Muzika ir bėgimas. Už ir prieš

Bėgimas ir muzika – daugeliui neatsiejami dalykai. Ausyse skambantys trankūs muzikos ritmai ir motyvuojantys dainų žodžiai įkvepia stengtis greičiau pasiekti finišo liniją, o gal net ir pagerinti rezultatą. Kol vieni bėgikai kruopščiai dėlioja savo mėgstamiausių melodijų grojaraščius, kiti tvirtina, kad muzikos klausymasis bėgimo metu – labai prastas įprotis.
„Danske Bank Vilniaus maratono“ akimirka
„Danske Bank Vilniaus maratono“ akimirka / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Maratonininkė Diana Lobačevskė be muzikos ritmų nepradeda nei vienos treniruotės. „Muzikos klausau visą laiką: per treniruotę, po treniruotės, nesvarbu, kiek kilometrų bėgčiau.  Kartais net susinervinu, jei netikėtai

Alfredo Pliadžio nuotr./Diana Lobačevskė
Alfredo Pliadžio nuotr./Diana Lobačevskė

išsikrauna mano muzikos grotuvas. Mėgstamiausios dainos ar muzikinio žanro neturiu, viskas priklauso nuo nuotaikos, nuo treniruočių intensyvumo. Dažnai klausau radijo, jei išgirstu patinkančią dainą, bėgdama galiu klausyti jos kad ir dešimt kartų iš eilės. Jei  žinau, kad manęs laukia labai sunki treniruotė, iš anksto pasiruošiu grojaraštį“, – pasakoja D. Lobačevskė.

Bėgikas Ruslanas Seitkalijevas, per savo sportinę karjerą net devynis kartus įveikęs 100 kilometrų distanciją, tvirtina, kad muzika yra trukdis, užgožiantis natūralius gamtos garsus. „Esu prieš muziką bėgant. Klausydamas muzikos tarsi nori pabėgti nuo problemų, o bėgdamas tyloje pasilieki vienas su savim, gali pamąstyti, viską apgalvoti,  prisiminti, kas tave džiugina, žodžiu, pasijusti savim.

Bėgdamas su muzika negirdi paukščių čiulbėjimo, kitų gamtos garsų, kurie yra nuostabūs. Žinau, kad yra daug sportininkų, kurie pirmiausia įsikiša ausinuką į ausis, o tik tuomet aunasi bėgimo batelius. Žinoma, jeigu žmogus nenori pasilikti vienas su savo mintimis, jei jos jį vargina, muzika lieka vienintelė išeitis“, – įsitikinęs R. Seitkalijevas, besiruošiantis šį sekmadienį įveikti  „Danske Bank Vilniaus maratono“ trasą.

Muzika turi įtakos bėgimo technikai ir ritmui

Anot sporto psichologų, muzikos klausymasis bėgant veikia žmogaus dėmesio koncentraciją. Skirtingos mintys, kurias paskatina skirtingi muzikiniai kūriniai, daro įtaką bėgimo technikai, tempui ir nuovargio pojūčiui. Prisitaikydamas prie muzikos tempo bėgikas gali viršyti savo organizmo galimybes, todėl gydytojai pataria verčiau susikoncentruoti į kvėpavimo ritmą ir žingsnių ilgį. 

Man geriausia muzika bus kalbėjimas...

 „Man geriausia muzika bus kalbėjimas. Labai smagu bėgti varžybose ir išgirsti muziką įrengtose muzikinėse stotelėse, nes tai labai stipriai motyvuoja greitinti tempą ir numalšinti stresą.  Labai dažnai mano draugai, stebėdami mane bėgančią, gali lengvai nuspėti, kokią dainą klausau. Jei mano bėgimo tempas lėtėja – klausau lėtesnių ritmų, o jeigu spartėja – vadinasi, skamba linksma melodija. Taip pat radau būdą, kaip kontroliuoti šalia bėgantįjį – reikia pasiūlyti klausytis muzikos iš vienų ausinių! Bėgau su drauge ir ji turėjo prisitaikyti prie mano greičio, kad galėtų klausytis muzikos“, – juokėsi Vlada Musvydaitė, kuri šį sekmadienį ruošiasi rimtam iššūkiui – „Danske Bank Vilniaus maratono“  „MagneB6.10km“  bėgimui.

Šis interaktyvus bėgimas bus tiesiogiai transliuojamas sekmadienį, 14 valandą,  portaluose www.sportobirza.lt ir 15min.lt. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius