Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 18

Į pasaulio čempionatą – rekordinis būrys lengvaatlečių: „Įspūdinga mažytei Lietuvai“

Jau rytoj, šeštadienį, Budapešte, Vengrijoje, dažais dar kvepiančiame naujutėliame Nacionaliniame stadione startuoja pasaulio lengvosios atletikos čempionatas. Jame laimę bandys rekordinis lietuvių būrys, į priekį vedamas disko metimo galiūnų.
Didžiausios Lietuvos viltys – Andrius Gudžius, Mykolas Alekna ir Liveta Jasiūnaitė
Didžiausios Lietuvos viltys – Andrius Gudžius, Mykolas Alekna ir Liveta Jasiūnaitė / „Scanpix“ nuotr., Igno Miškinio iliustracija

„Norint kažką laimėti, pirmiausia reikia deleguoti. Kuo didesnė komanda, tuo daugiau šansų, kad būsim nudžiuginti“, – viltingai šyptelėjo Lietuvos lengvosios atletikos prezidentas Eimantas Skrabulis.

Jau daugiau nei du dešimtmečius sporto karalienei šalyje vadovaujantis verslininkas, praeityje ir pats buvęs tituluotas sprinteris, į Vengrijos sostinę išlydėjo 16 lietuvių. Tai – visų laikų šalies rekordas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Eimantas Skrabulis
Alfredo Pliadžio nuotr./Eimantas Skrabulis

„Įspūdingas skaičius. Juolab, kad vien patekimas į pasaulio čempionatą ar olimpiadą dabar kartais prilygsta neįmanomai misijai. Keliami neįtikėtinai aukšti reikalavimai. Neįmanoma net palyginti su tuo, kas buvo prieš 20 metų, – pabrėžė E.Skrabulis. – Mus pelnytai vadina disko metimo šalimi, bet savo sportininkus turėsime net 13 skirtingų rungčių. Ypatinga, įvertinus ir mūsų bazes, gamtines sąlygas, gyventojų skaičių.“

Lietuviai pasaulio čempionatuose

  • 2022 m. Judžinas (JAV) – 9 atletai (aukščiausia vieta: M.Alekna – 2)
  • 2019 m. Doha (Kataras) – 11 atletų (M.Žiūkas – 11)
  • 2017 m. Londonas (Anglija) – 15 atletų (A.Gudžius – 1)
  • 2015 m. Pekinas (Kinija) – 11 atletų (B.Virbalytė – 7)
  • 2013 m. Maskva (Rusija) – 14 atletų (Z.Sendriūtė – 9)
  • 2011 m. Tegu (Pietų Korėja) – 15 atletų (V.Alekna – 6)
  • 2009 m. Berlynas (Vokietija) – 15 atletų (V.Alekna – 4)
  • 2007 m. Osaka (Japonija) – 6 atletai (V.Alekna – 4)
  • 2005 m. Helsinkis (Suomija) – 9 atletai (V.Alekna – 1)
  • 2003 m. Sen Deni (Prancūzija) – 7 atletai (V.Alekna – 1)
  • 2001 m. Edmontonas (Kanada) – 13 atletų (V.Alekna – 2)
  • 1999 m. Sevilija (Ispanija) – 12 atletų (V.Alekna – 4)
  • 1997 m. Atėnai (Graikija) – 7 atletai (V.Alekna – 2)
  • 1995 m. Geteborgas (Švedija) – 10 atletų (N.Žilinskienė – 8)
  • 1993 m. Štutgartas (Vokietija) – 9 atletai (V.Kidykas – 11)

Neabejotinai didžiausios viltys siejamos su mūsų disko metikais. Jau pernai Judžine (JAV) sidabrą pelniusiu jaunuoju Mykolu Alekna ir šalia jo ant bronzinės pakylos tuomet lipusiu buvusiu pasaulio čempionu Andriumi Gudžiumi. Kartu su jais į pasaulio čempionatą šiemet pirmą sykį vyks ir vyresnysis legendinio Virgilijaus Aleknos sūnus Martynas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Alekna, Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius
Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Alekna, Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius

„Jo progresas buvo lauktas. Atsirado pasitikėjimas, šypsena. Po ilgos pertraukos šiemet pirmą kartą mačiau Martyną besišypsantį. Tai – geras ženklas. Jam viskas priešakyje. Vienas – anksčiau, kitas – vėliau, nėra taip svarbu. Manau, tėtis tokio amžiaus gautų nuo abiejų savo sūnų“, – greitesnį V.Aleknos atžalų progresą pastebėjo E.Skrabulis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Virgilijus Alekna su sūnumis – Martynu ir Mykolu – bei Atėnų olimpiados auksu, 2004 m.
Alfredo Pliadžio nuotr./Virgilijus Alekna su sūnumis – Martynu ir Mykolu – bei Atėnų olimpiados auksu, 2004 m.

Pernai prieš planetos pirmenybes jis pranašiškai juokavo, kad amerikiečiams tik nepritrūktų Lietuvos trispalvių per apdovanojimų ceremoniją. Šįkart teoriškai gali prireikti visų trijų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pernai Judžine ant prizininkų pakylos lipo ir Mykolas Alekna (kairėje), ir Andrius Gudžius (dešinėje).
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pernai Judžine ant prizininkų pakylos lipo ir Mykolas Alekna (kairėje), ir Andrius Gudžius (dešinėje).

„Svajoti niekas nedraudžia, – juokėsi E.Skrabulis. – Būna, kad tos svajonės ima ir išsipildo. Pasvajokim tyliai. Disko metimas tikrai yra ta rungtis, kuri traukia visų lietuvių dėmesį, kuri teikia daug vilčių, bet važiuoja ir daugiau sportininkų. Jeigu visi bus sveiki, jeigu priartės prie savo rekordų, tuomet galime tikėtis 5–6 finalų. Dar 2–3 pusfinalių.“

Beveik pusė – debiutantai

  • Trims lietuviams – Andriui Gudžiui, Airinei Palšytei ir Mariui Žiūkui – tai bus jau 5-osios planetos pirmenybės. Ketvirtą sykį su geriausiais pasaulyje varžysis Liveta Jasiūnaitė ir Dovilė Kilty, trečią – Edis Matusevičius, antrą – Mykolas Alekna, Ieva Zarankaitė ir Modesta Morauskaitė, o net septynių mūsiškių lauks debiutas – Martyno Aleknos, Ainos Grikšaitės, Gedimino Truskausko, Gabijos Galvydytės, Gretos Karinauskaitės, Austėjos Kavaliauskaitės ir Loretos Kančytės.

Išskirtiniame interviu 15min prieš planetos pirmenybes E.Skrabulis plačiai papasakojo apie kylančius lengvosios atletikos reikalavimus, didžiausias mūsų viltis, Martyno Aleknos šuolį, netikėtas ligas, kosminį pasiekimą komandiniame čempionate ir atletų medžioklę už pinigus.

– Tik 3 iš 16 mūsų lengvaatlečių į pasaulio čempionatą pateko ramesniu keliu – įvykdydami normatyvus. Tai padarė visi trys mūsų vyrų disko metikai. Kitiems teko neramiai skaičiuoti reitingo taškus. Ar tinka Lietuvai ši naujoji atrankos sistema?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius