Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„NY Times“: iš Afrikos olimpietis bėgikas patraukė į Ukrainos fronto liniją

Ukrainos maratono bėgikas Mykola Nyžnykas miegojo viename iš Kenijos kaimų vasario 24 dieną, kai jį pažadino skambutis. Tai jo nėščia žmona Olga paskambino iš Ukrainos, kad praneštų, kas nutiko. Būdama namuose apie 20 km nuo Kyjivo ji išgirdo du sprogimus, tokius stiprius, kad drebėjo buto langai. Po dešimt minučių nuaidėjo trečiasis sprogimas, sukėlęs automobilių signalizacijų virtinę, o ji išvydo kylantį milžinišką dulkių debesį.
Mykola Nyžnykas ruošėsi bėgimo sezonui Kenijoje, kai sulaukė kvietimo į Ukrainos kariuomenę.
Mykola Nyžnykas ruošėsi bėgimo sezonui Kenijoje, kai sulaukė kvietimo į Ukrainos kariuomenę. / New York Times nuotr.

Pokalbis su žmona apvertė visus M.Nyžnyko planus.

Jis pradėjo savo 8 tūkst. kilometrų kelionę, prasidėjusią per dulkėtus Kenijos kelius, kad pasiektų savo namus Ukrainoje ir galėtų atsiliepti į savo šalies kvietimą gintis nuo Rusijos pradėto karo.

Sezonui rengėsi Kenijos aukštikalnėse

26 metų ukrainietis stovyklavo Itene nuo sausio 27 dienos. Jis treniravosi Kenijos aukštikalnėse, kad kuo geriau pasirengtų naujam sezonui.

M.Nyžnykas, profesionalus bėgikas, dalyvavęs Tokijo olimpinėse žaidynėse pernai, planavo būti Kenijoje iki kovo vidurio, o balandį startuoti Hanoverio maratone Vokietijoje.

Jo gyvenimas Itene, per pustrečio kilometro aukščiau jūros lygio, atrodė ramus ir taikus.

Jis keldavosi kasdien su saule ir bėgo dešimtis kilometrų duobėtais takais per vietinius kaimus. Popiet laukdavo antroji treniruotė, kaip dalis visos sporto rutinos, kurią sudarydavo apie 200 per savaitę nubėgtų kilometrų.

Kai Rusijos kariuomenė pradėjo Ukrainos puolimą vasario 24 dieną, M.Nyžnykas nebegalėjo treniruotis – jis buvo pernelyg piktas, pernelyg susijaudinęs ir sukrėstas.

Jo treniruočių partneris, Estijos olimpietis Romas Fosti, bandė įtikinti ukrainietį tęsti treniruotes, tikėdamasis, kad tai padės sugrįžti į save. „Tačiau jis buvo toks palaužtas“, – sakė R.Fosti.

Kai karas prasidėjo, M.Nyžnykas gavo skambutį iš nacionalinės karo tarnybos su nurodymu grįžti į Ukrainą.

Šalies oro erdvė buvo uždaryta civilių skrydžiams, tad M.Nyžnykui užtruko savaitę, kad susidėliotų kelionės logistiką ir planus, kaip kirsti valstybių sienas. Jis paliko Iteną kovo 4 dieną.

„Tai – man pareiga, – sakė M.Nyžnykas, Ukrainos kariuomenės seržantas. – Esu labai motyvuotas ginti savo šalį.“

Lekia bemiegės dienos ir naktys

M.Nyžnykas savanoriškai prisidėjo prie kariuomenės 2016 metais. Jis atstovaudavo kariškių organizacijai ir per vietines bėgimo varžybas. Kariuomenė vienija 150 šalies elitinių sportininkų, iš jų 32 startavo Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Taikos metu M.Nyžnykas nebuvo aktyvus kariškis. „Bet karo sąlygomis, mes turime ginti tėvynę kaip visi kiti kariai“, – sakė jis.

Tam, kad iš Kenijos pasiektų Ukrainą, M.Nyžnykas skrido iš Nairobio į Budapeštą, kur Vengrijos savanoriai padėjo jam kirsti sieną. Draugas pasitiko olimpietį Ukrainos ir Vengrijos pasienyje ir kartu jie traukiniu pasiekė Kyjivą, kur jam reikėjo užpildyti reikalingus dokumentus ir pasiimti automobilį, o taip pat pasimatyti su Olga.

„Aš nežinau, kada mes vėl pasimatysime, – sakė jis, kalbėdamas apie sugrįžimą į savo namus Kyjivo priemiestyje. – Tačiau aš nesu susinervinęs ir viską darau be panikos.“

VIDEO: V.Zelenskis: iš šalies miestų buvo evakuota mažiausiai 35 tūkst. civilių gyventojų

Pokalbio metu jis buvo žmonių pilnoje, bet tylioje metro stotelės slėptuvėje, kur laukė komendanto valandų pabaigos 7 val. ryte.

Grįžęs į Ukrainą jis jau sukorė tolimą kelią, kai vežė dvi moteris ir dvejų metų berniuką, perkeldamas juos iš Kyjivo į saugesnį regioną. Įprastas šešių valandų kelias pavirto 26 valandų kelione, kartais per keliolika kilometrų besitęsusias mašinų spūstis. Jis buvo sustojęs kelis kartus, kad truputį nusnūstų.

„Esu labai pavargęs, – šią savaitę pripažino M.Nyžnykas. – Per pastarąsias keturias dienas miegojau po 3-4 valandas vidutiniškai.“

Dukrai skirs aktualų vardą

M.Nyžnykas pasimatė su jau 32 savaites kūdikio besilaukiančia Olga Lvive.

Olga taip pat yra profesionali bėgikė, dalyvavusi 2012 metų Londono olimpinėse žaidynėse 10 000 m bėgimo rungtyje. Ji pasirinko nepalikti Ukrainos, kad būtų arčiau šeimos. „Tai – mano tėvynė. Aš nenoriu jos palikti“, – sakė ji.

VIDEO: Į Lietuvą persikėlusių Ukrainos vaikų namų įkurėjas: nesuvokiu, kas dedasi galvose tų, kurie bombarduoja taikius miestus

M.Nyžnykas pristatė Ukrainos kariuomenei antradienį ir rengėsi priešintis Rusijos karinėms jėgoms tiek laiko, kiek reikės.

„Jei reikės paimti ginklą, aš tai ir padarysiu, – sakė bėgikas. – Ukrainiečiai susidoros su viskuo. Mes neprarasime vilties ir kausimės iki pabaigos.“

Jis tikisi, kad karo siaubai nuslinks iki to laiko, kai jo žmona gimdys judviem pirmąjį vaiką. Tai turėtų įvykti balandžio viduryje.

„Aš norėčiau ją pavadinti Myroslava, – apie būsimą dukrą kalbėjo M.Nyžnykas. – Šis vardas reiškia taiką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius