Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iki šalčiausio Lietuvos bėgimo liko kelios savaitės: įdomybės ir faktai

​Iki šalčiausių ir spalvingiausių Lietuvos bėgimo varžybų liko trys savaitės. Gruodžio 28 dieną Vilniuje vyks tradicinis, jau 39-asis „Perskindol“ Kalėdinis bėgimas. Sekant šių varžybų augimo tendencijas, nesunku atspėti, kad sostinės gatves užplūs rekordiškai daug bėgikų.
Kalėdinio bėgimo akimirka
Kalėdinio bėgimo akimirka / Augusto Didžgavio nuotr.

Šis renginys daugelį metų buvo vadinamas Naujametiniu bėgimu, tačiau atgavus Nepriklausomybę jo laikas dažniausiai sutapdavo su Šv. Kalėdomis. Ilgainiui varžyboms prigijo kitas pavadinimas – Kalėdinis bėgimas.

Renginio metu gyvuoja tradicija bėgti vilkint Kalėdų senelio ar snieguolės rūbais. 1985 metais pirmasis su senio šalčio apdaru kalėdiniame bėgime trasą įveikė Jonas Slavinskas. Vėliau jo pavyzdžiu užsikrėtė daugiau bėgikų, o po ketvirčio amžiaus prie starto linijos stojo apie 200 Kalėdų senelių. Pastaraisiais metais prie jų prisijungia įvairiais kitais kostiumais vilkintys bėgimo entuziastai: šrekai, kempiniukai, supermenai ir į bėgikų minią įneša kitokių spalvų.

Pasak organizatorių, pirmajame 1976 metais surengtame bėgime dalyvavo 77 bėgimo mėgėjai. Bendraminčiai susibūrė tam, kad bėgdami atšvęstų Naujuosius metus. Itin daug bėgikų dalyvavo 1987 metų varžybose. Tuo metu į sostinės gatves išbėgo 2 tūkst. bėgimo entuziastų. Dalis jų į Kalėdinį bėgimą atvyko iš kaimyninių valstybių. 2013 metais Lietuvos bėgikai grąžino šias varžybas į „senus gerus laikus” – Kalėdiniame bėgime vėl dalyvavo daugiau nei 2 tūkstančiai vilniečių ir miesto svečių.

Jauniausias Kalėdinio bėgimo dalyvis buvo trejų metų Tadas Gerulskis, 2009 metais 5 kilometrų varžybų trasą įveikęs su mama. Vyriausiam veteranui Vladui Levickiui varžybų dieną buvo 87-eri. Kūno kultūros mokytojas Vytautas Stanevičius yra vienintelis dalyvis, nepraleidęs nei vienerių varžybų. Pernai veteranas sėkmingai įveikė 12 kilometrų. Tą pačią distanciją Vytautas – Geležinis Žmogus – Stanevičius bėgs ir šiais metais.

Bėgimo organizatoriai nurodo, kad 1979 metais varžybos vyko spaudžiant 30 laipsnių šalčiui. V.Stanevičius prisimena, jog dėl oro sąlygų organizatoriai startą paankstino, tačiau šis žingsnis padėjo tik minimaliai – bėgikai startavo spaudžiant 27 laipsnių speigui, o finišą pasiekė termometro stulpeliui nukritus dar keliomis žymomis. Praėjusiais metais nuo Kalėdų stalo pakilę bėgikai bėgo esant 4 laipsnių šilumai.

Ilgą laiką Kalėdinio bėgimo nugalėtojams atitekdavo slidžių komplektai. Buvęs bėgikas, dabar bėgikų treneris Romas Sausaitis prisimena, kad jų gavo mažiausiai penkis. Šiais metais greičiausi bėgikai bus apdovanoti taurėmis ir rėmėjų prizus, o visi finišavę gaus po specialų medalį. Tradiciškai susirinkusius dalyvius organizatoriai vaišins karšta ETNO arbata.

Gruodžio 28 dieną „Perskindol“ Kalėdinio bėgimo dalyviai startuos ir finišuos Vokiečių gatvėje. Anksčiau šio bėgimo starto ir finišo vieta būdavo „Žalgirio” stadione.

Pasivaržyti arba tiesiog gerai praleisti laiką bėgant sveikos gyvensenos mėgėjai galės 12, 6 arba 3 kilometrų varžybose, estafetėje 4 po 3 kilometrus, o mažiausių šventės dalyvių laukia 500 metrų „Nykštukų“ lenktynės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius