Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grįžus iš užsienio izoliavo kitaip nei visus: meras nustebęs, atletės – patenkintos

Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės nariai sugrįžo iš treniruočių stovyklos Turkijoje į tėvynę, bet iškeliavo kita kryptimi nei visi kiti keleiviai.
Remigijus Šimašius liko nustebęs dėl išimties, bet sportininkės patenkintos.
Remigijus Šimašius liko nustebęs dėl išimties, bet sportininkės patenkintos.

Būrys lengvaatlečių, tarp jų Airinė Palšytė, Liveta Jasiūnaitė, Diana Zagainova, antradienį su apsauginėmis kaukėmis nusileido į Vilnių iš treniruočių stovyklos Turkijoje.

„Mes buvome gerai izoliuotoje privačioje treniruočių bazėje, kur nebuvo įleidžiami pašaliniai žmonės, viskas atidžiai dezinfekuojama, – pasakojo trišuolininkė D.Zagainova. – Bet sužinojome, kad oro sienos užsidaro ir buvo nuspręsta keliauti namo.“

Ji teigė nejutusi nerimo keliauti per Stambulo oro uostą, nes žmonių sangrūdų nepasitaikė, o patys atletai buvo gerai apsirengę.

„Mes paisėme visų taisyklių, buvome su pirštinėmis ir su kaukėmis. Iškeliavome iš vienos izoliuotos vietos ir nukeliavome į kitą izoliuotą vietą“, – sakė trišuolininkė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Diana Zagainova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Diana Zagainova

Ta kita izoliuota vieta turėjo būti vienas iš Vilniaus viešbučių.

Pagal Lietuvos sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos naują sprendimą, visi iš užsienio grįžę Lietuvos piliečiai privalo būti izoliuoti savivaldybių patalpose keturiolikai dienų.

Taip į dešimtį sostinės viešbučių buvo išvežti šimtai į Vilniaus oro uostą iš įvairių šalių sugrįžusių žmonių, bet pasitaikė ir išimčių.

„Tai – keistos išimtys“, – spaudos konferencijoje stebėjosi Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Aš nesuprantu, kuo diplomatai skiriasi nuo kitų žmonių, juk, man regis, jie kontaktų turi ne mažiau nei kiti žmonės. Bet diplomatams yra padaryta pono Verygos išimtis“, – sakė R.Šimašius.

Antroji jį nustebinusi išimtis – atletams. „Tam diriguoja Visuomenės sveikatos centras, savotiška išimtis padaryta mūsų sportininkams. Kadangi federacija užsakė atskirą viešbutį, kurio mes nebuvome numatę, ir jiems buvo leista į tą viešbutį išvažiuoti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Man, tiesą sakant, sunku paaiškinti, kodėl šeimoms su vaikais neleidžiama, o jiems leidžiama. Aš už tai, kad sportininkai turėtų geras sąlygas, bet lygiai taip pat neturime pamiršti šeimų su vaikais“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Trečiadienį Vilniui jau pavyko praplėsti išimčių sąrašą, o antradienį iš Turkijos grįžusios atletės buvo nuvežtos į Palangą.

Lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis pasirūpino leidimais, kad izoliacija vyktų ne sostinės savivaldybės paruoštuose viešbučiuose, bet Palangoje, kur lengvaatlečiai apsistojo penkių žvaigždučių „Vanagupės“ viešbutyje.

„Mums gerai, sąlygos geros, esame dėkingi federacijai už tai, ką padarė“, – sakė D.Zagainova, pareiškusi, kad karantino tema nenori daug kalbėti.

Iš viso komentuoti nenorėjo L.Jasiūnaitė, o A.Palšytė trečiadienį neatsiliepė telefonu.

Federacijos prezidentas: „Mes buvome pasiruošę“

Plačiau apie neįprastą kelionę Belekas–Palanga 15min pasakojo Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis:

„Keturiolika mūsų sportininkų ir trenerių dirbo Beleke labai geromis sąlygomis – nuo kitų žmonių atskirtas stadionas, labai geras viešbutis.

Alfredo Pliadžio nuotr. Eimantas Skrabulis ir Airinė Palšytė
Alfredo Pliadžio nuotr. Eimantas Skrabulis ir Airinė Palšytė

Planavome kelionę atgal kovo 30 dieną, bet svarstėme ir galimybę pratęsti stovyklą. Vis dėlto Turkijoje padėtis irgi pradėjo prastėti. Ką gali žinoti, kaip ten bus toliau (Turkijoje atletų kelionės dieną fiksuoti per 4 tūkst. užsikrėtimų, 44 mirtys)? Stovyklos organizatoriai rekomendavo grįžti.

Taip mes sugebėjome patekti į paskutinį reisą, iš Antalijos, per Stambulą. Mūsų sportininkai ėmėsi visų būtinų atsargumo priemonių: veido kaukių, pirštinių. Žmonių Stambule oro uoste jau buvo 20–30 kartų mažiau nei įprastai – dabar ten prasilenki kaip miške.

Tuo metu Lietuvoje mes jau dėliojome logistiką, kaip savo atletus saugiai pargabenti. Galvojome apie jų karantiną, saviizoliaciją. To kvailo sprendimo dar nebuvo, kai mes buvome pasiruošę, iš anksto informavę Vilniaus savivaldybę, kad grįžta mūsų olimpiečiai ir kiti sportininkai.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija tarpininkavo ir mums pavyko suteikti savo atletams geresnes sąlygas. Logiška, kad rūpinamės savo atletais. Be to, nuėmėme problemą nuo Vilniaus miesto.

Sportininkai buvo pasitikti, patikrinti, policija palydėjo į autobusą.

Dabar jie gyvena Palangoje kiek geresnėmis sąlygomis: gyvena po vieną erdviuose kambariuose, kai kurie gal ir po du. Palikome kimštų kamuolių, kilimėlių, svarmenų, kad galėtų mankštintis.

Aš nesuprantu, kaip galima buvo numatyti antradienį kišti į vieną patalpą po kelis žmones. Jie negautų ir normalaus maisto.

VIDEO: Vilniaus viešbutyje žmonės priversti laukti koridoriuje

Pats prieš porą savaičių grįžau iš kelionių, buvau Vokietijoje, Maroke. Per visą kelionę bendravau su mažiau žmonių nei kad sutikau Vilniuje, nusileidus lėktuvui ir prie jo privažiavus autobusui. Kas tas autobusas? Nejaugi XXI amžiuje negalima rankovės pastatyti, kai skrydžių tiek mažai? Dabar, sako reikia saugotis, vengti kontakto, laikytis atstumo, bet sukiša iš lėktuvo į autobusą kaip silkes, autobusas suka ratus, kol išleidžia.

Džiaugiuosi, kad pavyko priimti savo atletus ir pasirūpinti jų karantinu.

Kas toliau? Plano nėra. Aišku, gerai, kad atšaukė olimpines žaidynes, nes sportininkai negalėjo joms tinkamai ruoštis. Kažkas kitose šalyse galbūt turi bazes, gali treniruotis, bet ne visi. Didžioji atletų dalis nebūtų pasiruošę. Metų pabaigoje numatytas lengvosios atletikos Europos čempionatas, bet ar jis vyks? Deimantinė lyga atšaukta, padėtis kasdien keičiasi, tad plano nėra. Dabar svarbiausia, kad žmonės liktų sveiki, kol įveiks nematomą priešą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius