-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metų planą keičiantis Andrius Gudžius stebi jaunąjį M.Alekną: „Fenomenas“

Geriausias Lietuvos disko metikas Andrius Gudžius keičia pasirengimo sezonui taktiką ir tikisi per 2022 metus pasirodyti geriau nei pernai, nors varžovai šį pavasarį pradėjo galingais metimais.
Andriaus Gudžiaus pasirodymas
Andriaus Gudžiaus pasirodymas / Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr.

Viskas taip pat, bet ir kitaip.

Andrius Gudžius taip apibūdina šių metų pradžią, per kurią dar nestartavo nė vieneriose varžybose, bet nuosekliu darbu lieja pamatus svarbiausiems sezono startams.

Grįžęs iš treniruočių stovyklos Tenerifėje, kur pratybos rengtos dėl palankesnių treniruotėms šiltų oro sąlygų, dabar 31 metų lengvaatletis treniruojasi Kauno Ąžuolyne.

Pratybos sunkios, bet per jas diskas lekia toli. Kaip sako A.Gudžius: „Normaliai: vieną dieną – 66 m, kitą – 70 m.“

Iš Padauguvos kaimo kilusio disko metiko asmenis rekordas, pasiektas 2018 metais, yra 69,59 m. O pernai per varžybas, vykusias Birštone, jo diskas toliausiai skriejo 68,62 m.

Ir 66 metrai gali atnešti medalį svarbiose varžybose, bet 2017 metų pasaulio ir 2018 metų Europos čempionui reikia daugiau.

„66 metrai – tik normatyvas į pasaulio čempionatą. Mykolas Alekna tiek meta – tokiam jaunam sportininkui tai labai toli, – jis šaunuolis. Bet kaip labiau patyrusiam ir brandžiam atletui man reikia mesti truputį toliau“, – dėstė A.Gudžius.

Šiemet jis nusiteikęs padaryti, kad per svarbiausias varžybas diskas lėktų arčiau 70 m žymės.

Anot A.Gudžiaus, tam yra visos sąlygos. Pirmiausia – tas pats patikimas treneris.

„O kaip dar gali būti kitaip, jei mane treniruoja geriausias treneris Lietuvoje ir vienas geriausių pasaulyje?“ – prakalbo A.Gudžius apie ilgametį savo trenerį Vaclovą Kidyką.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Andrius Gudžius ir treneris Vaclovas Kidykas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Andrius Gudžius ir treneris Vaclovas Kidykas

Keturiose olimpinėse žaidynėse dalyvavęs V.Kidykas su A.Gudžiumi šįkart derina kitokį planą visam sezonui.

Pernai per olimpinius metus jie strategavo krūvius taip, kad galingai pradėjęs metus A.Gudžius tokią pat sportinę formą parodytų ir olimpinėse žaidynėse Tokijuje.

Tačiau per svarbiausias varžybas liepos 31 dieną lietuvio diskas lėkė puspenkto metro arčiau nei birželį Birštone.

64,11 m lėmė šeštąją vietą – galbūt gerai kitam, bet ne A.Gudžiui, kuris net šešerius metus buvo rinktas geriausiu metų šalies lengvaatlečiu, o 2017 ir 2018 metais ir geriausiu Lietuvos sportininku.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Andriaus Gudžiaus pasirodymas
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Andriaus Gudžiaus pasirodymas

Dar tik nulipus nuo olimpinės scenos buvo svarstomos kelios blankaus pasirodymo Tokijuje priežastys: lūkesčių našta per svarbiausias metų varžybas, per ilgai ir intensyviai darytas apšilimas, traumų padariniai, neleidę disko metimo sektoriuje suktis taip greitai, kaip anksčiau.

„Kaip ir sakiau prieš startą, medaliui reikės 67–68 metrų. Taip ir buvo. Natūralu, normalu. Gaila, kad aš šiandien buvau ne ten. Visą sezoną mėčiau 67 metrus, bet čia nesugebėjau. Kai paveda psichologija, sunku kažką kontroliuot. Dabar, atsiprašant, susišikau dar prieš varžybas – nuo apšilimo, laukimo iki tų pirmų metimų. Kažkur kažką ne taip padariau. Reikia tai suprast ir tokių klaidų nekartoti“, – po varžybų Tokijuje kalbėjo A.Gudžius.

2022-aisiais turėtų būti kitaip.

A.Gudžius mano, kad lėčiau pradės sezoną, bet diskas turėtų lėkti toliau vasaros antrojoje pusėje, kai vyks abejos svarbiausios metų varžybos – pasaulio čempionatas JAV ir Europos pirmenybės Vokietijoje.

Suprasti akimirksniu

  • Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas Judžine vyks liepos 15–24 d.
  • Europos lengvosios atletikos čempionatas Miunchene vyks rugpjūčio 15–21 d.

„Planas kitoks nei anksčiau, nes olimpiada parodė, jog du sportinius pikus siekti yra labai rizikinga – todėl Tokijuje ir neištempiau, – sakė A.Gudžius. – Šiemet planuojame vieną piką. Sezono pradžioje nebus asmeninių rekordų, bet tikimės tolimų metimų per pasaulio ir Europos pirmenybes, nes jos vyks panašiu metu.“

Mykolo Aleknos metimai – pasaka

A.Gudžius dar neturėjo progos varžytis šį sezoną, bet skaitė apie kitų disko metikų pirmuosius startus.

Pirmasis nustebino Mykolas Alekna.

Dokadro nuotr./Mykolas Alekna
Dokadro nuotr./Mykolas Alekna

Pernai pasaulio ir Europos jaunimo čempionu tapęs disko metikas tėra 19-os. Jis tik šiemet varžysis mėtydamas suaugusiems skirtą 2 kg svorio diską.

Kovo pabaigoje Berklio universiteto pirmakursis varžybose JAV įrankį nuskraidinęs 66,70 m pasiekė asmeninį bei Lietuvos jaunimo (iki 23 m) rekordą, be to, įvykdė pasaulio čempionato normatyvą.

„Fenomenas, – apie M.Alekną sakė A.Gudžius. – Tai – tėvo dovana Lietuvai.

Kaip disko metiką, mane tai labai džiugina. Nežinau, ar tai apvaizda, bet kas kažkiek metų Lietuvoje vis išauga po stiprų disko metiką.

Mykolo metimai – pasaka. Aišku, jo tėvo (Virgilijaus Aleknos) genai, bet ir jis pats šaunuolis – stebuklingai meta.“

Čempionas pavasarį pasitiko stipriai

M.Aleknos rezultatas tarp visų pasaulio disko metikų šį sezoną yra trečias.

Toliausiai įrankį yra švystelėjęs Danielis Stahlis. Olimpinis čempionas kaip tik šią savaitę varžybose Kalifornijoje užfiksavo 69,11 m.

29 metų švedas pernai pasiekė sezono rekordą (71,40 m), jis turi ambicijų ir dėl pasaulio rekordo, jau 36 metus priklausančio vokiečiui Jurgenui Schultui (74,08 m).

Bet sezono pradžiai ir 69 m atrodo labai įspūdingas rezultatas.

„Danielis – savo vietoje, – varžovą iš Švedijos vertino A.Gudžius. – Labai fiziškai stiprus disko metikas tiesiogine šių žodžių prasme. Dominavęs pernai visus metus, jis ir dabar yra pačiame jėgų žydėjime. Jei traumų nejaučia, jam tai yra normalus rezultatas.

Kita vertus, daug metų siekianti istorija rodo, kad medalių nelemia rezultatai pavasarį ar vasaros pradžioje. Čempionatuose viskas prasideda iš naujo. Manau, kad per vasarą išsigryninsime geriausiųjų penketą.“

„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis
„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis

Penkete turėtų būti ir slovėnas Kristjanas Čehas, su kuriuo A.Gudžius šiemet jau prasilenkė treniruočių stovykloje.

23 metų slovėno rezultatas – 67,27 cm – yra antras pagal gerumą pasaulyje šį sezoną, o pernai tik jis ir D.Stahlis varžybose metė diską per 70 metrų.

„K.Čehas irgi yra vienas iš deimantų, – apie 206 cm ūgio slovėną sakė A.Gudžius. – Būdamas labai jaunas, rodo aukščiausio lygio rezultatus, dabar jam treniruotėse padeda Gerdas Kanteris (2008 m. olimpinis čempionas iš Estijos, – red. past.).

Manau, kad šį sezoną favoritai bus tie patys, neskaitant Mykolo. Jam dar būtų gerai kelis kartus numesti 66 metrus, kad įprastų ir tiek pat mestų pasaulio čempionate. Tikiu ir linkiu jam to. O su tokiu rezultatu jau galima ir į medalį pretenduoti.“

„Scanpix“ nuotr./Kristjanas Čehas
„Scanpix“ nuotr./Kristjanas Čehas

Jaučia, kad disko metikus norima išstumti

Pats A.Gudžius pirmą kartą šį sezoną varžybose ketina pasirodyti šio mėnesio pabaigoje Vilniuje. Paskui gegužę seks Lietuvos metimų čempionatas, o gegužės pabaigoje laukia pirmasis startas Deimantinėje lygoje.

Šiose komercinėse varžybose disko metikai pasirodys tik keturis kartus per metus. A.Gudžiui liūdna dėl menkstančio jo mylimos rungties populiarumo ir vertinimo.

„Mus, disko metikus, po truputį vis stumia iš Deimantinės lygos, – nerimavo lengvaatletis, pernai rugsėjį finaliniame Deimantinės lygos etape Šveicarijoje užėmęs ketvirtą vietą. – Viskas eina ta kryptimi, kaip ir kūjo varžybų – laikui bėgant jų Deimantinėje lygoje nebeliko.

Niūrios nuotaikos, nes kitos rungtys turi po septynis etapus, o diskas teturi tik keturis.“

Kipro Štreimikio nuotr./Andrius Gudžius
Kipro Štreimikio nuotr./Andrius Gudžius

Varžybų mažiau, bet jose svarbiausia – būti sveikam ir drūtam.

2016 metais prieš olimpines žaidynes jam teko gydyti lūžusią pėdą ir persirgti Laimo liga. Taip pat traumų pasitaikydavo ir pastaraisiais metais.

„Dabar turime viską, ko reikia, viskas pagal planą, – apibendrino A.Gudžius. – Per anksti nenorime įgauti aukščiausią sportinę formą, nesinori forsuoti rezultato, kad tai nepakištų kojos vėliau.

Svarbiausia, kad šiemet nėra išdaigų dėl traumų, tikiuosi, kad taip ir bus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius