Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Grėsmė A.Gudžiui – įspūdingai metantis 21 metų milžinas: „Auga nauja žvaigždė“

Nei Virgilijus Alekna, nei Romas Ubartas nemetė disko taip toli būdami jo amžiaus. Niekas pasaulyje nemetė taip toli, kaip 21 metų Kristjanas Čehas.
Pasaulio jaunimo rekordą pagerinęs Kristjanas Čehas bus rimtas varžovas Andriui Gudžiui.
Pasaulio jaunimo rekordą pagerinęs Kristjanas Čehas bus rimtas varžovas Andriui Gudžiui.

Kai Romas Ubartas prieš porą metų lydėjo savo auklėtinį į varžybas Slovėnijoje, olimpinis čempionas pastebėjo ir jauną aukštą slovėnų disko metiką.

„Jau tada jis numetė diską apie 64 metrus. Matėsi, kad talentingas. Aukštas, virš dviejų metrų, stuomeningas. Matyt, auga nauja žvaigždė“, – apie K.Čehą sakė disko metimo treneris R.Ubartas.

Iki šio sezono apie K.Čehą dar nebuvo daug šnekama.

Nors slovėnas parodė savo potencialą pernai laimėjęs Europos jaunimo (iki 23 metų) čempionatą su 63 m 92 cm rezultatu, pasaulio lengvosios atletikos čempionate Dohoje neperžengė atrankos barjero, neįveikęs 60 metrų ribos ir likęs 31-as.

Užtat šiemet K.Čehas privertė aiktelėti.

Iš pradžių jis pagerino 21 metus galiojusį Slovėnijos rekordą (64 m 79 cm), pirmosiose varžybose numetęs diską 66 m 29 cm.

Kai K.Čehas stojo į trečiųjų varžybų startą, jis perrašė disko metimo istorijos lapą.

Praėjusią savaitę varžybose Slovėnijos mieste Maribore 21 metų atleto diskas nuskriejo 68 m 75 cm.

Niekas iš jo bendraamžių nėra metęs taip toli per visą istoriją, nes šiuo metimu buvo pagerintas ir 44 metus prasilaikęs Wolfgango Schmidto jaunimo (iki 23 metų) pasaulio rekordas (68 m 60 cm).

Buvo manoma, kad šį Rytų Vokietijos sportininko pasiekimą bus pagerinti dar sunkiau nei Jurgeno Schulto vyrų pasaulio rekordą (74 m 8 cm), pasiektą 1984 metais.

Bet akinius nešiojantis slovėnas atrodo išskirtinis.

„Klausimas: kiek laiko jis treniruojasi? Disko metime sportininkai subręsta geriems rezultatams būdami 25-26 metų.

21 metų? Tai – kažkas nauja. Nežinau dar tokio atvejo. Fantastika“, – stebėjosi R.Ubartas.

1992 metų Barselonos olimpiniam čempionui iki šiol priklauso Lietuvos jaunimo (iki 23 metų) rekordas (65 m 62 cm), pasiektas 1981 metais Ukrainoje.

Alfredo Pliadžio nuotr./Disko metimų varžybos Kaune. Romas Ubartas
Alfredo Pliadžio nuotr./Disko metimų varžybos Kaune. Romas Ubartas

Tada būdamas 21-erių solidžiai diską jau mėtęs R.Ubartas prisiminė, kad minėtas W.Schmidtas atsiskleidė būdamas jaunas – šis vokietis būdamas 22-ejų laimėjo olimpinį sidabrą, o būdamas 24-erių tapo Europos čempionu.

Tačiau visi kiti elitiniai disko metikai iškilo vėliau.

Pavyzdžiui, Virgilijus Alekna solidžiu rezultatu prisistatė tik būdamas 24-erių, kai Atlantos olimpinėse žaidynėse užėmė penktą vietą, o ant garbės pakylos elitinėse varžybose pradėjo lipti dar vėliau.

Geriausias šių laikų Lietuvos disko metikas Andrius Gudžius anksti pagerino šalies jaunimo (iki 20 metų) rekordą (65 m 51 cm), bet tokio amžiaus varžybose dar metama 1,75 kg svorio įrankiu, o ne vyrams priklausančiu 2 kg svorio disku.

Be to, A.Gudžius elitinėse varžybose pirmą kartą ant garbės pakylos užlipo būdamas 26-erių, kai iškovojo pasaulio čempionato auksą Londone.

„Scanpix“ nuotr./Andrius Gudžius
„Scanpix“ nuotr./Andrius Gudžius

Dabartinis sezono lyderis ir 2019 metų pasaulio čempionas 27 metų Danielis Štahlis irgi atsiskleidė vėliau – būdamas 23-ejų švedas dar nebuvo laimėjęs medalio elitinėse varžybose, nors jo rezultatas (68 m 72 cm) 2016 metais buvo geriausias pasaulyje.

Ūgis – lyg krepšinio vidurio puolėjo

Ne paslaptis, kad disko metimo sektoriuje sukasi dideli vaikinai.

Dukart olimpinis čempionas, antro geriausio metimo (73 m 88 cm) per pasaulio istoriją autorius, V.Alekna yra 202 cm. R.Ubarto ūgis – 203 cm.

Alfredo Pliadžio nuotr./Virgilijus Alekna, Remigija Nazarovienė, Romas Ubartas
Alfredo Pliadžio nuotr./Virgilijus Alekna, Remigija Nazarovienė, Romas Ubartas

Londono olimpinėse žaidynėse triumfavęs vokietis Robertas Hartingas yra 201 cm ūgio, o 2016 metais Rio de Žaneire olimpinį auksą laimėjęs jo brolis Christopheris Hartingas – 207 cm.

Šių laikų disko metimo lyderiai irgi nepasimestų krepšinio aikštėje – D.Štahlis yra 200 cm ūgio, Andrius Gudžius – 199 cm.

Naujosios disko metimo žvaigždės ūgis nėra užfiksuotas oficialiai, bet su juo jaunimo varžybose dalyvavęs 207 cm ūgio Jakobas Gardenkransas tvirtino, kad K.Čehas yra už jį aukštesnis. Be to, pažymima, jog slovėnui išplėtus į šonus rankas, jo sparno ilgis siekia net 225 cm.

„Gal nebus 210 cm, bet kad virš dviejų metrų, tai tikrai, – apie K.Čehą sakė R.Ubartas. – Ūgis turi reikšmės, bet dar svarbiau technika.“

Dabar vaikus treniruojančio olimpinio čempiono teigimu, aukštiems disko metikams įprastai tenka pasirinkti taip vadinamą vokišką techniką.

„Tai metimas be kojų sukeitimo. Atsistoji ir lupi. Taip išlieki sektoriuje, nors ir esi labai aukštas", – dėstė R.Ubartas.

Jam pasirodė, kad prieš dvejus metus K.Čehas taip ir metė.

Bet pasaulio jaunimo rekordą pagerinusio slovėno rekordiniame metime matyti, kaip aukštaūgis slovėnas vikriai peršoka nuo kojos ant kojos.

VIDEO: Kristjan Čeh 68,75 m Discus throw European record U23 Slovenian record Atletski miting Maribor 2020

Kad K.Čeho metimas Maribore nebuvo atsitiktinis, jaunasis slovėnas įrodė jau per kitas varžybas Austrijoje numetęs diską 67 m 19 cm.

„Įdomu, kaip jis atrodys svarbiose varžybose, dideliame stadione, – naujas disko metimo talentas suintrigavo R.Ubartą. – Reikės stebėti.“

Suprasti akimirksniu

  • Tolimiausi metimai 2020 metais
  • 70 m 25 cm – Danielis Štahlis (Švedija); 69 m 67 cm – Federickas Dacresas (Jamaika); 68 m 75 cm – Kristjanas Čehas (Slovėnija); 68 m 63 cm – Lukas Weisshaidingeris (Austrija); 67 m 10 cm – Simonas Pettersonas (Švedija); 67 m 3 cm – Mauricio Ortega (Kolumbija); 66 m 54 cm – Chadas Wrightas (Jamaika); 66 m 22 cm – Alinas Alexandru Firfirica (Rumunija); 65 m 81 cm – Andrius Gudžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius