Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Istorinis sprendimas – Caster Semenya pralaimėjo kovą su lengvosios atletikos valdžia

Trečiadienį Šveicarijos mieste Lozanoje buvo priimtas istorinis sprendimas. Sporto arbitražo teismas paskelbė verdiktą Caster Semenyos byloje prieš Tarptautinę lengvosios atletikos federaciją IAAF. PAR bėgikė pralaimėjo apeliaciją.
Caster Semenya
Caster Semenya / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai reiškia, kad olimpinė ir pasaulio čempionė 800 metrų distancijoje C.Semenya turės susimažinti testosterono kiekį, kad varžytųsi kartu su moterimis.

Dauguma ekspertų pripažįsta, kad šios taisyklės yra diskriminuojančios atletę, bet lengvosios atletikos valdžia siekė išlyginti konkurenciją, nes didesnis testosterono kiekis, anot kai kurių tyrimų, suteikia pranašumą.

„Mes priimame jų teisinę lytį be klausimų ir leidžiame joms varžytis su moterimis. Tačiau, jeigu šios atletės turi vyrų lygio testosterono kiekį, jos turi tokį patį kaulų ir raumenų augimo pranašumą kaip ir vyrai brendimo laikotarpiu. Tai jiems iš suteikia fizinį pranašumą prieš moteris. Būtent dėl to yra būtina tokioms atletėms susimažinti savo testoterono kiekį, kad galėtų sąžiningai varžytis su moterimis“, – anksčiau parengtas taisykles aiškino IAAF.

Ekspertai skaičiuoja, kad susimažinusi testosterono kiekį iki reikiamos ribos, C.Semenya sulėtėtų apie 7 sekundėmis ir nebegalėtų dominuoti.

Nors viešai nebuvo atskleista medicininė atletės informacija, C.Semenya yra priskiriamas DSD sindromas, kuris reiškia, kad ji gimė tiek su moteriškais, tiek su vyriškais lytiniais organais.

Naujoji taisyklė turėjo būti įvesta jau nuo praėjusių metų lapkričio 1 dienos, bet IAAF sprendimą atidėjo, kad sulauktų teismo sprendimo C.Semenya byloje.

IAAF taisyklę nori taikyti moterims, kurios varžosi distancijose nuo 400 ir 1500 metrų. Jos turėtų susimažinti testosterono kiekį iki varžybų likus pusei metų.

„Scanpix“ nuotr./Caster Semenya
„Scanpix“ nuotr./Caster Semenya

C.Semenya bus priversta praleisti praktiškai visą 2019 metų sezoną. Rugsėjo 27 dieną Dohoje prasidės pasaulio čempionatas.

Jeigu nuspręs nesimažinti testosterono kiekio, PAR bėgikė galėtų nuspręsti nebesivaržyti distancijose nuo 400 iki 1500 metrų ir tęsti karjerą ilgesniuose nuotoliuose.

C.Semenya yra dukart olimpinė ir tris kartus pasaulio čempionė. Sportininkė griežtai nesutinka su siūlomomis taisyklėmis: „Tai neteisinga. Aš noriu bėgti natūraliai. Tokia, kokia esu gimusi. Aš esu Mokgadi Caster Semenya. Aš esu moteris ir aš esu greita.“

Sportininkės pusėje yra Katrina Karkazis, dirbanti Jeilio universiteto Globalaus sveikatos teisingumo centre bei testosterono tyrimų ekspertė: „IAAF aklai ir oportunistiškai bando klaidingai interpretuoti biologinės lyties mokslą. Jie bando sukurti savo paties lyties apibrėžimą, kuris paremtas klaidingais įsitikinimais apie biologiją ir lytį. Tai neturi pagrindo ir yra žiauru. Tai padarys daugiau žalos, nes paskatins dar didesnę diskriminaciją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius