Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ma armija demaskuota

Pasirodė pirmieji oficialūs jau ilgai sklandančių itarimų, kad Kinijos ilgų distancijų bėgikės, kurias treniravo Ma Jun Jianis, vartojo draudžiamus preparatus, pavirtinimai.
Maratonas
Maratonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
gulf-times.com nuotr./Wang Junxia
gulf-times.com nuotr./Wang Junxia

Knygoje, kurią išleido ilgametis Kinijos Olimpinio komiteto narys Juanis Veiminas, teigiama, jog Ma tvirtino, jog jo treniruojamas bėgikes į pergales vedė kruopštus darbas bei specialūs maisto papildai, kurių pagrindiniu komponentu yra vaistiniai grybai, plačiai naudojami senojoje Kinijos bei Tibeto medicinoje. Tačiau kartu neslepiama, kad trenerio metodai buvo labai griežti – kuomet sportininkės bėgdavo krosus, treneris visada važiuodavo šalia motociklo lopšyje ir be perstojo ant jų rėkdavo. Neneigiama ir tai, kad Ma mėgdavo sportininkes paauklėti kumščiais. Knygoje teigiama, kad likus vos kelioms dienoms iki Sidnėjaus olimpinių žaidynių pradžios, jam teko priimti labai nemalonų sprendimą ir pašalinti iš rinktinės šešias ilgų distancijų bėgikes. Visos jos buvo Ma Jun Jianio auklėtinės. Netiesiogiai užsimenama, kad sportininkės nepraėjo vidinės dopingo kontrolės.

„Scanpix“ nuotr./Dopingas
„Scanpix“ nuotr./Dopingas

Ma baigė trenerio karjerą 2004 metais, teigdamas, kad serga net keliomis nepagydomomis ligomis.

Dvi jo sportininkės yra pasiekusios tris pasaulio rekordus. 1993 metais tai padarė Wang Junxia Wang (3000 metrų bėgimas – 8:06,11 – jis laikosi iki šiol ir yra net 15 sekundžių geresnis, nei laikas, priklausantis rumunei Garbielai Sabo bei 10000 metrų bėgimas –29:31,78 – artimiausia persekiotoja Meseleh Melkamu iš Etiopijos atsilieka 22 sekundėmis). 1997 metais Bo Jiang 5000 metrų nubėgo per 14:28,09 minutės – tiesa, 2008 metais Tirunesh Dibaba iš Etiopijos šį rekordą pagerino 17 sekundžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius