Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meldoniumo drama: Vilniaus maratono nugalėtojai „dzin“ dėl dopingo, trenerė – šokiruota

Neįprastas dopingo atvejis aidi Lietuvos bėgimo takuose. Šių metų rugsėjį Vilniaus maratono nugalėtoja tapusi Vilmantė Stašauskaitė nelaiko savęs profesionale sportininke ir tuo teisinasi dėl meldoniumo vartojimo, bet ją treniravusi Vaida Žūsinaitė turi kitą nuomonę.
Vilmantė Stašauskaitė (kairėje) teigė, kad žinia dėl dopingo jai nerūpi, jos trenerė Vaida Žūsinaitė – nuliūdusi.
Vilmantė Stašauskaitė (kairėje) teigė, kad žinia dėl dopingo jai nerūpi, jos trenerė Vaida Žūsinaitė – nuliūdusi. / Vilniaus maratono nuotr.

Vilmantė Stašauskaitė nesulaikė džiaugsmo ašarų, kai šių metų rugsėjo 10 dieną pasiekė didžiausią savo sportinę pergalę.

Neprofesionali bėgikė iš Jonavos pirmą kartą laimėjo „Rimi-Vilniaus maratono“ varžybų 42 km 195 m distanciją įveikusi per 2 val. 47,32 sek.

Suprasti akimirksniu

  • „Rimi-Vilniaus maratono“ šventėje rugsėjo 10 d. varžėsi apie 10 tūkst. bėgikų, iš jų 1,2 tūkst. bėgo 42 km 195 m nuotolį.
  • Moterų varžybose V.Stašauskaitė finišavo pirma (2 val. 47,32 sek.), antra buvo Inga Bartkė (2 val. 58,01 sek.), trečia – Gitana Akmanavičiūtė (3 val. 4,09 sek.).

Tuo pačiu ji tapo ir Lietuvos maratono čempione, bet pergalė apkarto kiek vėliau, kai paaiškėjo per maratoną paimto dopingo testo rezultatai.

Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos įkurtas Lengvosios atletikos antidopingo padalinys (The Athletics Integrity Unit) informavo, kad V.Stašauskaitės organizme rastas meldoniumas.

Tai reiškia, kad bėgikė yra suspenduota, jai gresia nuobaudos.

Lietuvos antidopingo agentūra šios bylos netiria ir jos nekomentuoja, bet įprastai už meldoniumo vartojimą pirmąsyk skiriama ketverių metų diskvalifikacija. Ji gali sutrumpėti, atsižvelgus į sportininko argumentus.

V.Stašauskaitė pati reagavo į viešą informaciją savo feisbuko paskyroje.

„1. Niekam nieko blogo nepadariau, jei kam padariau tai sau. 2. Iš nieko nieko neatėmiau, jokių pinigų negavau. 3. Aš su tuo gyvenu jau beveik antrą mėnesį. Man čia senos naujienos. O jums gero skaitymo. Kažkam pakels nuotaiką, kažkam bus tiek pat dzin, kaip man“, – rašė bėgikė.

Vilniaus maratono nuotr./Vilmantė Stašauskaitė
Vilniaus maratono nuotr./Vilmantė Stašauskaitė

Ji išsamiau papasakojo apie save ir kodėl vartojo meldoniumą.

„Esu mėgėja bėgikė, sportuoju savarankiškai pagal siųstą bėgimo planą, per nuotolį. Niekada nebuvau įtraukta į antidopingo sąrašus, neturėjau nurodyti, ką vartoju, kokius vitaminus perku, kokius vaistus geriu ar kokie man išrašyti. Neturėjau nurodyti, kur būnu, ką veikiu, ir įsirašyti į sąrašus. Niekada nebuvau supažindinta su vartojimo ar nevartojimo taisyklėmis, niekada nemačiau sąrašų su leistinomis ar neleistinomis medžiagomis, nesu niekur padėjusi savo parašo, kad žinau, kas tai, kokios medžiagos galimos ir kas kaip ir panašiai. Dėl papildų niekada su niekuo nesitariau, savarankiškai skaitydavau internete, ko reikia organizmui, pagal internetą pirkau sau papildus ir vitaminus.

Suprasti akimirksniu

  • V.Stašauskaitė nėra profesionali bėgikė, bet nuo 2019 metų yra dalyvavusi šešiuose maratonuose: Vilniuje, Kaune, Kopenhagoje ir Barselonoje.

Nepretendavau niekada į jokias nacionalinės rinktinės gretas. Nebandžiau vykdyti normatyvų. Sportas yra mano hobis, aš iš jo nesu uždirbusi pinigų, negaunu paramos ar stipendijos iš jokių klubų ar organizacijų. Buvau tikrinta dėl dopingo vartojimo rugsėjo 10 d. Vilniaus maratono metu, gavau laišką su atsakymu, jis, kaip jau žinote, yra teigiamas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./"Rimi" Vilniaus maratonas 2022. Vilnius
Lukas Balandis / BNS nuotr./"Rimi" Vilniaus maratonas 2022. Vilnius

Siunčiu savo paaiškinimą, kaip meldoniumo dalelės atsirado mano organizme:

Vasara (rugpjūčio mėnesi) treniruojantis per karščius internete ieškojau informacijos, kaip padėti savo organizmui ir širdžiai, kad nebūtų padaryta žala sportuojant prie 30/32° temperatūros. Internete radau informacijos, kad mildronatas padeda apsaugoti širdį nuo persidirbimo ir yra rekomenduojamas medikų. Niekada nesidomėjau, ar jis yra įtrauktas, ar nėra į neleistinų medžiagų sąrašą. Nebuvau įspėta, ar supažindinta su jokiomis taisyklėmis. Mildronato nusipirkau paprastoje vaistinėje, kaip įprastą vaistą be recepto ir be darbuotojų klausimų, jį dažnai išrašo seniems žmonėms ar per COVID dažnam paprastam piliečiui. Mildronato gėriau 10 tablečių, 5 dienas po 2 tabletes. Ir nemaniau, kad tai man kažkaip galėtų pakenkti kaip sportininkei, ar padės bėgti.

Vilniaus maratono nuotr./Vilniaus maratono akimirka: Vilmantė Stašauskaitė
Vilniaus maratono nuotr./Vilniaus maratono akimirka: Vilmantė Stašauskaitė

Nežinojau ir nesidomėjau, kad jis yra įtrauktas į neleistinų medžiagų sąrašą. Apie jį sužinojau tik gavusi teigiamus dopingo atsakymus, iki tol nemaniau, kad darau nusižengimą ir kad galiu gauti už tai sankcijas. Dabar suprantu, kad padariau nusižengimą, ir suprantu savo klaidą. Esu pasiruošusi priimti visas man taikytinas sankcijas ir apribojimus. Atsižvelgiant, kad buvo rastas nedidelis kiekis ir pripažįstu savo kaltę, kurią padariau per naivumą ir nežinojimą. Daugiau komentarų iš manęs nebus. Ramios nakties, brangieji.“

Suprasti akimirksniu

  • Latvijos farmacininko išrastas širdies ritmo sutrikimų turtintiems žmonėms, meldoniumas sporte yra uždraustas nuo 2016 metų.
  • „Meldoniumas buvo išrastas, kad apsaugotų širdies ląsteles nuo per didelių krūvių. Sportininkai taip gali treniruotis ilgesnį laiką, didesniais krūviais“, – yra sakiusi Lietuvos antidopingo agentūros atstovė Rūta Banytė.
  • „Meldoniumas gali ne tik apsaugoti širdį nuo krūvių, bet ir pakelti nuotaiką. Kai kas net vartoja šį vaistą nuo pagirių. Meldoniumas suteikia įvairių poveikių ne tik širdžiai, bet ir smegenims, juo galima padidinti ir susitelkimą“, – yra sakiusi ir Lietuvos olimpinės komandos gydytoja Diana Baubinienė.
  • Ypač daug atletų buvo diskvalifikuoti 2016 metų pirmojoje pusėje. Didelis kiekis meldoniumo Živilės Balčiūnaitės organizme lėmė ilgą aštuonerių metų diskvalifikaciją, nes tai buvo antrasis bėgikės taisyklių pažeidimas.
  • Buvusi Lietuvos rinktinės krepšininkė Andra Gabalytė buvo prie pat ilgos karjeros pabaigos, bet jos finišas paženklintas nemaloniu įvykiu – Klaipėdos „Neptūno“ žaidžiančios trenerės organizme rasta meldoniumo.
  • Tenisininkė Marija Šarapova buvo diskvalifikuota, o štai kitai garsiai Rusijos atletei plaukikei Julijai Jefimovai pavyko išsisukti ir įrodyti, kad meldoniumo kiekis jos organizme neviršijo leistinų normų – ji startavo 2016 metų olimpinėse žaidynėse Brazilijoje.

Į V.Stašauskaitės atvejį ir paaiškinimą kitaip reagavo ją kaip trenerė konsultavusi Vaida Žūsinaitė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./"Rimi" Vilniaus maratonas 2022. Vilnius. V.Stašauskaitė (antra iš kairės) ir V.Žūsinaitė (trečia iš kairės).
Lukas Balandis / BNS nuotr./"Rimi" Vilniaus maratonas 2022. Vilnius. V.Stašauskaitė (antra iš kairės) ir V.Žūsinaitė (trečia iš kairės).

Žinoma bėgikė, atstovavusi Lietuvai ir maratono varžybose olimpinėse žaidynėse, įraše feisbuke parašė:

„Žinia apie Vilmantės nusižengimą mane šokiravo ir labai nuliūdino. Kaip trenerė, rašiusi jai planus nuotoliniu būdu ir tikėjusi jos potencialu, jaučiu pareigą pasisakyti viešai.

Visada buvau ir esu tik už švarų sportą, be jokių, net menkiausių pažeidimų. Šioje situacijoje buvau pastatyta prieš faktą ir nieko pakeisti negaliu, tačiau padarytą nusižengimą ir reakcijas kategoriškai smerkiu. Visiems galioja vienodos taisyklės ir už nusižengimus padaryta bausmė bus gera pamoka, kad tikrai neverta tų taisyklių laužyti.

Pati niekada neturėjau, neturiu ir neturėsiu nieko bendro su draudžiamomis medžiagomis. Man tai yra svetima ir niekaip nesutampa su mano vertybėmis.

Roko Lukoševičiaus nuotr./Vaida Žūsinaitė-Nekriošienė
Roko Lukoševičiaus nuotr./Vaida Žūsinaitė-Nekriošienė

Apgailestauju, kad dėl susidariusios situacijos nukentėjo kiti sportininkai, treneriai ir kolegos. Toks poelgis kenkia visai sporto bendruomenei, mažina pasitikėjimą švariu sportu ir nesutampa su olimpinėmis vertybėmis, todėl niekaip negali būti pateisinamas.

Prašau nesieti manęs su sportininkės pasisakymais ir komentarais, nes šia tema turiu stiprią savo nuomonę.

Kaip visada, esu pasiekiama LAA ir žiniasklaidai. Mielai neatlygintinai dalyvausiu antidopingo švietime ir bet kokiose sąžiningo sporto iniciatyvose. Būtent tokių žinių Vilmantei akivaizdžiai pritrūko.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius