Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iš balerinos – į Nr.1 disko metimų sektoriuje

Valarie Allman nustebino daugumą, kai nusviedė diską 70 m 15 cm praėjusią vasarą ir pasiekė geriausią sezono rezultatą pasaulyje. Dabar 25 metų lengvaatletė papasakojo, kas padėjo jai pasiekti rekordą: buvusi balerina ėmė šokti disko metimo sektoriuje.
Valarie Allman
Valarie Allman

Vyrų disko metimų varžybose šį sezoną mažai kas prilygo švedui Danieliui Stahliui, o tarp moterų dominavo amerikietė Valarie Allman.

„Ji atrodo lyg 160 kilogramų balerina“, – apibūdino D.Stahlio treneris Vesteinnas Hafsteinssonas.

V.Allman dar neturi ryškių titulų, jei neskaičiuotume 2017 metų universiados aukso ir JAV studentų pirmenybių medalių. Bet ji sukasi minkštai, laisvai ir koordinuotai.

Daugeliui specialistų peršasi mintis, kad tokį lengvą judėjimą disko metimų sektoriuje lemia jaunystėje lankytos baleto pamokos.

Nors iki šiol aukščiausias V.Allman pasiekimas buvo 7 vieta pasaulio pirmenybėse 2019 metais, šiemet ji tapo tikra staigmena savo rungtyje.

Jos diskas rugpjūčio 1 dieną nulėkė 70,15 m, o tai yra JAV rekordas bei net trimis metrais pagerintas asmeninis rezultatas.

Šiame tūkstantmetyje tik trys disko metikės yra pasiekusios 70 metrų. Lietuvos rekordą šiemet pagerinusios Ievos Zarankaitės geriausias rezultatas – 61,88 m.

V.Allman rezultatai kyla ir ji žino dėl ko.

„Šokiai buvo mano pirmoji meilė,“ – „World Athletic“ sakė amerikietė disko metikė.

Ji šoko nuo pat vaikystės, nuo dešimties dalyvavusi įvairiose šokių varžybose: lankė klasikinį baletą, džiazo baletą, hiphopą.

V.Allmam teigė, kad būtent šokiai padėjo jai tapti geriausia sezono disko metike.

„Šokiai buvo didžioji mano gyvenimo dalis nuo jaunystės. Aš treniruodavausi po keturias valandas per dieną, penkias šešias dienas per savaitę , – pasakojo atletė. – Šokiuose yra tiek daug preciziškumo. Per treniruotes turėdavome šlifuoti judesius vėl ir vėl, kad būtų bent kiek geriau. Tai išmokė mane galvoti apie mažas detales ir siekti tapti vis geresne.

Kai pradėjau mėtyti diską, daug judesių mokiausi tarsi per choreografijos pamokas. Pagrindus išmokau greitai, nes prieš tai šokau.“

V.Allman buvo 14 metų, kai lengvosios atletikos treneris mokykloje įžiūrėjo joje didelį potencialą ir pasiūlė pamėginti kitokį sportą.

183 cm ūgio amerikietė bandė šuolius į aukštį, bėgti 200 ir 400 m, bet nesijautė sava, kol neįžengė į disko metimų ringą.

„Iškart pajutau, kad turiu tam talentą“, – sakė V.Allman.

Disko metimo specialistai pastebi, kad atsižvelgiant į didelį kūną ir jėgą, V.Allman pasižymi itin gera technika. Dauguma tiki, kad gimnastikos ar šokių pratybos padeda pasiruošti bet kurioms sporto šakoms beaugant.

V.Allman atveju, efektas matosi kaip ant delno. Iš diskotekų – į šokį disko metimų sektoriuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius