? „Tikslas lieka tas pats, kaip ir prieš praėjusį sezoną – asmeninis rekordas. Taip pat visos pagrindinės sezono varžybos – įskaitant ir pasaulio uždarų patalpų čempionatą Dohoje bei Europos čempionatą Barselonoje. O svarbiausia – išlikti sveikai ir be traumų. Galbūt, kaip ir pernai išbandysiu jėgas ir krose – labai naudinga patirtis”.

Dosjė – lengvaatletė Eglė Balčiūnaitė

Rungtis: 800 m bėgimas;

Geriausias rezultatas: 2:00.15;

Gimimo data ir vieta: 1988 m. spalio 31 d., Šiauliai;

Gyvenamoji vieta: Šiauliai;

Ūgis: 176 cm;

Svoris: 60 kg;

Šeimyninė padėtis: netekėjusi;

Išsilavinimas: Šiaulių universiteto Sociologijos fakulteto studentė;

Laisvalaikio užsiėmimas: aktyvus poilsis gamtoje;

Nuo kada sportuoja: 2000 m.;

Pirmasis treneris: Aleksandras Kitanovas;

Dabartinis treneris: Aleksandras Kitanovas.

Laimėjimai:

Alfredo Pliadžio nuotr./Eglė Balčiūnaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Eglė Balčiūnaitė

2007 m. Europos taurė Danijoje – 1 vieta (4x400 m, 3:35.79), Europos jaunimo čempionatas – 6 vieta (Hengelas, 800 m, 2:05.73);

2008 m. XXIV SEL žaidynės Helsinkyje – 1 vieta (800 m, 2:02.55), „Permit Meeting“ varžybos Kaune – 1 vieta (800 m, 2:01.23), J.Kusočinskio atminimo varžybos Varšuvoje – 2 vieta (800 m, 2:00.89), Pekino olimpinės žaidynės – pusfinalis, 22 vieta (2:02.90, atranka – 2:00.15).

2009 m. SELL žaidynės, 1 vieta ( 2:09.66), LAF taurė, 1 vieta (1 mylia, 4:49.00), Europos U23 čempionatas Kaune – 6 vieta (2:02.26).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius