-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mykolas Alekna – apie mokslus JAV, L.Messi ir 2022-ųjų tikslą

Šiais metais pasaulio ir Europos jaunimo pirmenybių čempiono titulais save, artimuosius ir tautą pradžiuginęs disko metikas Mykolas Alekna vis tvirčiau jaučiasi Kalifornijoje, kur prieš kelis mėnesius pradėjo studijuoti Berklio universitete ir pateko į naujo trenerio rankas.
Mykolas Alekna
Mykolas Alekna / Dokadro nuotr.

Mykolas Alekna vėl pratinasi prie lietuviško šaltuko, grįžęs namo iš Kalifornijos, kurioje ir šią savaitę šilumos stulpelis termometre kyla iki 16 laipsnių.

„Geras klimatas ir buvo viena priežasčių, kodėl vykau į Kaliforniją. Oras visada geras, mažai lietaus, šilta, tad galima treniruotis stadione“, – sakė M.Alekna.

19-metis disko metikas į JAV iškeliavo tiesiai iš Kenijos, kur rugpjūčio pabaigoje tapo pasaulio jaunimo (iki 20 metų) pasaulio čempionu, 1,75 kg svorio diską nuskraidinęs 69 m 81 cm.

Prieš tai jis taip pat didele persvara laimėjo auksą Europos jaunimo čempionate, o sprendimą keltis už Atlanto buvo priėmęs dar iki svarbiausių titulų.

Saulėtas oras smagu, bet dar svarbiau buvo suderinti sportą ir mokslus. O kai turi kvietimą iš vieno geriausių pasaulyje universitetų, ilgai galvoti nereikia – taip nuo rudens 194 cm ūgio disko metikas iš Vilniaus įsimaišė tarp daugiau nei 40 tūkst. Berklio studentų.

„Viskas vyksta taip, kaip įsivaizdavau, – pirmuosius mėnesius Kalifornijoje, kalbėdamas su 15min, vertino M.Alekna. – Tenka derinti sportą ir mokslus, – tai nėra paprasta, bet įmanoma.

Nors laisvo laiko lieka mažai, sąlygos sportui, treniruotėms yra labai geros. Turime geras sales, treneris yra aukščiausio lygio. Mokslai irgi aukšto lygio.

Pirmasis bendras įspūdis JAV yra labai geras, komanda priėmė labai draugiškai. Susibūrė labai geras draugų ratas, žmonės draugiški, itin linkę padėti.”

Didžiulėje universiteto teritorijoje M.Alekna įsikūrė bendrabutyje, kur dalijasi kambarį su kitu disko metiku, tapusiu bendražygiu tarptautinėje lengvaatlečių komandoje.

Joje pas trenerį Mohamadą Saatarą treniruojasi ir penktąją vietą Tokijo olimpinėse žaidynėse iškovojusi kanadietė Camryn Rodgers, tarp atletų yra ir dar keli sportininkai iš kitų valstybių.

Kol mokėsi mokykloje, M.Alekna pas trenerį Mantą Jusį sportuodavo po kartą per dieną, bet Kalifornijoje kilstelėjo krūvius.

Dokadro nuotr./Mykolas Alekna
Dokadro nuotr./Mykolas Alekna

Disko metiko diena prasideda pratybomis, kurios trunka kiek ilgiau nei būdavo Lietuvoje, o po valandos ar kelių pertraukos dar laukia vakarinė treniruotė, skirta jėgos pratimams salėje.

Pasirinko verslo kryptį

Universitete M.Alekna planuoja pasirinkti verslo studijų kryptį. JAV įprasta pirmuosius dvejus metus studijuoti bendrus mokslus, tad į verslo paskaitas telktis reikės ateityje.

Disko metikas pripažino, kad pirmieji studijų mėnesiai buvo nelengvi ir dėl kalbos, tačiau atostogų į Lietuvą išvyko jausdamas, kad jau apsipratęs tiek, kad studijos anglų kalba nebekelia sunkumų.

„Teko priprasti, – sakė jis. – Po treniruočių reikia pasėdėti prie namų darbų, bet sekasi gerai, nereikia papildomai samdyti korepetitorių.“

Kaip ir Lietuvoje, Berklio studentai per paskaitas sėdi su veido kaukėmis, bet daugiau ribojimų dėl COVID-19 Kalifornijoje nėra.

Šioje valstijoje COVID-19 užsikrėtimų skaičius dėl omikron atmainos šoktelėjo iki 12 tūkst. pastarosiomis dienomis, kai fiksuota 73 proc. daugiau susirgimų nei prieš dvi savaites.

„Pandemija ne taip jaučiasi, kaip grįžus į Lietuvą, – pasakojo lengvaatletis. – Kalifornijoje viduje visur reikia kaukės, bet kitokių suvaržymų iki šiol nebuvo, viskas atrodė laisviau. Aišku, gal ir dėl to, kad universitete kone 100 procentų studentų yra pasiskiepiję.“

Žavisi ir A.Gudžiumi, ir D.Stahliu

M.Alekna patenkintas, kad iš vieno profesionalo rankų pateko pas kitą aukšto lygio specialistą Jungtinėse Valstijose.

„Mano naujasis treneris tikrai geras, linkęs ieškoti naujovių, diskutuoti apie metodiką, prisitaikyti prie manęs. Treniruotės skiriasi, bet ne per daug. Treneris visada stengiasi viską paaiškinti suprantamai ir tiksliai, – apie trenerį M.Saatarą kalbėjo M.Alekna. – Technikos pagrindų keisti man nereikia, bet tobulinti visada yra ką, jei noriu keltis į disko metimo elitą.“

Disko metikų elitas visada buvo jam prieš akis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Virgilijus Alekna su sūnumis
Alfredo Pliadžio nuotr./Virgilijus Alekna su sūnumis

Būdamas mažas M.Alekna matė, kaip galingai diską sviesdavo jo tėvas Virgilijus Alekna, per ilgą įspūdingą karjerą iškovojęs dešimtis titulų, tarp kurių ryškiausi yra du olimpiniai aukso medaliai.

Ir dabar yra į ką žvalgytis pasauliniame disko metikų sektoriuje.

„Aš visus metikus pasižiūriu. Kiekvienas turi kažką tokio, kas man jų technikoje labai patinka, – sakė M.Alekna. – Pavyzdžiui, Andrius Gudžius yra sektinas pavyzdys. Jo sprogimas, metimo greitis yra labai geras.“

Kipro Štreimikio nuotr./Andrius Gudžius
Kipro Štreimikio nuotr./Andrius Gudžius

Jaunajam disko metikui įspūdį palieka ir Danielis Stahlis – pastaraisiais metais pasaulyje tolimais metimais dominuojantis 29 metų švedas, šiemet tapęs olimpiniu čempionu Tokijuje.

„Jo technika yra itin gera. Tiek pats metimas, tiek finalinė metimo pozicija. Net nežinau, ar technika dar gali būti geresnė“, – apie D.Stahlį sakė M.Alekna.

„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis
„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis

L.Messi patinka, nes ir pats mušdavo įvarčius

Sporte M.Aleknai žvaigždės ne tik disko metikai.

Argentinos futbolo stabas Lionelis Messi ilgai buvo tas sportininkas, kuris kėlė simpatijas M.Aleknai, kuris pats iki keturiolikos metų aktyviai spardė kamuolį „Ateities“ futbolo akademijoje, o futbolo batelius į diską iškeitė tada, kai rasti 48 dydžio avalynę tapo sudėtinga.

„Futbolu nustojau domėtis, kai pradėjau mėtyti diską, bet visada sekiau ir domėjausi Lioneliu Messi, – pasakojo M.Alekna. – Kadangi pats žaidžiau ir puolėjo pozicijoje, Messi visada buvo mano idealas.

Kaip „Barcelona“ sirgaliui man kiek liūdna, kad jis persikėlė į Paryžių, bet ką padarysi.“

Imago / Scanpix nuotr./Lionelis Messi
Imago / Scanpix nuotr./Lionelis Messi

Laukia dvikovos su broliu

Gyvendamas JAV, M.Alekna kiekvieną savaitę pasikalbėdavo su svarbiausiais žmonėmis Lietuvoje – mama Kristina, buvusia lengvaatlete, tėčiu, taip pat broliu bei močiute.

Dabar jis turi progų bendrauti akis į akį ir mėgautis laiku Vilniuje su artimiausiais žmonėmis.

„Labiausiai pasiilgau šeimos, draugų, taip pat lietuviško maisto“, – sakė M.Alekna, iš patiekalų labiausiai mėgstantis šaltibarščius ir kugelį.

Su broliu jis gali daug kalbėtis ir apie mylimą sporto rungtį, nes Martynas Alekna taip pat yra talentingas disko metikas.

21 metų vilnietis, šiemet Europos jaunimo (iki 23 metų) čempionate užėmęs 7 vietą, pastaraisiais mėnesiais pradėjo treniruotis dar aktyviau. Treneris M.Jusis vyresniajam Aleknai rengia nebe po vieną, po dvi treniruotes kasdien, tad 196 cm ūgio jaunuolis kitais metais turi ambicijų mesti dar toliau diską nei 60 m, ką padarė praėjusią vasarą.

Dviejų Aleknų broliška kova jau kelia didelę intrigą 2022 metais.

„Brolis tikrai sustiprėjo, bet ir aš treniravausi ir sustiprėjau, – šypsojosi M.Alekna. – Bus labai įdomu surengti dvikovą vasarą, pačiam bus aiškiau matyti, kaip pasikeitėme.

Brolis iš tiesų stipriai dirba, treniruojasi, jam viskas bus gerai.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Alekna
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Alekna

Nuo šiol varžysis tik su vyrais

Ateinantį sezoną M.Alekna planuoja galutinai padėti į šalį 1,75 kg svorio diską ir jau svaidyti vien 2 kg svorio įrankį, mėtomą suaugusiųjų varžybose.

Iki rudens jis dažniausiai laidė lengvesnį diską, juo pasiekė ir ryškiausias savo pergales 2021 metais, kurių pabaigoje buvo išrinktas ryškiausią proveržį atlikusiu Lietuvos lengvaatlečiu per tradicinius rinkimus.

M.Alekna nepralaimėjo nė vienerių varžybų jaunimo grupėje, o Lietuvos čempionate suaugusiųjų diską (2 kg svorio) nusviedė 63 m 52 cm.

„Daug galvoti nereikia – pasaulio čempionate iškovota pergalė įsiminė labiausiai ir atnešė daugiausiai emocijų. Ir dėl titulo, ir dėl asmeninio rezultato bei čempionato rekordo“, – apžvelgdamas metus, pažymėjo disko metikas.

Asmeninio archyvo nuotr./Mykolas Alekna ir Mantas Jusis
Asmeninio archyvo nuotr./Mykolas Alekna ir Mantas Jusis

Kenijoje jis pasiekė antrą rezultatą per visą pasaulio jaunimo varžybų istoriją, tad buvo tarp 10 pretendentų tapti kylančia Europos lengvosios atletikos žvaigžde. Galiausiai šis titulas atiteko planetos jaunimo 110 m barjerinio bėgimo rekordą pagerinusiam prancūzui Sashai Zhoyai.

Artimiausi startai disko metiko laukia JAV pavasarį, bet įdomiausios varžybos ateis vasarą, kai M.Alekna pasirodys tarp vyrų.

Lietuvis galės varžytis ir komercinėse varžybose, bet dėl JAV studentų sporto taisyklių negalės priimti prizų ir premijų, jei juos iškovotų.

Tikriausiai reikės kantrybės, disko metikų branda įprastai ateina vėliau, 22 metų Slovėnijos talentas Kristjanas Čehas, įsiveržęs į disko metikų elitą pastaraisiais metais, yra veikiau išimtis nei taisyklė.

Tad ir M.Alekna savo žingsnius vyrų metimų sektoriuje dėlioja ramiai.

Dokadro nuotr./Mykolas Alekna
Dokadro nuotr./Mykolas Alekna

Šiuo metu kelias savaites jis vėl treniruojasi pas M.Jusį, su kuriuo planuoja pratęsti darbus ir vasarą, kai grįš iš JAV ir pabandys peržengti naujas ribas.

„Norėčiau patekti į suaugusiųjų Europos čempionatą. Aišku, būtų smagu patekti ir į pasaulio čempionatą, – kalbėdamas apie 2022 metų tikslus, sakė M.Alekna. – Čempionatų normatyvas, jei neklystu, yra 65 metrai, bet galima patekti ir reitingo taškais.

Tikslas pačiam būtų pagerinti asmeninį rekordą. Tai yra mesti diską apie 64–65 metrų.“

O tikslai gyvenime?

„Dabar esu studentas, tad norėtųsi ir studijų kryptimi eiti ir sėkmingai pabaigti pirmuosius mokslo metus“, – sakė M.Alekna.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius