Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos pažiba: Andrius Gudžius – Europos čempionas!

Lietuvos trispalvė ant Andriaus Gudžiaus pečių apkeliavo Berlyno olimpinį stadioną. Po nervingos atrankos pasaulio čempionas viską, ką moka, parodė Europos čempionato finale. Baltapūkis iš Padauguvos šeštuoju bandymu diską švystelėjo 68,46 m ir triumfuojančiai kėlė rankas į Berlyno dangų. Jis užkariavo Europą. Prie 30 laipsnių karščio virusioje kovoje lietuviui neprilygo švedas Danielis Stahlis (68,23 m), besitenkinęs sidabru.
Andrius Gudžius
Andrius Gudžius / „Scanpix“/AP nuotr.

Į Berlyną su geriausiu sezono rezultatu Europoje atvykęs A.Gudžius sektoriuje atrodė ramus ir gerino savo rezultatą su kiekvienu bandymu.

Visą dieną Berlyną kaitino pragariškas karštis, siekęs net 39 laipsnius. Tačiau prieš vakarinę sesiją Olimpiniame stadione prapliupo išganingas lietus. Gamtos dovana bent šiek tiek atvėsino ir sportininkus, ir žiūrovus.

Lietuvis jau pirmuoju bandymu diską numetė 65,75 m ir tapo varžybų lyderiu. Stadiono kameros po metimo iškart nukrypo į lietuvio trenerį Vaclovą Kidyką, kuris giliai atsiduso. Matyt, pirmuoju bandymu buvo planuotas dar įspūdingesnis metimas.

Pirmas bandymas (Vieta) Antras bandymas Trečias bandymas Ketvirtas bandymas Penktas bandymas Šeštas bandymas
65,75 m (1) 62,89 m (1) 67,19 m (1) 67,66 m (2) X 68,46 m (1)

Su varžybomis prakaito lašelių ant A.Gudžiaus veido tik daugėjo, bet ir noras nugalėti stiprėjo. Juk dar prieš išvykdamas iš Lietuvos disko metimo žvaigždė sakė, kad nori savo šaliai parvežti medalį.

Po trijų bandymu lietuvis dar buvo pirmas, bet po ketvirtojo užleido lyderio poziciją švedui.

Tačiau A.Gudžius auksą užsitikrino įspūdingu paskutiniuoju šeštuoju bandymu. Diskas skriejo net 68,46 m ir Berlyno olimpinis stadionas sveikino naują Europos karalių.

VIDEO: Karštos Europos čempiono emocijos: „Noriu apkabinti šeimą“

Vicečempionu tapęs D.Stahlis buvo patekęs į keblią padėtį, kai varžybų pradžioje atliko du nesėkmingus bandymus iš eilės, bet švedas atsitiesė ir pelnė sidabrą.

Bronza pasidabino austras Lukas Weishaindengeris (65,14).

Iškilminga apdovanojimų ceremonija, kurios metu ant A.Gudžiaus kaklo sužibs medalis, įvyks ketvirtadienį vakare pačioje Berlyno širdyje.

Tai buvo išlydėtuvės ir dviems disko metimo legendomis – vokiečiui Robertui Hartingui ir estui Gerdui Kanteriui. Jie pasidalijo penktą-šeštą vietas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius

Iki šiol A.Gudžiaus geriausias pasiekimas Europos čempionate buvo dešimtoji vieta Ciuriche 2014 metais. Prieš dvejus metus Amsterdame disko metikas buvo tryliktas.

Lietuvos 2017 metų geriausio sportininko žvaigždė sprogo pernai Londone, kai lietuvis tapo pasaulio čempionu ir pratęsė lietuvių diskininkų dinastiją.

Lietuvis privertė sunerimti atrankoje, kai tik trečiuoju bandymu įvykdė normatyvą – 64,30 m. Tai buvo ketvirtas geriausias rezultatas atrankoje.

Visgi su geriausiu sezono rezultatu – 69,59 m – A.Gudžius išliko favoritu tapti Europos čempionu. Šį sezoną 69 metrų ribą taip pat pasiekė tik antrąją vietą Berlyne užėmęs Danielis Stahlis (69,11), kuris pademonstravo geriausią rezultatą ir atrankoje – 67,07 m.

Iš kovos dėl medalių jau atrankoje pasitraukė pasaulio čempionas lenkas Piotras Malachowskis ir olimpinis čempionas Christophas Hartingas. Lenkas ir vokietis neatliko nei vieno įskaitinio metimo.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius

Varžybų eiga

Pirmuoju bandymu užtikrintas lietuvis diską nusviedė 65,75 m ir tapo varžybų lyderiu. Jo pagrindinis varžovas D.Stahlis atliko nesėkmingą bandymą.

Antruoju bandymu A.Gudžius atliko kuklesnį metimą – 62,89 m. D.Stahlio diskas skriejo net 68,02 m, tačiau po kurio laiko jis buvo neįskaitytas. Pasirodo, kad švedo kulnas buvo už sektoriaus ribų. Lietuvis liko varžybų lyderiu, o švedo situacija po dviejų nesėkmingų bandymų tapo kritinė.

Trečiuoju bandymu A.Gudžius diską sviedė 67,19 m ir iš džiaugsmo gniaužė kumščius. D.Stahlis diską numetė 64,20 m ir pakilo į antrąją vietą bei iškovojo teisę į dar tris bandymus.

Varžybas tęsė aštuoni geriausi diskininkai.

Ketvirtuoju bandymu švedas diską metė 68,23 m ir pateikė iššūkį lietuviui. A.Gudžius atliko geriausią savo metimą (67,66 m), bet liko antras.

Penktasis lietuvio bandymas buvo nesėkmingas. A.Gudžius ir prieš paskutinį bandymą buvo antras.

Tačiau lietuvis visus taškus ant „i“ sudėliojo paskutiniuoju metimu, kuris ir tapo auksinis. Tokį niuksą gavęs švedas savo paskutiniu bandymu A.Gudžiaus rezultato nepagerino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius