Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsiausia dopingo istorija atgijo – Benas Johnsonas turi viltį atgauti auksą

Jo vardas ir pavardė daug metų yra sukčiavimo dopingu sinonimas. Tačiau garsusis Kanados sprinteris Benas Johnsonas turi galimybių susigrąžinti pasaulio rekordą ir olimpinį auksą, kurio neteko prieš 30 metų.
Benas Johnsonas laimėjo 100 metrų bėgimo finalą 1988 metų olimpinėse žaidynėse, bet po trijų dienų neteko aukso medalio dėl dopingo.
Benas Johnsonas laimėjo 100 metrų bėgimo finalą 1988 metų olimpinėse žaidynėse, bet po trijų dienų neteko aukso medalio dėl dopingo. / „Scanpix“/AP nuotr.

Kanados laikraštis „The Star“ paviešino dokumentus, kurie prikėlė iš pelenų garsiąją dopingo istoriją, nutikusią 1988 metais olimpinėse žaidynėse Seule.

Pietų Korėjoje per žaidynes fiksuoti dopingo testo protokolai kelia aibę klausimų. „Jei būčiau tai pamatęs tada, būčiau išsaugojęs savo medalį“, – sakė prieš 30 metų užgesinta sprinto žvaigždė.

Aukso medalio neteko po trijų dienų

Benas Johnsonas pasileido visu greičiu, stipriai atsispyręs starte ir nulėkęs į 100 metrų sprinto rungties finišą mojavo dešinės rankos pirštu.

Tada pažiūrėjo į švieslentę: 9,79 sek.

Praėjo 30 metų nuo įspūdingo finalo, kuriame Benas Johnsonas aplenkė legendinį Carlą Lewisą – Kanados ir JAV sprinterių lenktynės tada kaitino kraują dar labiau nei Usaino Bolto ir Justino Gatlino dvikovos pastaraisiais metais.

„Scanpix“ nuotr./Benas Johnsonas laimėjo 100 metrų bėgimo finalą 1988 metų olimpinėse žaidynėse, bet po trijų dienų neteko aukso medalio dėl dopingo.
„Scanpix“ nuotr./Benas Johnsonas laimėjo 100 metrų bėgimo finalą 1988 metų olimpinėse žaidynėse, bet po trijų dienų neteko aukso medalio dėl dopingo.

Tačiau po auksinio olimpinio finalo B.Johnsonas krito. Krito žemiau nei bet kuris kitas atletas visuomenės akyse.

Praėjus trims dienoms nuo triumfo, B.Johnsonas tapo sukčiavimo sinonimu. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) pranešė, kad jo dopingo testas buvo teigiamas dėl organizme rasto anabolinio steroido stanozololo. Bėgikas iškart buvo išsiųstas namo iš olimpinių žaidynių. Aukso medalis atimtas, kaip ir pasaulio rekordas.

Tačiau dabar Kanados dienraštis „The Star“ išpublikavo senos dopingo bylos protokolus, pagal kuriuos B.Johnsonas būtų lengvai užginčijęs ir išlaisvinęs save dopingo byloje, nutikusioje prieš 30 metų rugsėjį.

Keistos klaidos dopingo bylos protokole

Reikia pasakyti iškart, kad B.Johnsonas nesivaržė švariai tais laikais. Jis buvo pripažinęs specialiai komisijai, kad vartojo steroidus. 1993 metais kanadietis buvo pagautas antrą kartą ir diskvalifikuotas visam gyvenimui.

„Aš taip dariau, nes visi darė“, – aiškino Benas Johnsonas.

„Scanpix“ nuotr./Benas Johnsonas dabar yra 56 metų amžiaus.
„Scanpix“ nuotr./Benas Johnsonas dabar yra 56 metų amžiaus.

Tačiau grįžkime į 1988 metų rugsėjo 24 dieną.

„The Star“ gauti dokumentai rodo, kad gydytojas Jong Sei Parkas pasirašė po 100 metrų finalo daryto testo rezultatus. Testo protokolo nebuvo matęs nė vienas Kanados delegacijos atstovas.

„Jei tai būčiau pamatęs Seule, aš išsaugočiau savo medalį“, – dabar įsitikinęs Benas Johnsonas.

Tokio teiginio priežastis – keistos procedūrinės klaidos. Tik dabar į dienos šviesą ištemptame protokole matyti ranka perrašyti žodžiai, pataisyti testo rezultatai, supainioti laboratorijos kodai. Net neaišku, kokį dopingą kontrolieriai rado B.Johnsono testo mėginyje.

Dokumente kažkas įrašė oksandroloną, bet paskui kalbama apie stanozololą.

"The Star" nuotr. Pribraukytas dopingo testo protokolas kelia aibę klausimų.
"The Star" nuotr. Pribraukytas dopingo testo protokolas kelia aibę klausimų.

Benas Johnsonas dabar tiki, kad jei jis ir jo treneris Charlie Francisas būtų pamatęs dokumentą taip, kaip šiais laikais gali padaryti sportininkai, jei būtų turėjęs galimybę kreiptis į Sporto arbitražo teismą, jis būtų atgavęs olimpinį auksą.

„Charlie buvo nuostabus žmogus, jis būtų pastebėjęs visas jų klaidas, – sakė Benas Johnsonas. – Aš manau, jie spėjo, kokie preparatai buvo mano organizme. Aš nenaudojau oksandrolono. Sužinoti apie tai man yra šokas.“

Sprinto žvaigždė tapo atpirkimo ožiu?

Dopingo testo kambaryje, kuriame Benas Johnsonas išgėrė alaus, kad paspartintų procesą, buvo ir Andre Jacksonas – didžiausio kanadiečio varžovo Carlo Lewiso treniruočių partneris. Tai taip pat būtų dopingo testo procedūros pažeidimas.

Išvadose teigiama, kad B.Johnsono organizme rastas labai didelis stanozololo kiekis – 80 nanogramų, o tai leidžia manyti, kad sprinteris vartojo draudžiamus preparatus bėgimo dieną. Tai stebina, nes toks dopingas nesuteikia ypatingų galių per trumpą laiką, o dažniau vartojamas pasirengimo varžyboms stadijoje. Be to, B.Johnsonas žinojo, kad jis bus tikrinamas iškart po bėgimo finalo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benas Johnsonas laimėjo 100 metrų bėgimo finalą 1988 metų olimpinėse žaidynėse, bet po trijų dienų neteko aukso medalio dėl dopingo.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benas Johnsonas laimėjo 100 metrų bėgimo finalą 1988 metų olimpinėse žaidynėse, bet po trijų dienų neteko aukso medalio dėl dopingo.

Konspiracinė teorija kelia klausimą – kodėl B.Johnsonas buvo vienintelis per olimpines žaidynes pagautas lengvaatletis, žinant, kad tais laikas dopingas jau buvo paplitęs.

Ar B.Johnsonas tapo atpirkimu ožiu gąsdinant kitus atletus?

Dauguma tų laikų proceso dalyvių nedaug prisimena iš žaidynių Pietų Korėjoje. Pavyzdžiui, „The Star“ kalbintas daktaras Jong Sei Parkas teigė, kad jis negali prisiminti, kokį preparatą rado B.Johnsono organizme. „Aš atlikau B.Johnsono testą, bet nepamenu jokių detalių iš to periodo, – sakė dabar Bostone gyvenantis 76 metų buvęs medikas. – Neprisimenu kokį dopingą jis vartojo. Pamenu, kad tai buvo steroidas, bet nežinau, koks tiksliai.“

Aš atlikau B.Johnsono testą, bet nepamenu jokių detalių.

Pats B.Johnsonas dabar mano, kad paviešintas dokumentas leidžia jam pakovoti dėl faktų prieš 30 metų nutikusioje istorijoje.

„Šie dokumentai leidžia vėl atverti bylą ir pagaliau išsiaiškinti tiesą“, – sakė 56 metų kanadietis.

Ar pasaulis sužinos teisybę apie žymiausią dopingo istoriją? „The Star“ rašo, kad IOC laikė užrakinusi dokumentus 30 metų, bet nuo 2019 metų sausio 1 dienos protokolai turėtų tapti vieši. Tada bus aiškiau, ar B.Johnsonas buvo vienintelis sukčius Seule.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius