Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 18 /12:41

Pirmu numeriu į ieties metimo finalą patekusi L.Jasiūnaitė: „Stengiausi neišsikrauti“

Neįprastai anksti Europos lengvosios atletikos čempionate startavusi lietuvė Liveta Jasiūnaitė užtikrintai žengė į finalą. Mūsiškė ketvirtadienį ietį metė toliausiai iš visų.
Liveta Jasiūnaitė
Liveta Jasiūnaitė / Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr.

Viena iš Lietuvos rinktinės lyderių kvalifikacijoje antruoju bandymu švystelėjo įrankį 61,85 m ir galėjo ramiai susirinkti daiktus.

Bilietą į finalą garantavo bent 61 m, o pirmojoje atrankos grupėje tiek numesti pavyko tik dviem sportininkėms. L.Jasiūnaitės rezultatas buvo pats geriausias. Graikė Elina Tzengko metė 61,28 m.

Antroje atrankos grupėje pasiekti 61 m nepavyko niekam, tad L.Jasiūnaitė ketvirtadienį galiausiai tapo kvalifikacijos nugalėtoja ir į šeštadienį vyksiantį finalą pateko su geriausiu rezultatu.

„Oras visai geras. Nekaitino labai. Gaivu. Mes, lietuviai, tikriausiai pripratę prie tokio oro. Gal tik buvo kiek ankstoka“, – juokėsi lietuvė.

Ieties metikės ketvirtadienio rytą pirmosios žengė į olimpinį stadioną Miunchene – 9 val. vietos laiku.

„Jeigu sprinteriams lieptų tokiu laiku startuoti – tai nežinau, ką jie padarytų... Metikams dar dar, bet tikrai anksti. Džiaugiuosi, kad prasibudinau“, – tęsė ieties metikė.

„Pirmą metimą dariau atsargiau. Šįkart kažkaip jaučiausi užtikrinta, kad pateksiu į finalą. Bet šiaip visas mintis visada dedu į kvalifikaciją, kad kuo geriau pasirodyčiau, nes čempionatas čia gali ir pasibaigti.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Liveta Jasiūnaitė
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Liveta Jasiūnaitė

Tačiau dabar, galima sakyti, esu tarp lyderių, tarkim, TOP5, tai stengiausi neišsikrauti ir pasilikti jėgų finalui. Kad galėčiau ten pakovoti“, – kalbėjo L.Jasiūnaitė, prieš ketverius metus būtent Vokietijoje, tik Berlyne, Europos čempionate suspindusi bronza.

Paklausta, ar ir antrasis metimas atrankoje buvo atliktas su rezervu, sportininkė paslaptingai nusijuokė: „Pažiūrėsime“.

„Bet nėra taip, kad visiškai atsipalaidavusi galiu mesti daugiau nei 60 metrų. Reikia susikaupti, stengtis. Aišku, nebuvo taip, jog draskiausi ir mečiau galvodama, kad viskas, dabar padarysiu viską. Mečiau pakankamai laisvai“, – pridūrė ji.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Livetos Jasiūnaitės trenerė Teresė Nekrošaitė
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Livetos Jasiūnaitės trenerė Teresė Nekrošaitė

Prognozuoti, kaip klostysis finalas, vyksiantis šeštadienio vakarą, L.Jasiūnaitė nesiryžo.

„Visos varžovės yra ryškios. Kiekviena diena yra nauja diena, naujos lyderės. Sunku kažką prognozuoti. Dėl medalių – ypatingai neaišku, kas iššaus. Ieties metimas būtent tokia rungtis yra, kad vieną dieną, atrodo, nieko nedarai ir ietis lekia, kitą – gali maksimaliai išsikrauti, bet kažkas nesusiderina, nepavyksta padaryti pilno judesio ir ji neskrenda. Dar ir vėjas, labai daug skirtingų kriterijų, nuo kurių priklauso galutinis rezultatas“, – dėstė lietuvė.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Liveta Jasiūnaitė
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Liveta Jasiūnaitė

Praėjusį mėnesį pasaulio čempionate Judžine būtent atrankoje ji nuskraidino įrankį toliausiai šiemet – 63,80 m, bet finale to pakartoti nepavyko – 58,97 m ir 10 vieta.

„Manau, pasaulio čempionate gavau labai gerą patirtį. Stengiausi išanalizuoti, kas buvo ne taip, ieškojau, kur buvo padarytos klaidos, nes jos buvo padarytos.

Nežinau, ar dabar esu pasiekusi piką. Esu pasiruošusi gerai, o kur buvo šio sezono pikas, turbūt tik po sezono galėsiu pasakyti. Kada aš iššausiu ir parodysiu, kam esu pasiruošusi – pamatysime vėliau“, – sakė lietuvė.

Šeštadienis finale vyks vakare, tačiau oro sąlygos gali būti nedėkingos – sinoptikai žada lietų, kaip ir per penktadienį vyksiantį vyrų disko metimo finalą.

„Matysime, koks tas lietus bus. Ar su vėju, ar be. Aišku, diskui lietus daugiau įtakos turi, nes metikai sukasi (prieš mesdami). Pas mus – šiek tiek mačiau, bet irgi – sušlapus ieties apvijai ietis gali išslysti. Gali bėgdama paslysti. Visko gali atsitikti“, – pokalbį užbaigė L.Jasiūnaitė.

Lietuvos moterų ieties metimo rekordas nuo 2019-ųjų priklauso būtent jai – 63,98 m.

„Galėjo būti geriau“

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Greta Karinauskaitė
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Greta Karinauskaitė

Netrukus po L.Jasiūnaitės į olimpinį stadioną Miunchene išbėgo ir Europos čempionato debiutantė 21-erių Greta Karinauskaitė.

Lietuvė suko ratus moterų 3000 m bėgimo su kliūtimis atrankoje. Distancijos pradžioje ji laikėsi rikiuotės pabaigoje, bet prieš finišą ėmė lenkti varžoves ir savo grupėje finišavo 9-a iš 16-os (9 min. 55,11 sek.).

„Galėjo būti geriau. Iš tikrųjų, pabaigoje jau jaučiausi geriau. Nežinau, kas buvo iš pradžių, ar labai greitai pradėjome, ar dar kažkas, bet buvo sunku. Pabaigoje, atrodė, jau lengva, bet tada pradėjo pykinti... Lyg ir gali bėgti, bet nepavyksta“, – po finišo kalbėjo G.Karinauskaitė.

Patekti į finalinį penkioliktuką lietuvei nepavyko. Pritrūko 5,26 sek. Bėgikė galiausiai užėmė 18 vietą.

„Norėjau pasigerinti asmeninį rezultatą, nes buvo su kuo bėgti. Nepavyko... Gal kitą kartą“, – viltingai šyptelėjo debiutantė, greičiausiai šią rungtį nubėgusi šiemet JAV – per 9 min. 38,43 sek. (toks rezultatas atrankoje būtų buvęs net ketvirtas).

LTOK nuotr./Romualdas Bitė
LTOK nuotr./Romualdas Bitė

Įdomu, kad lietuviams šioje rungtyje tai buvo istorinis sugrįžimas į olimpinį Miuncheno stadioną. 1972-aisiais Romualdas Bitė vyrų 3000 m bėgimo su kliūtimis finale olimpiadoje čia užėmė 7 vietą.

„Trūksta patirties“

Įveikti kvalifikacijos nepavyko ir kitai Europos čempionato debiutantei, šiemet 800 m bėgimo rungtyje sužibusiai 22-ejų Gabijai Galvydytei.

JAV studijuojanti lietuvė šiemet 800 m bėgo per 2:01.76 (pakartojusi tokį rezultatą Europos čempionato atrankoje ji būtų buvusi penkta), tačiau mūsiškė finišavo per 2 min. ir 3,92 sek.

Užleidusi poziciją po starto G.Galvydytė vėliau pavijo lyderes ir prieš paskutinį posūkį bėgo ketvertuke, bet pasimaišiusi varžovė numušė tempą. Lietuvė galiausiai liko 8-a savo bėgime ir 22 bendroje įskaitoje.

„Iš tikrųjų, manau, trūksta patirties. Gal pati save pastačiau į blogą poziciją. Išmušė iš vėžių mane tas stabdymas. Gal ir kliudė šiek tiek, neatsimenu dabar gerai. Aišku, visi nori patekti į pusfinalį, kovoja iš paskutiniųjų.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Gabija Galvydytė
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Gabija Galvydytė

Ne toks buvo planas, bet iš pradžių užsidariau viduryje, teko lenkti varžoves išore, tai atėmė truputį jėgų. Norėjau patekti į pusfinalį, apie finalą dar ankstoka galvoti. Bet sezonas buvo geras, sunku dar kažko daugiau norėti“, – pasakojo JAV studijuojanti lietuvė.

„Pasiruošti šiam čempionatui nebuvo lengva. Vienas mano treneris liko JAV, kitas – Kaune. Kaip žinome, Kaune sąlygų nėra, tad ruošiausi Vilniuje viena, be trenerio. Sunku“, – atskleidė G.Galvydytė.

Įdomu, kad į pusfinalį galiausiai pateko net dvi varžovės, bėgusios lėčiau nei lietuvė, tačiau užėmusios trečiąsias vietas kituose bėgimuose, kurie buvo gerokai lėtesni nei ketvirtasis mūsiškės.

Suprasti akimirksniu: Lietuvos lengvaatlečių rezultatai

  • Liveta Jasiūnaitė – 1-a atrankoje (ietis 61,85 m), finalas šeštadienį
  • Andrius Gudžius – 2-as atrankoje (diskas 66,70 m), finalas penktadienį
  • Mykolas Alekna – 4-as atrankoje (diskas 65,48 m), finalas penktadienį
  • Dovilė Kilty – 10-a atrankoje (trišuolis 13,83 m), finalas penktadienį
  • Modesta Morauskaitė – 13-a (400 m bėgimas per 51,70 sek.)
  • Jogailė Petrokaitė – 14-a (šuoliai į tolį 6,37 m)
  • Ieva Zarankaitė – 14-a (disko metimas 56,85 m)
  • Juozas Baikštys – 14-as (šuoliai į aukštį 2,17 m)
  • Aina Grikšaitė – 15-a (trišuolis 13,62 m)
  • Simas Bertašius – 15-as (1500 m bėgimas per 3:40.19)
  • Artur Mastianica – 17-as (35 km sp. ėjimas per 2:46:09)
  • Greta Karinauskaitė – 18-a (3000 m bėgimas su kliūtimis per 9:55.11)
  • Gabija Galvydytė – 22-a (800 m bėgimas per 2:3.92)
  • Loreta Kančytė – 38-a (maratonas per 2:41:15)
  • Ignas Brasevičius – 57-as (maratonas per 2:25:25)
  • Remigijus Kančys – nefinišavo (maratonas)

Rytoj olimpiniame Miuncheno stadione vyks didžiausias mūsų viltis keliantis vyrų disko metimo rungties finalas. Jame pasirodys abu pasaulio čempionato prizininkai – Andrius Gudžius atrankoje buvo antras, o jaunasis Mykolas Alekna – ketvirtas.

Penktadienio vakarą moterų trišuolio finale bus ir Dovilė Kilty, o L.Jasiūnaitė dėl medalio varžysis šeštadienį.

Savo startų Europos čempionate dar laukia Gediminas Truskauskas (200 m bėgimas), Urtė Baikštytė (šuoliai į aukštį), Marius Žiūkas ir antroje rungtyje dalyvausiantis A.Mastianica (abu 20 km sportinis ėjimas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius