Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fenomenalių sūnaus rezultatų paslaptį įminęs V.Alekna: „Tai dar ne riba“

Daugelis tokio amžiaus jaunuolių birželio mėnesį džiaugiasi arba liūdi dėl abitūros egzaminų rezultatų ir ruošiasi pradėti studentavimo etapą, o Mykolas Alekna šiomis dienomis kaupiasi svarbiausiems gyvenimo startams – viesulu į disko metikų elitą įskriejęs 19-metis lietuvis netrukus išbandys jėgas tarp elitinių pasaulio atletų. Jo tėvas, olimpinis čempionas Virgilijus Alekna įsitikinęs, kad naujoji Lietuvos lengvosios atletikos žvaigždė nepasimes ir garsių pavardžių apsuptyje.
Mykolas Alekna (kairėje) rezultatais jau vejasi tėvą Virgilijų
Mykolas Alekna (kairėje) rezultatais jau vejasi tėvą Virgilijų / Roberto Trakio ir 15min nuotr.

Dar prieš pusmetį M.Aleknos rankos buvo pripratusios ne prie standartinio 2 kg, o prie jaunimo varžybose naudojamo 1,75 kg svorio įrankio.

Daugeliui geriausių disko metikų pereinamasis laikotarpis trunka ne vienerius metus, kol tik įpusėję trečią dešimtį jie apsipranta elitinių metikų būryje.

Bet ne Mykolas Alekna.

Tik šių metų kovą ties 2 kg svorio disku apsistojęs 19-metis kas mėnesį gerina savo asmeninius rekordus ir jau įsiveržė į disko metikų elitą.

Praėjusį savaitgalį jis vėl švystelėjo už ankstesnės geriausios savo ribos, kai Šiauliuose vykusiame Lietuvos čempionate numetė diską lygiai 69 metrus. Tai – penktas šio sezono rezultatas pasaulyje, o už M.Aleknos nugaros liko ir Andrius Gudžius, kurio švystelėtas diskas toliausiai nusileido už 65,21 m.

Roberto Trakio nuotr./Mykolas Alekna
Roberto Trakio nuotr./Mykolas Alekna

Palyginimui, tokios paties amžiaus Virgilijus Alekna metė diską 60,86 m, olimpinis čempionas estas Gerdas Kanteris – 56,09 m, dabartinis olimpinis ir pasaulio čempionas Danielis Stahlis – 55,60 m, o pasaulio rekordininkas Jurgenas Schultas – 56,18 m.

Dabar jis ruošiasi pademonstruoti savo sugebėjimus ir elitinių disko metikų apsuptyje. Jau šiandien M.Alekna debiutuos Deimantinės lygos varžybose Stokholme, liepos 17-ąją startuos pasaulio čempionate Judžine (JAV), o rugpjūčio viduryje varžysis ir Europos pirmenybėse Miunchene.

„Jis stebina visus, mane taip pat, – 15min sakė disko metiko tėvas, dukart olimpinis čempionas Virgilijus Alekna. – Net nežinau, kodėl jam taip sekasi. Aš prisimenu, kad pereinant nuo lengvesnio disko prie sunkesnio, būna pereinamasis laikotarpis, kol apsipranti, viskas užtrunka. Bet Mykolui, pasirodo, nėra skirtumo, kokį įrankį mesti. Prireikė tik metų, kad susilygintų rezultatai tiek lengvesnio įrankio, tiek 2 kg.“

Kovą – 66,70 m, balandį – 67,68 m, gegužę – 68,73 m, birželį – 69 m: tokia progresija šiemet juda M.Alekna.

Bet 50-metį šiemet minėjusio jo tėvo teigimu, tai dar ne pabaiga – Mykolas turi potencialo savo geriausią rezultatą pagerinti dar labiau.

„Jis tikrai gerai pasirengęs, įrankis gerai lekia. Kiek suprantu, treniruotėse irgi rezultatai rodo, tad panašių rezultatų galima tikėtis. Manau, kad tai dar nėra ta riba, ties kuria jis sustos šiais metais“, – teigė tituluočiausias Lietuvos lengvaatletis.

Sėkmės paslaptys – psichologija ir technika

Virgilijus Alekna disko metimų sektoriuje pasižymėdavo olimpine ramybe.

Nepanikuodavo jis tada, kai varžovai numesdavo diską toliau pirmaisiais bandymais, o ne vieną medalį lietuvis išplėšė oponentams iš nagų penktuoju ar šeštuoju švystelėjimu.

Panašu, kad ta ramybė persidavė ir į Mykolo Aleknos galvą.

„Psichologinė pusiausvyra, jis užtikrintas, garantuotas“, – savo sūnaus pranašumus prieš bendraamžius ar net vyresnius disko metikus vardijo V.Alekna.

Õhtuleht/Scanpix nuotr./Mykolas Alekna
Õhtuleht/Scanpix nuotr./Mykolas Alekna

Be mentalinio tvirtumo, jaunasis Alekna pasižymi ir išgludintu techniniu arsenalu.

V.Aleknos teigimu, jo sūnus sveria bemaž pusšimčiu kilogramų mažiau už elitinius šios rungties sportininkus. Jei Andriaus Gudžiaus, Danielio Stahlio ar Kristjano Čeho svoris siekia ar net viršija 150 kilogramų, tai gerokai smulkesnio M.Aleknos masė yra 100-105 kg.

Natūralu, kad būdamas gerokai lengvesnis, Mykolas neturi tokios fizinės jėgos.

Tad 15min pasiteiravus, ką būtent M.Alekna daro geriau už oponentus disko metimų sektoriuje, olimpinis čempionas išskyrė sūnaus sviedžiamo įrankio greitį, kuriuo jis kompensuoja savo jėgos trūkumus.

„Jis turi išskirtinę, labai gerą disko metimo techniką, – sakė V.Alekna. -Daug kam reikėtų iš jo pasimokyti. Sportininkai daugiausiai ir sugaišta laiko ieškodami optimaliausio disko metimo būdo, bet Mykolui iš karto pavyko gerai mesti ir nelabai ką buvo tobulinti technikoje.

Mažiau suprantantys šią rungtį disko metimą suvokia kaip metimą ranka. Bet iš tikrųjų diskas yra metamas visu kūnu, o ranka yra tik kūno prailginimas. Čia atsiranda technikos niuansai. Sportininkai, kurie turi daugiau fizinės jėgos, bando tą fizinę jėgą panaudoti disko metime, bet panaudojus jėgą, įrankis praranda greitį. O Mykolui tai išeina optimaliai. Fizinės jėgos jis daug neturi, bet išnaudoja greitį ir kojų, ir viso kūno. Čia ir yra pagrindinis dalykas. Kažkaip panašiai mečiau ir aš, mano metimas buvo paremtas greičiu ir didele disko metimo amplitude, ne jėga.

Fizinės jėgos jis daug neturi, bet išnaudoja greitį.

Mano paleistas diskas viršydavo 100 kilometrų per valandą, panašiai meta ir Mykolas. Nežinau, kiek, pavyzdžiui, pasiekia Andriaus Gudžiaus diskas, bet man atrodo jo greitis yra ženkliai mažesnis.“

Debiutas elite ir pasaulio čempionatas

M.Aleknos horizonte dabar – bent trejos svarbios varžybos.

Pirmiausia, jau šįvakar 19-metis lietuvis debiutuos Deimantinės lygos varžybose, į kurias sulaukė kvietimo po savo fantastiškų pasirodymų pavasarį.

Iki šiol jaunesnis V.Aleknos sūnus vienose varžybose buvo surėmęs pečius tik su A.Gudžiumi, D.Stahliu ir Tokijo žaidynių sidabro laimėtoju Simonu Peterssonu.

Dabar tarp jo varžovų bus ne tik šie disko metikai, bet ir K.Čehas, olimpinis prizininkas Lukasas Weisshaidingeris ir kiti elito atstovai.

„Tokios varžybos tikrai į naudą. Iš tokių varžovų jam yra tekę dalyvauti tik su Gudžiumi, Stahliu ir Simonu Peterssonu, daugiau jam neteko išvysti. Bus naudinga debiutuoti tokio rango varžybose. Lietuvos čempionate jis nesulaukė lauktos rimtesnės dvikovos, bet Stokholme tikrai bus su kuo pakovoti ir manau, kad jis pakovos. Tai bus patirtis ir jėgų išsibandymas prieš pasaulio čempionatą, nes pagrindiniai pretendentai į aukštus apdovanojimus ir bus tie, kurie dalyvaus Stokholme“, – sūnaus kelionę į Švedijos sostinę vertino V.Alekna.

Iš karto po pasirodymo Deimantinės lygos varžybose M.Aleknos lauks skrydis į kitą Atlanto pusę, kur jis pradės ruoštis pasaulio lengvosios atletikos čempionatui.

Liepos 2-14 dienomis Mykolas treniruosis Berklio universitete, kuriame studijuoja ir treniruojasi nuo praėjusių metų, o vėliau nukeliaus apie 600 kilometrų iki Judžino, kur nuo liepos 15 iki 24 d. rinksis geriausi planetos lengvaatlečiai.

30 tūkst. žiūrovų talpinančiame Oregono valstijos stadione M.Alekna jau yra lankęsis ne sykį dalyvaudamas universitetų varžybose, o tai, kad neturės aklimatizuotis bei pažinos pasaulio čempionato vietą, gali tapti ir debiutanto pranašumu.

„Tai tikrai jam bus didelis privalumas. Jis pasaulio čempionatui ruošis ten, kur studijuoja, Berklio universitete, o čempionatas vyks toje pačioje JAV pakrantėje. Judžino stadione jis jau yra dalyvavęs dvejose varžybose. Viskas klostėsi labai sėkmingai, patiko ir stadionas. Manau, kad jis tikrai turės pranašumą, nes jam bus jau trečios varžybos šį sezoną. Be to, jį jau pažįsta ir tų kraštų lengvosios atletikos gerbėjai, tai gal sulauks ir papildomo palaikymo“, – svarstė V.Alekna.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Virgilijus Alekna
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Virgilijus Alekna

Tiesa, nors rezultatai sufleruoja, kad M.Alekna bus rimtas pretendentas į pasaulio čempionato medalį, aukščiausių tikslų jo tėvas disko metikui kelti dar neskuba ir ragina to nedaryti ir kitus.

Neskubėti verčia ir disko metimo istorija. Tarp čempionais galiausiai tapusių disko metikų per pastaruosius 40 metų nėra nė vieno, kuris Europos ar pasaulio čempionato, jau nekalbant apie olimpines žaidynes, medalį būtų iškovojęs jaunesnis negu 22 metų.

Suprasti akimirksniu: kada iškovojo pirmą medalį?

  • Vladimiras Dubrovščikas – 22-ejų;
  • Robertas Hartingas – 23-ejų;
  • Larsas Riedelis – 24-erių;
  • Virgilijus Alekna, Danielis Stahlis, Piotras Malachowskis – 25-erių;
  • Romas Ubartas, Gerdas Kanteris, Christophas Hartingas, Andrius Gudžius – 26-erių;
  • Jurgenas Schultas, Robertas Fazekašas – 27-erių;
  • Anthony Washingtonas – 33-ejų.

„Aš sakyčiau, kad tai, ką jis padarė iki šios dienos, viršija bet kokius lūkesčius. Jis iššoko ir pasiekė tokį lygį, kur mes negalime sakyti, kad jis kažko kažkur nepadarys. Nekelkime jam didelių tikslų, nes jis visur debiutuoja – ir pasaulio, ir Europos čempionate. Tegul apsižvalgo, įpranta prie auditorijos, prie stadionų, prie kompanijos, o tie pagrindiniai tikslai bus keliami dar po metų kitų. O dabar tegul tiesiog mėgaujasi tuo, kad yra tarp visų stipriausių“, – teigė Sidnėjaus ir Atėnų olimpinis čempionas.

Įspūdingi rezultatai – pavojus rekordams?

Aukščiau už M.Alekną šio sezono reitinge yra tik keturi disko metikai. Du iš jų įrankį jau bent po kartą švystelėjo už 71 metro ribos.

Iki praėjusios savaitės geriausią rezultatą buvo užfiksavęs šį sezoną pavydėtiną stabilumą demonstruojantis ir visose varžybose bent 65,88 m numetęs slovėnas Kristjanas Čehas. Geriausiu bandymu Deimantinės lygos etape Birmingame gegužę jis švystelėjo diską net 71,27 m.

„Kristjanas Čehas labiau atitinka disko metiko etaloną. Tai yra aukštas, daugiau nei 2 metrų ūgio galiūnas, dabar dar labiau sustiprėjęs fiziškai metikas. Jis vienas pretendentų į aukščiausius apdovanojimus. Jis jau yra numetęs 71 metrą, bet jo potencialas – dar didesnis. Juolab, kad meta stabiliai, turėjo daug metimų ir arti 70 metrų ribos. Manau, kad jis vienas iš stipriausių disko metikų šiuo metu“, – 23 metų Slovėnijos disko metimų žvaigždę, praėjusiais metais Tokijo žaidynėse likusią penktoje vietoje, įvertino V.Alekna.

„Scanpix“ nuotr./Kristjanas Čehas
„Scanpix“ nuotr./Kristjanas Čehas

K.Čeho rezultatą prieš kiek daugiau nei savaitę pagerino pasaulio ir olimpinis čempionas, 29-erių Danielis Stahlis. Švedas gimtinės mieste Upsaloje įrankį švystelėjo 71,47 m ir buvo netoli nuo sau priklausančio šalies rekordo, kurį pagerino 2019 metais (71,86 m).

„Stahlis yra gerėjančios sportinės formos, manau, kad dvikova tarp šitų sportininkų ir bus pati aršiausia pasaulio čempionate, – potencialią slovėno ir švedo kaktomušą vertino V.Alekna. – Manau, kad jų galimybės panašios, bet ir vienas, ir kitas dar turi potencialo pasiekti ir geresnius rezultatus.“

„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis
„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis

Trečias šio sezono įskaitoje – 2017 m. pasaulio ir 2018 m. Europos čempionas Andrius Gudžius.

31-erių lietuvis praėjusį savaitgalį Šiauliuose nesuspindėjo, kai kepinant didesniam nei 30 laipsnių karščiui beveik keturiais metrais nusileido M.Aleknai (A.Gudžius numetė diską 65,21 m), bet prieš mėnesį Kaune jam pavyko užfiksuoti puikų rezultatą – 69,39 m.

„Andrius yra pasaulio ir Europos čempionas, patyręs sportininkas. Manau, kad jis turi ambicijų gerai pasirodyti ir daryti rimtą konkurenciją varžovams. Neabejoju, kad Andrius irgi bus vienas iš tų, kurie pretenduos į aukščiausius apdovanojimus (pasaulio ir Europos čempionatuose – aut. past.). Sportinės formos, kiek matėme Šiauliuose, gal ne visai pavyko pademonstruoti dėl gana nelengvų oro sąlygų. Bet matome, kad jis geros sportinės formos, turi gerą potencialą. Manau, kad jam pavyks gerai pasirodyti“, – vertino V.Alekna.

Dainiaus Virbicko nuotr./Andrius Gudžius
Dainiaus Virbicko nuotr./Andrius Gudžius

Ketvirtas toliau nei M.Alekna šiemet metęs sportininkas – austras Lukasas Weisshaidingeris. Europos ir pasaulio čempionatuose bei Tokijo žaidynėse bronzos medalius iškovojęs disko metikas birželio pradžioje gimtinėje vykusiose varžybose užfiksavo 69,11 m rezultatą.

Šio sezono geriausi disko metikų rezultatai
1. Danielis Stahlis 71,47 m
2. Kristjanas Čehas 71,27 m
3. Andrius Gudžius 69,39 m
4. Lukasas Weisshaidingeris 69,11 m
5. Mykolas Alekna 69,00 m

Matydamas tokį elitinių disko metikų būrį, V.Alekna įsitikinęs, kad varžytuvės dėl aukso ir kitų apdovanojimų Judžine bus ypač įtemptos.

Jis nenustebtų, jei pasaulio čempionu tapsiantis sportininkas iš Jungtinių Valstijų parsivežtų ir dvigubą prizą.

„Manau, kad šiais metais pasaulio čempionate gali būti labai gerų rezultatų disko metimų sektoriuje. Maniškis rekordas (70,17 m – Helsinkyje V.Aleknos pasiektas pasaulio čempionatų rekordas), kuris dar nuo 2005 metų galioja, gali būti pagerintas“, – svarsto pats dukart planetos čempionu tapęs dabartinis Seimo narys.

O ar gali būti, kad įspūdingus rezultatus fiksuojantys dabartiniai disko metikų elito atstovai artimiausiu metu sumuš ir jau 36 metus galiojantį pasaulio rekordą, kuris priklauso vokiečiui Jurgenui Schultui (74,08 m)?

„Aš tai neabejoju, kad rekordas bus pagerintas. Tik tiek, kad pagerinti pasaulio rekordą negali šiaip sau. Turi būti pačios geriausios formos, būti labai palankios oro sąlygos, tada galbūt ir būtų galimybė įrankį numesti taip toli. Bet manau, kad ir Mykolas arba Čehas turės šansą tai padaryti, nors ir nebus lengva“, – sakė V.Alekna.

Link elito kopia ir kitas Alekna

Kol Mykolas Alekna raško savo įspūdingų rezultatų vaisius, patyliukais link disko metikų elito kopia ir jo dvejais metais vyresnis brolis Martynas.

Vyriausia Aleknų atžala prieš kelias savaites Vilniuje diską švystelėjo 60,40 m, taip perlipdamas 60 metrų ribą ir užfiksuodamas 14 rezultatą Lietuvos istorijoje.

21-erių lengvaatletis yra penktas pasaulyje tarp 23 metų ir jaunesnių disko metikų.

Dokadro nuotr./Martynas Alekna
Dokadro nuotr./Martynas Alekna

„Jo potencialas šiai dienai yra didesnis nei 60,40 m, bet gal dėl technikos niuansų jam nepavyksta realizuoti tų rezultatų. Bet esant nepilnai 22 metų, mesti 60 metrų yra neblogai – aš irgi tokių metų mečiau panašiai, gal 62 metrus, – 15min sakė V.Alekna. – Jis eina ne tuo keliu, kaip Mykolas, kuriam iš karto viskas pavyksta. Martynui reikia įdėti daugiau pastangų, kad taptų geru disko metiku. Bet potencialo jis tikrai turi.“

Nors brolio šešėlyje Martynas nublanksta, bendrame disko metikų kontekste jo rezultatai neatrodo prastai.

Būdamas jo metų, A.Gudžius diską metė dviem metrais toliau (63,39 m), o V.Alekna 21-erių metė diską 62,84 m. Tiesa, dabartinių pasaulio reitingo lyderių rezultatai buvo solidesni – D.Stahlis 21-erių švystelėjo 66,89 m, K.Čehas – net 68,75 m.

Jis eina ne tuo keliu, kaip Mykolas, kuriam iš karto viskas pavyksta.

Bet iki pikinio disko metikų amžiaus, kurį jie dažniausiai pasiekia sulaukę bent 26 metų amžiaus, Martynui Aleknai dar liko bemaž penkmetis, per kurį jis galės panaikinti atsilikimą ir įsiveržti į disko metikų elitą, kuriame jau yra jo brolis.

„Jis labai neatsilieka nuo rezultatų, kuriuos rodo tokio amžiaus disko metikai. Čia Mykolas iššoko aukščiau visų lūkesčių. Manau, kad viskas gerai – svarbiausia, kad jis sportuotų. Matau, kaip jis treniruojasi, kaip stengiasi, nori. Matydamas, kaip sekasi broliui, Martynas nenori atsilikti, nori tobulėti ir eiti į priekį“, – užbaigė V.Alekna.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius