Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos vyrai bėga lėčiau: kaip Etiopijos bėgikė pagerino pasaulio maratono rekordą?

Sekmadienio rytą vykęs kasmetinis Berlyno maratonas baigėsi sensacija. Etiopijos bėgikė Tigst Assefa iki šiol gyvavusį planetos moterų maratono rekordą pagerino daugiau nei dviem minutėmis. Kaip jai tai pavyko?
Tigst Assefa
Tigst Assefa / „Scanpix“ nuotr.

2:11:53 – tai yra naujasis pasaulio moterų maratono rekordas. Ankstesnis geriausias pasiekimas taip pat priklausė Kenijos bėgikei Brigid Kosgei (2:14:04 val.).

T.Assefa Berlyne triumfavo antrus metus iš eilės, o artimiausias varžoves aplenkė beveik šešiomis minutėmis.

Įdomu tai, kad nuo šiol pasaulio moterų maratono rekordas yra netgi aukštesnis už Lietuvos vyrų šios distancijos visų laikų geriausią pasiekimą.

Lietuvos vyrų rekordą maratono distancijoje 1997 m. spalio 26 d. pasiekė Česlovas Kundrotas. Jis Frankfurte maratoną nubėgo per 2:12:35. Lietuvos moterų rekordas priklauso Živilei Balčiūnaitei. 2005 m. lapkričio 20 d. Tokijo maratone ji nubėgo per 2:25:15.

„Scanpix“ nuotr./Tigst Assefa
„Scanpix“ nuotr./Tigst Assefa

Kur paslaptis?

Berlyno maratonas kartu su Valensijos maratonu laikomas viena greičiausių trasų, kurioje pasiekta net dvylika planetos rekordų.

Šiemetinio maratono išvakarėse visas dėmesys buvo sutelktas į vyrų rungties varžybas, kuriose Eliudas Kipchoge taikėsi pagerinti savo paties pasaulio rekordą (2:01:09).

Kenijos stajeris turėjo šansų. Pusę distancijos olimpinis čempionas įveikė daug žadančiu laiku (1:00:22), bet po to gerokai sulėtino tempą. Jis vis tiek šventė pergalę, distanciją įveikęs per 2:03:13 ir Berlyno maratono nugalėtoju tapo penktą kartą karjeroje.

„Trasoje turėjau nuosmukių, bet tokia jau yra maratono bėgimo specifika. Labai norėjau pagerinti rekordą, bet tai neįvyko. Kiekvienas maratonas yra tam tikra pamoka“, – po finišo kalbėjo Kenijos atletas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eliudas Kipchoge
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eliudas Kipchoge

E.Kipchoge Berlyne laimėjo penktą titulą, bet žiniasklaida jį greitai pamiršo.

Šiomis dienomis aptarinėjama tik lengvosios atletikos istorijos metraščius įspūdingu stiliumi perrašiusi T.Assefa.

Pirmajame distancijos trečdalyje dvylikos bėgikių grupė bėgo lėtesniu už pasaulio rekordą greičiu, tačiau tada T.Assefa padidino tempą ir atitrūko nuo persekiotojų.

Atkarpą tarp 10-ojo ir 15-ojo kilometrų stajerė nubėgo per 14 minučių ir 41 sekundę. Kitaip tariant, etiopė kilometrą įveikdavo greičiau nei per tris minutes.

Pirmąją trasos pusę T.Assefa įveikė per 1:06:20 min. ir minute lenkė pasaulio rekordo grafiką. Visgi antroje distancijos dalyje ji bėgo dar greičiau (1:05:33).

Ankstesnį moterų maratono rekordą prieš ketverius metus Čikagoje buvo pasiekusi Bridgid Kosgei.

26-erių T.Assefos sėkmė – pribloškianti.

„Scanpix“ nuotr./Tigst Assefa
„Scanpix“ nuotr./Tigst Assefa

Pirmąjį savo maratoną ji įveikė tik pernai kovą, Saudo Arabijos sostinėje Rijade užfiksavusi kuklų laiką – 2:34:01.

Vėliau tokį silpną savo laiką ji aiškino sveikatos problemomis, tačiau jau po šešių mėnesių šokiravo lengvosios atletikos pasaulį laimėjusi 2022 m. Berlyno maratoną.

Prieš metus Berlyne ji 42 kilometrus ir 195 metrus nubėgo per 2:15:37 ir tai buvo trečias greičiausias laikas istorijoje. Dabar ji pagerino ir pasaulio rekordą.

„Tai sunkaus pastarųjų metų darbo rezultatas, – po finišo sakė T.Assefa, kuri 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse Etiopijos garbę gynė 800 metrų bėgimo distancijoje. – Šį sezoną neturėjau jokių startų, buvau susikoncentravusi į pasirengimą Berlyno maratonui. Norėjau pagerinti pasaulio rekordą, bet nesitikėjau, kad pavyks tai padaryti taip greitai.“

Kur paslaptis?

Karjeros pradžioje Etiopijos bėgikė specializavosi 400 ir 800 metrų bėgimuose.

Aukščiausias T.Assefos pasiekimas prieš pereinant į maratoną, buvo antroji vieta Afrikos jaunimo čempionate estafetėje 4x400 m.

Suaugusiųjų varžybose moteris nebuvo iškovojusi nė vienos ryškesnės pergalės, o po nesėkmės 2016 m. olimpinėse žaidynėse (20-oji vieta 800 m bėgime) padarė karjeros pertrauką ir 2018 m. perėjo prie bėgimo gatvėmis.

Pirmuosius dvejus metus naujoje disciplinoje etiopė daugiausia dalyvavo pusės maratono bėgimuose (rezultatai buvo vidutiniai), o pandeminius sezonus – 2020 ir 2021 m. – visiškai praleido.

Bet tada atėjo 2022-ieji ir T.Assefa staiga tapo geriausia pasaulio sportininke, o šiemet pagerino ir planetos rekordą.

Labai greitas progresas, kurį sudėtinga paaiškinti vien sunkiu darbu.

Lengvosios atletikos forumuose kaipmat prasidėjo diskusijos apie tai, jog sensacingą rezultatą užfiksavusi bėgikė galėjo vartoti draudžiamus preparatus.

Visgi kur kas labiau tikėtina, kad tokį impulsą davė naujos kartos avalynė.

Berlyno maratone T.Assefa mūvėjo naujuosius „Adizero Adios Pro Evo 1“ superbatelius.

„Scanpix“ nuotr./Adizero Adios Pro Evo 1 bateliai
„Scanpix“ nuotr./Adizero Adios Pro Evo 1 bateliai

Pristatydama juos „Adidas“ bendrovė tikino, kad tai yra „unikaliais technologiniais sprendimais ištobulintas apavas, mesiantis iššūkį lenktynių riboms“.

Pora, kainuojanti apie 500 eurų, skirta tik vienerioms lenktynėms. Po jų batelius galima lengva ranka išmesti į šiukšlių dėžę, bet pranašumas, kurį jie suteikia bėgikams lenktynių metu, beprotiškas.

Po T.Assefos pergalės naujojo modelio išankstinių užsakymų skaičius pasiekė rekordines aukštumas.

Pati T.Assefa, kalbėdama apie naujus iššūkius, tikino, jog naujasis tikslas – 2024-ųjų olimpinės žaidynės.

Sunku patikėti, kad Kenijos bėgikė Perez Jepchirchir 2020 m. Tokijo olimpinėse žaidynėse nugalėjo su 2:27:20 laiku. Tai yra net penkiolika minučių lėčiau nei T.Assefai sekėsi Berlyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius