Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos kroso čempionate žibėjusi G.Karinauskaitė iškovojo penktą vietą

Sekmadienį Briuselyje (Belgija) vyko Europos kroso čempionatas, kuriame aukščiausią vietą Lietuvos istorijoje užėmė Greta Karinauskaitė. U23 merginų grupėje lengvaatletė finišavo penkta (7 km – 27 min. 13 sek.) ir pagerino iki šiol geriausią šalies pasiekimą čempionate, kuris nuo 2018 metų priklausė Eglei Morenaitei (11 vieta U23 merginų grupėje – aut. past.). 29 kartą vykusiame Europos kroso čempionate iš viso startavo 8 Lietuvos bėgikai.
Greta Karinauskaitė
Greta Karinauskaitė / LLAF nuotr.

Su dar 73 dalyvėmis startavusi G.Karinauskaitė pirmo kilometro pusę įveikė 19 pozicijoje, o vėliau rikiuotėje tolygiai kilo aukštyn. Distancijos pabaigoje 5 vietą pasiekusi sportininkė ją išlaikė iki finišo, o nuo 3 vietos ją skyrė vos 7 sekundės. Šioje amžiaus grupėje nugalėjo varžovėms vilčių nepalikusi britė Megan Keith (25 min. 32 sek.).

„Mes su Greta rezultatų niekada viešai neplanuojame, bet finišuoti penketuke tikėjomės. Aš galvojau, kad auklėtinė gali finišuoti ir trečia, bet krosas yra visų bėgimo rungčių atstovų susirinkimo vieta. Čia startuoja tiek 1500 m, tiek maratono distancijų bėgikai, o Gretos užimta penkta vieta tik įrodo, kad ji yra tame stipriausiųjų sąraše“, – po čempionato kalbėjo lengvaatletės treneris Justinas Beržanskis.

Jam antrino ir Lietuvos kroso komandos vyriausiasis treneris Mindaugas Krakys: „Svajojome tyliai apie medalį, bet kartu ir buvome realistai. Tikėjome, kad Greta tikrai gali būti geriausiųjų šešetuke, tai planas įvykdytas su kaupu. Apskritai, Gretos startai šiemet fantastiški, krose irgi puikus pasirodymas, kuris vainikuoja nuostabų sezoną.“

Primename, kad šiais metais 3000 m kliūtinio bėgimo rungtyje G.Karinauskaite gerino Lietuvos rekordą (9 min. 26,88 sek.), tapo NCAA vicečempione, iškovojo Europos U23 čempionato sidabrą ir Europos žaidynių bronzą bei debiutavo pasaulio čempionate.

Pasak Justino, distancijoje buvo tik viena aiški lyderė, o dėl kitų podiumo pozicijų vyko atvira kova: „Nugalėjusi britė buvo favoritė, o kitos pavardės nors ir buvo žinomos, galutinį rezultatą galėjo nulemti detalės. Galbūt Gretai reikėjo anksčiau prisitraukti prie grupelės, tada gal ir vieta finiše būtų kita.“

Čempionato dalyviams teko bėgti per itin minkštą ir šlapią žemę, kadangi dieną prieš varžybas, Belgijos sostinėje pliaupė lietus. „Trasa buvo sudėtinga, lėta ir labai klampi. Situacijos negerino ir anksčiau startavę dalyviai, kurie tą purvą dar labiau ištrypė. Sakyčiau, kad vyko išgyvenimas ir daugelį sportininkų tai šokiravo“, – apie netradicines varžybų sąlygas pasakojo J. Beržanskis.

66 vietą varžybose iškovojo Valentas Mockus (U20, 5 km – 18 min. 27 sek.), 70 vietą užėmė Giedrius Valinčius (vyrai, 9 km – 33 min. 40 sek.), 71 vietoje finišavo Karolina Bliujūtė (U20, 5 km – 22 min. 4 sek.), 72 vietą užėmė Eleonora Višnevskytė (U20, 5 km – 22 min. 8 sek.) ir Ignas Dumbliauskas (U23, 7 km – 26 min. 58 sek.), 79 pozicijoje finišavo Robertas Vališauskas (vyrai, 9 km – 35 min. 4 sek.), o Gabija Galvydytė distancijos nebaigė. „Karolinai pirmame kilometre užlipo ant startuko ir jį numovė, tai sportininkė bėgo be jo. Pagirtina, kad baigė distanciją ir finišavo aukščiau nei pernai. Valentas dvejais metais jaunesnis už varžovus, tai pasiekė tikrai puikų rezultatą ir tikimės gerų pasiekimų iš jo ateityje“, – vylėsi Lietuvos kroso komandos vyr. treneris.

Čempionato komandinėje įskaitoje daugiausiai medalių (11) iškovojo Didžiosios Britanijos komanda, antroje vietoje liko prancūzai, kurie džiaugėsi 6 medaliais. „Purvo trasa būdinga šių šalių sportininkams, jie pripratę ir ją mėgsta. Gal ir mes ateityje iškovosime tą pirmą medalį, kurį galėsime parvežti į Lietuvą. Europos kroso čempionatuose jau daugelį metų reguliariai dalyvaujame ir pozicijos vis aukštesnės. Be to, pirmą kartą istorijoje, kaip komanda, iškovojome įskaitinius taškus ir galutinėje rikiuotėje užėmėme 15 vietą. Džiuginantis pasiekimas, nes tik 17 Europos komandų gavo taškus“, – čempionato rezultatus apibendrino M.Krakys.

2024 metais jubiliejinis trisdešimtas Europos kroso čempionatas gruodžio 8 dieną vyks Antalijoje (Turkija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius