-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 10 03 /17:53

Netoli finalo likusi Dovilė Kilty nusivylė savimi: „Man tai skamba labai blogai“

Ketvirtadienį pasaulio lengvosios atletikos čempionate Dohoje moterų trišuolio atrankoje kovojo net dvi lietuvės – Dovilė Kilty ir Diana Zagainova. Merginos šokinėjo skirtingose atrankos grupėse, bet jas ištiko tas pats likimas. Nepatekusios į finalą lengvaatletės neslėpė nusivylimo – ne su tokiu tikslu jos vyko į Dohą.
Dovilė Kilty
Dovilė Kilty / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Kilty pirmasis bandymas pavyko buvo labai solidus – 14,01 m. Antrasis dar geresnis – trišuolininkė idealiai atsispyrė ir rezultatas buvo geresnis (14,09), bet jo neužteko patekti į finalą. Trečias bandymas buvo nesėkmingas – 12,62 m.

D.Kilty galutinėje rikiuotėje užėmė 14-ąją vietą ir pagerino savo pasirodymą prieš dvejus metus Londone, kur varžėsi po motinystės atostogų ir liko 15-a. Į finalą pateko 12 geriausių šuolininkių. Dovilei iki finalo pritrūko 3 centimetrų.

Po pasirodymo Dohoje trišuolininkė nevyniojo į vatą: „Man 14 vieta skamba labai blogai, nes aš turėjau būti dvyliktuke, finale. Esu tikra, kad galėjau ten būti. Esu nusivylusi. Top 16 pasaulyje nėra blogai, bet aš žinau savo galimybes. Tai nusivylimas. Labai paprasta. Trečiojo šuolio metu galvojau apie normatyvą. Mačiau, kad gal būtų užtekę mažiau, bet stengiausi šokti 14,30 m. Galvojau apie šuolį, bet, manau, kad pritrūko sportinės sėkmės.“

Patekimas į pasaulio čempionato šešioliktuką D.Kilty turi finansinį pliusą. Trišuolininkė du mėnesius negavo valstybės finansavimo, kuris galioja 24 mėnesius po pasiekimų pasaulio čempionatuose. Kadangi šis pasaulio čempionatas buvo dviem mėnesiais vėliau, lietuvei parama buvo nutrūkusi.

Didžiojoje Britanijoje su britų sprinteriu Richardu Kilty gyvenanti lietuvė tikėjosi, kad pasaulio čempionatas gali vainikuoti puikų sezoną: „Visą sezoną vertinu labai gerai. Net nebežinau, kiek kartų pavyko įveikti 14 metrų ribą. Ir asmeninį rekordą gerinau keturis kartus. Taip, kad visą sezoną vertinu gerai, bet šį čempionatą – blogai. Patekimas į finalą būtų vyšnia ant torto ir dar su grietinėle. Su viskuo.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dovilė Kilty
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dovilė Kilty

26-erių lengvaatletei tai buvo jau trečias pasaulio čempionatas, bet visi startai – savotiški: „Pirmas čempionatas buvo kaip apšilimas. Antras po motinystės atostogų ir buvo šokas. Dabar jaučiausi labai patyrusi ir pasitikinti savimi. Ketvirtas kartas nemeluos.“

D.Kilty dar neturi bilieto į Tokijo olimpines žaidynes, todėl dabar koncentruosis į šį tikslą, bet planuoja dalyvauti ir pasaulio uždarų patalpų čempionate Kinijoje žiemą: „Pailsėsiu tris savaites, nes nesijaučiu labai psichologiškai pavargusi, nors ir turėjau daug varžybų. Leisiu kūnui pailsėti ir toliau sieksiu savo tikslų. Esu įsitikinusi, kad pasieksiu.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Kilty ir Diana Zagainova
Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Kilty ir Diana Zagainova

Debiutantei D.Zagainovai pasaulio čempionatas susiklostė liūdniau. Trišuolininkė pirmuoju bandymu nušoko 13,58 m. Antrojo bandymo metu D.Zagainova užmynė ant atsispyrimo lentelės ir rezultatas nebuvo įskaitytas. Trečiasis bandymas buvo geresnis (13,64) nei pirmasis, bet to neužteko ir ji tarp 26 dalyvių klasifikuota 22-a.

„Nepadariau to, ko norėjau padaryti. Negaliu sakyti, kad džiaugiuosi, bet žiūriu realiai. Sezonas buvo labai ilgas. Mes analizuosime, kas atsitiko – ar tai buvo nuovargis, ar techninės ydos. Tikslas ir noras buvo patekti į finalą“, – pabrėžė Lietuvos rekordą šį sezoną pagerinusi sportininkė.

Ji laimėjo Europos iki 23 metų čempionatą, bet sportinės formos iki starto Dohoje išlaikyti nepavyko: „Tas iššūkis buvo visiems – negaliu sakyti, kad jaučiuosi blogai ar kažką skauda. Galbūt psichologiškai pavargau ir pritrūko laiko iki antro piko.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Diana Zagainova
Alfredo Pliadžio nuotr./Diana Zagainova

Abiem lengvaatletėms tai buvo nuostabus sezonas – D.Kilty net tris kartus gerino asmeninį rekordą, o D.Zagainova pasiekė Lietuvos rekordą ir tapo Europos iki 23 metų čempione.

28 trišuolininkės atrankoje kovojo dėl 12 vietų finale. Finalo normatyvas buvo 14,30 m.

D.Kilty asmeninis rekordas yra 14,28 m, o D.Zagainovos Lietuvos rekordas – 14,43 m.

Finalo normatyvą įvykdė jamaikietė Shanieka Ricketts (14,42), kolumbietė Caterine Ibarguen (14,32), ukrainietė Olha Saladukha (14,32), amerikietė Keturah Orji (14,30).

Atranka
I II III
Dovilė Kilty 14,01 14,09 12,62
Diana Zagainova 13,58 X 13,64

Lietuvių startai pasaulio čempionate

Spalio 4 d., penktadienis

23:30 val. Vyrų 20 km sportinis ėjimas. Marius Žiūkas

Spalio 5 d., šeštadienis

16:30 arba 18 val. Vyrų ieties metimas. Atranka. Edis Matusevičius

Spalio 6 d., sekmadienis

19:55 val. Vyrų ieties metimas. Finalas. Edis Matusevičius (jei pateks)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius