Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Puikūs į JAV susiruošusio Mykolo Aleknos rezultatai nestebina trenerio: „Jis – lyg M.Jordanas“

Mykolas Alekna šią savaitę liko per pusantro sprindžio nuo pasaulio jaunimo rekordo. Nors 18-mečio disko metiko rezultatai įspūdingi, legendinio Virgilijaus Aleknos jaunesnysis sūnus drauge su treneriu Mantu Jusiu karjeros laiptus planuoja nuosekliai ir palaipsniui, siekdami pastatyti tvirtus pamatus sportinei karjerai ir gyvenimui.
Mykolas Alekna
Mykolas Alekna / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš trylika metų 209 cm ūgio ukrainietis Mykyta Nesterenka pasiekė pasaulio jaunimo (iki 20 metų) rekordą, kuris gyvuoja iki šiol.

Bet jei Ukrainos milžinas būtų matęs varžybas Vilniaus Vingio parke šią savaitę, jos širdis būtų suplakusi tankiau.

18-metis Mykolas Alekna ten švystelėjo 1,75 kg diską 69,77 m.

Alfredo Pliadžio nuotr./Mykolas Alekna
Alfredo Pliadžio nuotr./Mykolas Alekna

Tai tik 36 cm arčiau, nei M.Nesterenkai priklausantis pasaulio jaunimo rekordas, pasiektas lengvesniu disku, nei tas, kuriuo svaidoma vyrų varžybose (2 kg).

„Šį sezoną tikėjomės aukštų rezultatų, bet toks pasiekimas buvo aukščiau mūsų tikslų. Laukėme kiek žemesnių rezultatų, – 15min sakė M.Alekna. – Bet labai smagu.“

Šis M.Aleknos metimas nebuvo atsitiktinis, nes „Cosma“ taurės varžybose Vilniuje per kitą metimą jo diskas leidosi už 69 metrų žymės, o kitąkart – už 68 m.

Tad jaunojo lengvaatlečio treneris Mantas Jusis neaikčioja.

„Šis metimas – nieko įspūdinga. Man jis planuotas, juo labiau, kad Mykolas jau rodė panašius rezultatus. Į pasaulio rekordą netaikome, bet jei pagerinsime, bus smagu“, – sakė M.Jusis, klubo „Jusis Training“ klubo įkūrėjas, jau ketverius metus treniruojantis abu Aleknos sūnus – ne tik Mykolą, bet ir 20-metį Martyną Alekną.

Dokadro nuotr./Mantas Jusis
Dokadro nuotr./Mantas Jusis

Gera pradžia negarantuoja tokios pat karjeros

M.Nesterenka įrašė savo pavardę tarp jaunimo rekordininkų, tarp kurių yra ir legendinis sprinteris Usainas Boltas.

2008 metais atrodė, kad tuomet 17-metis ukrainietis netrukus ilgam įsitvirtins ant vyrų disko metimų varžybų pakylos, ant kurios tais laikais įpratęs būdavo lipti Virgilijus Alekna.

Tačiau pasaulio jaunimo čempionui iš Ukrainos karjera nesusiklostė lengvai, nepaisant daug žadančios pradžios ir įspūdingų fizinių duomenų.

Dabar, būdamas 30-ies, M.Nesterenko vyrų varžybose gali parodyti 34 ir 23 vietą olimpinėse žaidynėse ir 12 poziciją 2018 metų Europos pirmenybėse. Įspūdingi rezultatai jaunimo varžybose jam negarantavo tokių pačių rodiklių varžantis tarp vyrų.

Alfredo Pliadžio nuotr./Mykyta Nesterenko
Alfredo Pliadžio nuotr./Mykyta Nesterenko

„Yra daug metikų, kurie jaunimo amžiuje buvo sėkmingi, gerino pasaulio rekordus. Bet kažkas patiria traumas, kažkas pakeičia trenerį, kažkieno treneris padaro klaidų, kažkas keičia gyvenamąją vietą ar būdą, kažkas pernelyg daug sportuoja, o kažkas per mažai“, – svarstė M.Jusis, ramiai strateguojantis jaunųjų Aleknų sekančius žingsnius.

Vyrų varžybose mėtomą 2 kg diską M.Alekna per varžybas šiemet pabandė vienintelį kartą ir iškart pasiekė dar vieną išsižioti verčiantį rezultatą.

Jis nusviedė diską 63,62 m ir ženkliai pagerino dabartinės mūsų disko metimų žvaigždės Andriaus Gudžiaus pasiektą 19-mečių rekordą (61,85 m).

„Šis tikslas įvykdytas, bet mūsų akcentas – 1,75 kg svorio diskas, kurį Mykolas mes pasaulio bei Europos jaunimo (iki 20 metų) pirmenybėse šią vasarą, – sakė treneris M.Jusis. – Kol kas 2 kg diską padėsime į šalį, bet manau, kad Mykolo galimybės yra mesti jį 64-65 m.“

Dokadro nuotr./Mykolas Alekna
Dokadro nuotr./Mykolas Alekna

Pastaraisiais metais M.Alekna vis keičia diskus – būdamas jaunesnis, jis svaidė 1,5 kg svorio diską.

Keli šimtai gramų nepastebimi akimi, bet disko metikams yra didelis skirtumas, kokio svorio įrankis atsiduria rankose.

„Skirtumas jaučiasi, nes ir metimo technika truputį kitokia, – sakė Mykolas Alekna. – Sunkesniu disku viską reikia atlikti daug tiksliau – pats metimas lėtesnis, bet reikia viską tiksliai padaryti.

Man smagiau mesti lengvesnį. Vyrų varžybose ir konkurencija didesnė.“

Dokadro nuotr./Mykolas Alekna
Dokadro nuotr./Mykolas Alekna

Lengvesnį diską jis ir mes liepos viduryje Europos jaunimo pirmenybėse Taline (Estija) ir rugpjūčio pabaigoje pasaulio pirmenybėse Nairobyje (Kenijoje). Tiesa, M.Nesterenkos rekordo šturmas nebus akcentas.

„Pagrindinės varžybos yra didelė įtampa. Jaunam sportininkui, kuris neturi patirties tarptautinės varžybose, tai – didelis išbandymas. Tad rekordo nesivaikysime, o kausimės dėl kurios nors spalvos medalio, – planuoja treneris M.Jusis. – O kokia bus spalva – pamatysime. Nesinori apkrauti papildoma įtampa, juo labiau, kad ir pats Virgilijus Alekna jaunystėje nebuvo itin sėkmingas, nors vėliau karjera buvo įspūdinga.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Virgilijus Alekna 2000 metais.
Alfredo Pliadžio nuotr./Virgilijus Alekna 2000 metais.

Girdi tėvo patarimus

Buvusių lengvaatlečių – Kristinos Aleknienės ir Virgilijaus Aleknos abu sūnūs girdi daug patarimų iš tėčio – dusyk olimpinio čempiono, dabartinio Seimo nario, dažnai apsilankančio lengvosios atletikos varžybose.

Sporto šakoje, kurioje rezultatą lemia trumpas galingas kelių sekundžių veiksmas sektoriuje, daug lemia ne tik technika, bet ir psichologija.

„Tėtis visada duoda gerų patarimų, – sakė Mykolas Alekna. – Ypač dėl varžybų – kaip psichologiškai nusiteikti, kaip elgtis varžybose, kaip neperdegti ir atsipalaidavus mesti diską toli. Disko metime svarbu neįsitempti, kad mestum toli.“

Dokadro nuotr./Virgilijus Alekna ir Mykolas Alekna
Dokadro nuotr./Virgilijus Alekna ir Mykolas Alekna

Mykolas Alekna yra vienintelis 18-metis pasaulyje, kuris šiemet 2 kg diską numetė už 60 m ribos. Jis yra ir pasaulio jaunimo reitingo lyderis metant 1,75 kg diską – 69,77 m yra trimis metrais daugiau nei numetė artimiausias varžovas šį sezoną.

„Mykolas yra toks kaip buvo Michaelas Jordanas – visada norėdavo laimėti. Ar atliktume šuolį į tolį, keltume štangą, mestume diską ar stumtume rutulį, – jis visada nori būti pirmas, – pabrėžė M.Jusis. – Tai – čempiono mentalitetas. Jis visada eina į priekį.

Būna, kad sportininkai pasijaučia pavargę ir nebegali kažko padaryti, o jis per nuovargį pralaužia ledus ir padaro tai, ko siekia. Aišku, daug lemia genetika, gera treniruočių sistema. Kai esi arti pasaulio rekordo, reikia, kad sutaptų daug savybių.“

Brolis irgi stiprus

20-metis Martynas Alekna, išvaizda dar labiau panašus į savo tėvą, irgi yra Lietuvos lengvosios atletikos viltis.

Dokadro nuotr./Martynas Alekna
Dokadro nuotr./Martynas Alekna

„Martynas yra vėlyvesnio brendimo, bet būdamas 20-ies jis numetė diską 60 metrų – tai irgi įspūdingas rezultatas. Kadangi 18-metis brolis meta 63 m, galbūt ir nublanksta, bet reikia atminti, kad Martyno rezultatas yra penktas Europoje (tarp jaunimo iki 23 metų). Tai irgi įspūdingas rezultatas, – pažymėjo M.Jusis. – Kadangi brolis išvažiuoja į JAV, o Martynas liks pas mane sportuoti, jam bus papildoma motyvacija priartėti prie 63 metrų ir įvykdyti Europos vyrų čempionatų normatyvą.

Kitą vasarą brolių laukia kitos akistatos, o aš tikiuosi, kad Martynas pasitemps.“

Suprasti akimirksniu

  • Martynas yra 196 cm ūgio, o jo ištiestų rankų plotis – 212 cm.
  • Mykolo ūgis – 194 cm, rankų plotis – 208 cm.

To jam linki ir brolis. „Martynui sekasi gerai, jis progresuoja, jau pagerino savo asmeninį rezultatą palyginti su praėjusiais metais“, – pažymėjo Mykolas Alekna.

Dokadro nuotr./Mykolas Alekna (dešinėje) ir Martynas Alekna
Dokadro nuotr./Mykolas Alekna (dešinėje) ir Martynas Alekna

Planuoja 4 metus gyventi JAV

Martynas Alekna liks treniruotis Vilniuje, o Mykolas Alekna po pasaulio jaunimo lengvosios atletikos čempionato Kenijoje rugpjūčio pabaigoje kelsis į JAV.

Ten disko metikas pradės studijas Kalifornijos valstijos Berklio universitete – išvykti studijuoti į JAV buvo ilgai brandintas ir pagrįstas sprendimas, priimtas dar pernai.

M.Alekna savęs nelaiko dešimtukininku, bet aukštais pažymiais šiemet baigė mokyklą, tad jam svarbu ne tik šiltos oro sąlygos sportui.

„Pats labai noriu aplankyti JAV, o ir tėtis skatino. Kas yra ten buvęs, sakė, kad sąlygos – labai puikios, – sakė Mykolas Alekna. – Ir pats jau daug kalbėjausi su treneriu ir ten sportuojančiais studentais jau susipažinau.

Labai aukšta mokslo kokybė, puikios sąlygos suderinti studijas ir mokslą, įgyti išsilavinimą ir tęsti sportinę karjerą. Nieko nereikės aukoti.“

Dokadro nuotr./Mykolas Alekna
Dokadro nuotr./Mykolas Alekna

JAV studentai atletai pagal taisykles negali pretenduoti į piniginius prizus sporto varžybose, nes nėra laikomi profesionalais, tad artimiausius ketverius metus Mykolas Alekna negalės startuoti komercinėse varžybose. Tačiau jam tai nėra rūpestis, dėl kurio jis suktų galvą.

„Disko metikai bręsta ir pasiekia piką vėliau – 26-30 metų, kai demonstruoja aukščiausio lygio rezultatus, – pabrėžė jis. – Baigus mokslus, jei viskas gerai, tęsiu disko metiko karjerą.“

Jaunojo lengvaatlečio pasirinkimą puikiai supranta ir treneris, išleisiantis savo auklėtinį, bet lauksiantis jo sugrįžtant kiekvieną vasarą.

„Lietuvoje nėra sukurtos sistemos, kuri padėtų iki 25-26 metų sportininkams, kai jie dar nėra laimėję titulų, išsilaikyti finansiškai, – sakė treneris M.Jusis. – Branda ateina 26-27 metų, bet jei iki to laiko neužimi aukštų vietų tarptautinėse varžybose, negauni finansavimo, tad sportuoti yra labai sunku. Daug atletų pradeda dirbti, derinti darbus su sportu, noras uždirbti nustelbia sportą, ir dažnai jie baigia karjerą.

Dokadro nuotr./Mantas Jusis
Dokadro nuotr./Mantas Jusis

Dabar JAV jis ne tik sportuos, bet ir baigs mokslus. Jei, neduok Dieve, nutiktų trauma, jau gyvenime bus padėti kiti pamatai, nes baigs mokslus viename geriausių JAV universitetų ir galės dirbti bet kurioje kompanijoje. Iki 23 metų jis baigs universitetą ir bus pasirengęs kautis su pasaulio lygio disko metikais. Tuo ketverius metus jis išsilaikys, o baigęs mokslus tęs sportą.

Gal kažkam atrodo, kad išvykimas į JAV bus didelė problema, bet, jei kažkas nesiseks, mes pasiskambinsime, pasiderinsime treniruočių planus. Aišku, JAV varžybų tvarkaraštis, paskaitos pridės papildomų faktorių, bet pavasario pabaigoje ir vasarą mes vėl ruošimės toliau tris mėnesius kartu – nematau didelės bėdos.

Šiai dienai jo metimo technika yra suformuota, tai profesionalaus disko metiko technika. Nemanau, kad universiteto komandos treneris spaus keisti techniką. Reikia pamažu, tolygiu ritmu judėti į priekį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius