-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 27 /20:18

Skaudus smūgis Dohoje – Airinė Palšytė nepateko į pasaulio čempionato finalą

Penktadienio vakarą Dohoje startavo pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, bet vienai didžiausių Lietuvos žvaigždžių Airinei Palšytei jis ilgai netruko. Šuolininkė į aukštį neįveikė 1,89 m aukščio kartelės ir nepateko į finalą. Airinei tai buvo sudėtingas sezonas – Utenoje patirta trauma neleido dalyvauti pasirengimo varžybose ir deramai pasirengti svarbiausiam metų startui.
Airinė Palšytė
Airinė Palšytė / Alfredo Pliadžio nuotr.

Vakaras karštoje Dohoje, bet vėsiame stadione nieko gero nežadėjo nuo varžybų pradžios. A.Palšytė jau pirmuoju bandymu neįveikė 1,80 m aukščio ir tai buvo gairė visoms varžyboms.

Vos keletą kartų šį sezoną startavusi lietuvė suklupo ties jai tikrai įveikiama 1,89 m kartele. Visi trys bandymai buvo nesėkmingi, o kitos šuolininkės neklupo.

A.Palšytės asmeninis rekordas yra 2,01 m, tačiau jis pasiektas uždarose patalpose. Vasaros sezonu metu vilnietė yra peršokusi 1,98 m aukštį.

Prieš dvejus metus Londone A.Palšytė taip pat startavo visiškai nepasveikusi po traumos, bet užėmė 8 vietą. Tai kol kas geriausias šuolininkės rezultatas pasaulio čempionatuose.

Žiemos sezono metu 27-erių vilnietė iškovojo bronzos medalį Europos uždarų patalpų čempionate Glazge, tačiau vasaros sezonas strigo.

Birželio 7 dieną Lietuvos taurės varžybose Utenoje A.Palšytė pasiekė savo geriausią sezono rezultatą – peršoko 1,90 m, tačiau varžybas aptemdė trauma. Nors iš pradžių lengvaatletė vijo blogas mintis ir tikino, kad trauma nėra rimta, ji sujaukė visą sezoną.

Finalo dalyvės
1 A Vashti CUNNINGHAM 1.94 Q
1 B Karyna DEMIDIK 1.94 Q
3 A Marija LASICKIENĖ 1.94 Q
4 A Jaroslava MAHUČICH 1.94 Q
4 A Imke ONNEN 1.94 Q
6 A Mirela DEMIREVA 1.94 Q
7 B Kamila LIĆWINKO 1.94 Q
8 B Svetlana RADZIVIL 1.94 Q
9 B Julija LEVČENKO 1.92
9 A Tynita BUTTS 1.92
11 A Claire ORCEL 1.92
12 A Ana ŠIMIĆ 1.92

Varžybų eiga

1,70 m kartelę A.Palšytė praleido, bet nusprendė pradėti varžybas nuo 1,80 m aukščio. Pirmasis bandymas buvo nesėkmingas. Airinė bene vienintelė varžosi su pilna apranga. Matyt, stadione veikiantys didžiuliai kondicionieriai sukuria per didelį vėją. Lietuvė nusprendė nusirengti ir antrajam šuoliui stojo su tradicine sportinės liemenėlės ir kelnaičių kombinacija. Šuolis pavyko puikiai, 1,80 m įveikta.

Situacija kontroliuojama. Vos kelias minutes atsipūtusi A.Palšytė pirmuoju bandymu įveikė 1,85 m kartelę ir pakilo į antrą vietą.

Pirmasis bandymas 1,89 m aukštyje buvo nesėkmingas. Airinė jau nugara kliudė kartelę ir ji krito. Dar du bandymai šiame aukštyje, bet akivaizdu, kad lietuvei tai sunkios varžybos po ilgos pertraukos. Įdomu, kad pirmuoju bandymu šio aukščio neįveikė ir kitoje atrankos grupėje besivaržanti Marija Lasickienė.

Ir antrasis Airinės bandymas nesėkmingas. Tai gali reikšti ir nepatekimą į finalą. Tiesa, kartelės krenta ir varžovėms. Galbūt trečiuoju bandymu pavyks išgelbėti vakarą. Deja, to padaryti nepavyko. Kartelė krito ir trečią kartą.

Airinės Palšytės šuoliai atrankoje
1,70 m 1,80 m 1,85 m 1,89 m 1,92 m 1,94 m
- XO O XXX

Pasaulio čempionato finalo normatyvas yra 1,94 m. Jeigu šios kartelės atrankoje neįveiks dvylika šuolininkių, likusios pateks pagal geriausią rezultatą.

A.Palšytė šį vasaros sezoną yra įveikusi tik 1,90 m kartelę, bet lietuvė dėl traumos startavo vos kelis kartus, todėl tikrasis jos pajėgumas nėra aiškus.

15min žiniomis, šuolininkė tik likus savaitei iki pasaulio čempionato nusprendė jame startuoti.

Iš viso atrankoje startuoja 30 šuolininkių iš viso pasaulio.

Šią vasarą 2 m kartelę yra įveikusios rusė Marija Lasickienė, amerikietė Vashti Cunningham, ukrainietės Julija Levčenka ir Jaroslava Mahuchikh ir baltarusė Karyna Demidik.

„Šis čempionatas bus išskirtinis ne tik savo lokacija, varžybų laiku ir karščiu, bet ir tuo, kad po itin sunkaus laikotarpio pirmą kartą į varžybas vyksiu kovoti ne tik su konkurentėmis, bet ir su savimi. Netikėta ir gana sunki trauma ne tik sujaukė pasirengimą čempionatui, bet ir visą varžybinį sezoną, tačiau noriu sau įrodyti, kad bet kokie sunkumai manęs nepalauš.

Aukštų tikslų sau nekeliu, bet visuomet į varžybas vykstu su tikslu kovoti dėl kuo aukštesnės vietos. Kol kas pirmasis žingsnis, kurį norėčiau žengti – patekti į finalą. O kaip viskas susiklostys Dohoje – pamatysime. Tai tikriausiai įdomu ne tik lengvosios atletikos fanams, bet ir man pačiai, nes šiuo momentu labai sunku prognozuoti esamą formą ir labai tikiuos, kad galiu nustebinti save bei kitus. To sau ir linkiu“, – prieš atrankos varžybas lengvoji.lt sakė A.Palšytė.

Alfredo Pliadžio nuotr./Airinė Palšytė
Alfredo Pliadžio nuotr./Airinė Palšytė

Neabejotina varžybų favorite Dohoje bus rusė Marija Lasickienė, kuri titulą gins neutraliu statusu. Rusijos federacijai buvo pratęstos sankcijos ir šios šalies atletai ir toliau negalės puikuotis savo šalies vėliava ir girdėti himno.

Šį sezoną M.Lasickienė peršoko 2,06 m kartelę, bet tai rusei pavyko padaryti birželio 20 dieną. Rugsėjo mėnesį šuolininkė dar neįveikė 2 m aukščio kartelės.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Airinė Palšytė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Airinė Palšytė

Lietuvių startai pasaulio čempionate

Rugsėjo 27 d., penktadienis

18:40 val. Moterų šuoliai į aukštį. Atranka. Airinė Palšytė

23:59 val. Maratonas. Monika Bytautienė

Rugsėjo 28 d., šeštadienis

16:15 arba 17:45 val. Vyrų disko metimas. Atranka. Andrius Gudžius

23:30 val. 50 km sportinis ėjimas. Arturas Mastianica

Rugsėjo 29 d., sekmadienis

23:30 val. Moterų 20 km sportinis ėjimas. Živilė Vaiciukevičiūtė

Rugsėjo 30 d., pirmadienis

16:30 arba 18 val. Moterų ieties metimas. Atranka. Liveta Jasiūnaitė

20:30 val. Moterų šuoliai į aukštį. Finalas. Airinė Palšytė (jei pateks)

21:25 val. Vyrų disko metimas. Finalas. Andrius Gudžius (jei pateks)

Spalio 1 d., antradienis

16:50 val. Vyrų šuoliai į aukštį. Atranka. Adrijus Glebauskas

21:20 val. Moterų ieties metimas. Finalas. Liveta Jasiūnaitė (jei pateks)

Spalio 3 d., ketvirtadienis

16:40 val. Moterų trišuolis. Atranka. Dovilė Kilty ir Diana Zagainova

Spalio 4 d., penktadienis

20:15 val. Vyrų šuoliai į aukštį. Finalas. Adrijus Glebauskas (jei pateks)

23:30 val. Vyrų 20 km sportinis ėjimas. Marius Žiūkas

Spalio 5 d., šeštadienis

16:30 arba 18 val. Vyrų ieties metimas. Atranka. Edis Matusevičius

20:35 val. Moterų trišuolis. Finalas. Dovilė Kilty ir Diana Zagainova (jei pateks)

Spalio 6 d., sekmadienis

19:55 val. Vyrų ieties metimas. Finalas. Edis Matusevičius (jei pateks)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius