-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos sprinto žvaigždė Francis Obikwelas: apie vakarėlius su Usainu Boltu, meilę krepšiniui ir svajonę vesti lietuvaitę

Pokalbis su Paryžiuje vykusio Europos uždarų patalpų čempionato 60 metrų čempionu Franciu Obikwelu prasideda viešbutyje. Nieko intriguojančio. Jis laukia, kol pavakarieniausime trijų žvaigždučių viešbutyje, kur ir pats gyvena.
Francis Obikwelas
Francis Obikwelas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sutariame eiti prie jūros ir pašnekėti apie žemiškus dalykus. Portugalijos žvaigždė elgiasi nežvaigždiškai. Francis atvirai papasakoja apie tai, kad Londono olimpiada bus paskutinė ir jis baigs profesionalo karjerą.

- Francis, kaip atrodo tavo įprasta diena?

- Didžioji dalis mano kasdienybės? Kadangi aš esu profesionalus sportininkas ir gyvenu iš savo sportinės veiklos, mano diena susideda iš rimtų treniruočių ir gero poilsio. Kai nori pasiekti aukštų rezultatų, turi treniruotis kaip tikras čempionas, tad aš net neturiu laiko įvairiems vakarėliams, išvykoms su draugais ar pan. Viskas mano dienotvarkėje yra griežtai disciplinuota. Taip pat galiu pridurti, kad man yra 32 metai, tačiau aš negeriu ir nerūkau, todėl atrodau gerokai jaunesnis. Toks yra mano gyvenimo būdas, taip pasirinkau siekti aukštumų. Ir šis pasirinkimas man yra labai priimtinas, nes sportas yra ne tik mano hobis, darbas, bet ir didžiulis malonumas. Aš jaučiu malonumą sportuodamas ne tik todėl, kad tai gerai mano sveikatai, kūno formai, bet ir todėl, kad aš iš to galiu išgyventi, taip pat paremti savo tėvus bei jaunėlius, kad jie galėtų įgyti išsilavinimą, kurio pats neturėjau, nes tėvai neišgalėjo man to leisti. Jei atvirai, tai mes gyvenome labai skurdžiai, todėl dabar džiaugiuosi galėdamas padėti savo šeimai.

- Sportas, modelio darbas ir dar visa galybė veiklos. Kada sulauki atostogų?

- Mano atostogos visada būna labai vėlai, dažniausiai tik rugsėjo pabaigoje. Tuomet aš, atsižvelgdamas į situaciją ir norus, vykstu į Kiprą, Stambulą (pabūti su draugais) arba į Nigeriją, kur aplankau savo tėvus. Jei noriu pailsėti, vykstu į Kiprą. Ten nebūna visiškai nieko, tad mėgaujuosi ramybe. Dažniausiai šeimos ryšys ir meilė tėvams nugali, todėl vykstu pas juos. Taip jau yra, kad mūsų šeimos ryšys yra be galo stiprus, todėl jaučiuosi fantastiškai, kai galiu juos matyti, būti su jais. Tuomet esu labai laimingas.

- Ką dažniausiai veiki, kai atostogauji? Ar poilsis būna susijęs su sportu ir neištveri nė dienos be bėgiojimo?

- Ne, tikrai ne. Jei aš sportuoju, tai dažniausiai būna krepšinis, futbolas. Labai mėgstu krepšinį, ir ne tik jį žiūrėti, bet ir žaisti. Taip pat mėgstu aktyvų poilsį paplūdimyje. Beje, dėl atostogų, tai į Kiprą vykstu kasmet, nes turiu tam tikrą mokymo programą, vykstu ten vesti pamokų. Jaunuoliams perduodu ne tik sporto žinias, kartu tai tampa prevencija prieš rūkymą, alkoholį. Portugalijoje aš turiu įsteigęs fondą, skirtą jaunimo švietimui.

- Paryžiuje per Europos uždarų patalpų čempionatą tu net šokai prieš startą. Esi linksmas? Papasakok, kaip linksminasi Europos čempionai?

- Ar tu matei? (ilgai juokiasi). Aš nesu „vakarėlių liūtas“, beje, sergu astma, todėl stengiuosi vengti tų vietų, kuriose rūkoma, kur yra tvanku. Žinoma, kartais aš negaliu atsisakyti, kai mane kviečia į vieną ar kitą vakarėlį, nes esu dirbęs modeliu. Tad dažnai po įvairių fotosesijų ar pristatymų vyksta įvairūs banketai, kuriuose privalau būti. Į tokius vakarėlius dažniausiai vykstu su savo modelių agentūros agentu.

- Papasakok, ką žinai apie Lietuvą?

- Na, aš neturiu daug draugų lietuvių, tačiau esu šiek tiek susipažinęs su jūsų krašto žmonėmis. Turiu nemažai draugų iš Estijos, Ukrainos, Rusijos. Daugelis užsieniečių draugų yra iš šio regiono, nes jūs, šiauriečiai, esate tokie kaip ir aš – labai draugiški, šeimyniški. Tai man labiausiai ir patinka. Aš neturiu daug draugų Portugalijoje, mano šalies žmonės nėra tokie atviri, nuoširdūs ir draugiški kaip jūs.

- Francis, esi sakęs, kad tave labiausiai žavi merginos šypsena. Kodėl?

- Kiekviena mergina privalo šypsotis, nes tik tada atsiskleidžia jos tikrasis grožis, tada ji būna pati gražiausia. Panelė gali būti supermodelis, beprotiško grožio, tačiau jei ji nesišypsos – ji nebus man graži. Aš šypsausi, noriu, kad ir merginos šypsotųsi. Tai juk taip natūralu.

- Kodėl neturi merginos?

- Kaip jau minėjau, esu profesionalus sportininkas, todėl tam tiesiog nelieka laiko. Jei aš noriu laimėti olimpinį, Europos čempionato medalį, užsidirbti pinigų tėvams, išleisti savo jaunėlius į mokslus, aš privalau susikoncentruoti tik ties tuo. Manau, kad esu laimingas žmogus, nes gyvenu tuo, ką mėgstu, uždirbu pinigų ne tik sau, bet ir tėvams, man sekasi, o ko daugiau gali reikėti?

- Kokia dabar tavo svajonė?

- Turbūt susirasti žmoną. Galbūt Lietuvoje (ilgai juokiasi).

- Artėja Pasaulio čempionatas. Kokius tikslus sau keli?

- Aš tiesiog mėgausiuosi bėgimu. Ką gali žinoti, gal pateksiu į finalą ir visus nustebinsiu. Mano tikslas – būti pirmam Europoje. Gal dar pakartoti Europos rekordą (juokiasi).

- Sprinto rungčių bėgimo lyderiai Juseinas Boltas ar Asafa Powellas yra tavo draugai?

- Labai geri draugai. Mes susitinkame Londone. Kiekvieno sezono pabaigoje rengiamas vakarėlis, kuriame aš, Asafa, Boltas, Gay ir kiti atletai linksminamės. Tikrai būna šaunu.

- Šį interviu skaitys nemažai jaunųjų sprinterių. Ką gali jiems patarti?

- Neapkrauti savęs tokiais tikslais kaip tapti čempionais. Reikia išmokti mėgautis tuo, ką darai. Visas treniruotes atlikti su malonumu. Vertinti savo šeimą ir trenerius. Kai esi jaunas, atrodo, kad viską žinai, bet patariu įsiklausyti į vyresnių žodžius. Aš per treniruotes atiduodu ne 100 procentų jėgų, o 150. 

Vlados Musvydaitės-Baranauskienės „Olimpinis dienoraštis“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius