Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metų lengvaatletis Andrius Gudžius: „Šiame sporte aš dar esu vaikas“

Per salę pasišokinėjant ant vienos kojos – taip Andrius Gudžius gruodžio 22 dieną atsiėmė antrus metus iš eilės laimėtą geriausio Lietuvos metų lengvaatlečio titulą. Nors 2015 metų sezoną galima vertinti dvejopai, tačiau šį kartą disko metikas aplenkė savo konkurentus. Vis dėlto, pats sportininkai sau linkėjo geresnių 2016-ųjų nei buvo 2015-ieji.

„Jei būsiu pirmas – gerai, nebūsiu – vadinasi reikia stengtis. Mano nuomone, reikia pasirodyti sezone taip, jog niekam nekiltų abejonių, kas čia geriausias“, – dar tik įpusėjus rinkimams sakė A.Gudžius.

Tarp vyrų ir vėl geriausias „vaikas“

Sunku pasakyti, ar 24-erių sportininkui tikrai pavyko pasirodyti taip, kad dėl savo pergalės būtų užtikrintas.

LLAF ir 15min rengtuose geriausių metų lengvaatlečių rinkimuose A.Gudžius užėmė pirmąją vietą LLAF Tarybos narių balsavime, antrąsias vietas – sporto žurnalistų ir 15min skaitytojų balsavime.

Tai leido disko metikui galutinėje įskaitoje vos 2 balais aplenkti sporto aistruolių favoritą Remigijų Kančį.

Psichologas gali patarti, ar padėti, bet geriausias pagalbininkas yra aukšto rango varžybų skaičius. Tai yra tokia šoko banga – tiesiog reikia priprasti ten būti.

„Manau, kad ne už dyką toks įvertinimas. Žinoma, federacijos ir kitų žmonių lūkesčių gal ir nepateisinau, kiek realiai turėjau, tačiau tai yra mano darbo įvertinimas, jis mane džiugina ir tikrai esu patenkintas, kad antrus metus iš eilės laimėjau šį prizą“, – džiaugėsi sportininkas.

Svarbiausiame savo starte, pasaulio čempionate Pekine, A.Gudžius užėmė tik 14-ąją vietą, nors, kaip sako pats, galėjo tikrai daugiau. Vis dėlto, sportininkas nenusimena – juk jis dar tikrai jaunas.

„Tokie diskininkai, kaip Vaclovas Kidykas, Romas Ubartas ar Virgilijus Alekna, išlepino lietuvius. Tai yra trys vieni geriausių pasaulio visų laikų diskininkų. Su disko metikų amžiumi palyginus, aš dar vaikas – pirmuosius žingsnelius tik „kabinu“ vyrų sporte. Tai, ką jie rodė daugybę metų, mano amžiuje kol kas yra neįmanoma“, – interviu 15min sakė A.Gudžius.

Dukart olimpinis čempionas V.Alekna 1996 m. olimpinėse žaidynėse dalyvavo būdamas 25-erių ir liko penktas. Po metų jis jau tapo pasaulio vicečempionu, tačiau geriausią karjeros rezultatą užfiksavo tik 28-erių. Tokio amžiaus jis laimėjo savo pirmą olimpinį auksą Sidnėjuje, o 2004-aisiai Atėnuose antrą iškovojo būdamas jau 32-ejų.

Alfredo Pliadžio nuotr./Paulius Cubera ir Andrius Gudžius
Alfredo Pliadžio nuotr./Paulius Cubera ir Andrius Gudžius

„Gal kitose šalyse, kurios neturėjusios tokių sportininkų, būtų kiek lengviau, bet Lietuvoje tai ne tik sunkiau, bet ir įpareigoja labiau stengtis. Visi ne taip nešioja ant rankų, o plaka botagėliu. Ir to nosies rietimo nėra, kaip ir dėkingas dalykas“, – sporto šakos, kurioje dominavo tokie sportininkai kaip V.Alekna, pliusus ir minusus vardijo A.Gudžius.

Jaudulys ir patirties trūkumas

2015 m. A.Gudžiui buvo ir gerų varžybų. Štai Europos žiemos metimų taurės varžybose bei Europos komandiniame čempionate jis iškovojo antrąsias vietas, laimėjo bronzą universiadoje. Vis dėlto svarbiausiais metų startas nepavyko.

„Tiek šiemet pasaulio čempionate, tiek pernai Europos kvalifikacinis rezultatas buvo tikrai geras, o finalinis – neduok tu Dieve. Visa tai norisi nubraukti, atversti naują lapą ir parašyti viską iš naujo.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Andrius Gudžius, Brigita Virbalytė ir Edis Matusevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Andrius Gudžius, Brigita Virbalytė ir Edis Matusevičius

Olimpinėse žaidynėse mano tikslas yra medalis. Aš pasakysiu gal per stipriai, bet aš esu pajėgus. Ir treniruotėse esu pajėgus, gal tik reikia save priversti tą pajėgumą parodyti. Dar iki olimpinių žaidynių reikia tai parodyti, gal komercinėse varžybose, gal Europos čempionate. Aš pats žinau, kad galiu“, – pasitikėjimą savimi demonstravo A.Gudžius.

Jaunasis sportininkas teigė, kad koją jam vis dar kiša patirties trūkumas bei kartais užsivedimas. A.Gudžius turi vaistą – reikia tiesiog dalyvauti kuo daugiau aukšto rango varžybų, tik taip įmanoma priprasti prie ten vyraujančios atmosferos, susitvarkyti su spaudimu.

„Psichologas gali patarti ar padėti, bet geriausias pagalbininkas yra aukšto rango varžybų skaičius. Pasaulio čempionatas man buvo pirmas, olimpinėse žaidynėse aš nesu dalyvavęs, Europos čempionatai buvo du. Tai yra tokia šoko banga – tiesiog reikia priprasti ten būti.

VIDEO: Andriaus Gudžiaus linkėjimas Kalėdų proga

Komercinės varžybos yra visai kas kita – atstovauji sau ir treneriui, mažai jose kas mato šalį. Čempionatuose varžybos vyksta dvi dienas, visai kita atsakomybė – tu atstovauji šaliai, miestui, savo sporto mokyklai. Labai daug ką statai šalia savęs“, – pasakojo A.Gudžius.

Anot sportininko, startinį jaudulį galima išnaudoti, kad pasiektum geresnį rezultatą, tačiau ir tai yra patirties klausimas.

„Prieš varžybas ilgą laiką „nedegu“, bet prieš patį startą visi „dega“, visi iki vieno. Kaip pasiseka tuo pasinaudoti, ar pavyksta išnaudoti tinkamai, „atnešti“ iki varžybų – čia jau patirties reikalas“, – teigė disko metikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius