Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio čempionatas Dohoje: Andriaus Gudžiaus iššūkis ir Airinės Palšytės mįslė

Penktadienį Kataro sostinėje Dohoje startuoja pasaulio lengvosios atletikos čempionatas. Jame dalyvaus ir vienuolika Lietuvos lengvaatlečių, kurie kovos su geriausiais pasaulio sportininkais ir pragarišku karščiu. Dėl aukštos temperatūros pirmą kartą istorijoje pasaulio čempionato maratonas vyks naktį. Andrius Gudžius Dohoje gins pasaulio čempiono titulą, o Airinė Palšytė bandys nustebinti po sunkaus sezono.
Andrius Gudžius, Airinė Palšytė ir Edis Matusevičius
Andrius Gudžius, Airinė Palšytė ir Edis Matusevičius / 15min.lt montažas

Disko metimas

Prieš dvejus metus Londone pasaulio čempionu tapęs disko metikas Andrius Gudžius sudrebino ne tik Lietuvą, bet ir lengvosios atletikos pasaulį. Nuo to laiko A.Gudžius dominavo šiame sektoriuje, bet šis sezonas tapo sunkiu iššūkiu.

Apginti titulą bus labai sudėtinga, bet pakovoti dėl medalio – realu. Disko metiko sezoną sudrumstė atlikta operacija, kurios metu buvo pašalinta iš pėdos metalinė plokštelė. Dėl to A.Gudžius praleido kelis Deimantinės lygos etapus ir ilgai varžėsi „viena koja“.

Tokiomis sąlygomis buvo pasiekta nemažai – įvykdytas olimpinis normatyvas ir užfiksuotas šeštas rezultatas pasaulyje (67,73 m).

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius

Tačiau tuo kliūčių ruožas nesibaigė. Iki pasaulio lengvosios atletikos čempionato Dohoje liko vos savaitė, o A.Gudžius neseniai baigė gerti antibiotikų kursą po užpuolusios Laimo ligos.

Po tokių barjerų dažnas sportininkas tyliai kalbėtų apie šansus pasaulio čempionate, bet A.Gudžius rodo ryžtą, o ne pasiteisinimus.

„Labai sunku vertinti, kaip kas sumėtys. Aš manau, kad bus gal du ryškesni rezultatai, bet didžioji dalis finalininkų turėtų sumėtyti labai labai glaudžiai“, – prieš čempionatą kalbėjo A.Gudžius.

Ryškiu čempionato favoritu yra laikomas švedas Danielis Stahlis, kuris šį sezoną diską švystelėjo 71,86 m.

Pasaulio sezono lyderiai

Rezultatas Atletas Šalis
1 71.86 Danielis Stahlis SWESWE
2 70.78 Fedrickas Dacresas JAMJAM
3 68.14 Lukas Weisshaidingeris AUTAUT
4 67.98 Loisas Maikelis Martinezas ESPESP
5 67.78 Ola Stunesas Isene NORNOR
6 67.73 Andrius Gudžius LTULTU
7 67.57 Travesas Smikle JAMJAM
8 67.32 Alinas Alexandru Firfirica ROUROU
9 67.23 Piotras Malachowskis POLPOL
10 67.19 Ehsanas Hadadi IRIIRI

Šuoliai į aukštį

Lietuva turės šuolių į aukštį atstovus tiek moterų, tiek vyrų varžybose.

Moterų varžybose elitui jau daugelį metų priklausanti Airinė Palšytė bandys pakilia nata užbaigti dar vieną sudėtingą sezoną.

Žiemos sezonu metu 27-erių vilnietė iškovojo bronzos medalį Europos uždarų patalpų čempionate Glazge, tačiau vasaros sezonas strigo.

Birželio 7 dieną Lietuvos taurės varžybose Utenoje A.Palšytė pasiekė savo geriausią sezono rezultatą – peršoko 1,90 m, tačiau varžybas aptemdė trauma. Nors iš pradžių lengvaatletė vijo blogas mintis ir tikino, kad trauma nėra rimta, ji sujaukė visą sezoną.

Nors planavo pasirodymą Deimantinės lygos etapuose, A.Palšytė galiausiai nusprendė juos praleisti ir daugiau šį sezoną nestartavo. Tai reiškia, kad Dohoje Lietuvos rekordininkei trūks varžybinės praktikos, tačiau ji prie to jau įpratusi.

Elvio Žaldario nuotr./Airinė Palšytė
Elvio Žaldario nuotr./Airinė Palšytė

Prieš dvejus metus Londone A.Palšytė taip pat startavo visiškai nepasveikusi po traumos, bet užėmė 8 vietą. Tai kol kas geriausias šuolininkės rezultatas pasaulio čempionatuose.

Neabejotina varžybų favorite Dohoje bus rusė Marija Lasickienė, kuri titulą gins neutraliu statusu. Rusijos federacijai buvo pratęstos sankcijos ir šios šalies atletai ir toliau negalės puikuotis savo šalies vėliava ir girdėti himno.

Šį sezoną M.Lasickienė peršoko 2,06 m kartelę, bet tai rusei pavyko padaryti birželio 20 dieną. Rugsėjo mėnesį šuolininkė dar neįveikė 2 m aukščio kartelės.

Galima tik spėlioti, kokios gali būti A.Palšytės galimybės varžybų dieną, bet net ir visiškai neatsigavusi po traumos atrankos barjerą tituluota šuolininkė turėtų įveikti.

Pasaulio sezono lyderės

Rezultatas Atletas Šalis
1 2.06 Marija Lasickienė ANAANA
2 2.02 Nafissatou Thiam BELBEL
2 2.02 Julija Levčenka UKRUKR
4 2.00 Anna Čičerova RUSRUS
4 2.00 Vashti Cunningham USAUSA
4 2.00 Jaroslava Mahuchikh UKRUKR
4 2.00 Karyna Demidik BLRBLR
8 1.99 Iryna Geraščenko UKRUKR
9 1.97 Mirela Demireva BULBUL
10 1.96 Erika Kinsey SWESWE
10 1.96 Nicola McDermott AUSAUS
10 1.96 Marie-Laurence Jungfleisch GERGER
10 1.96 Daniela Stanciu ROUROU
41 1.90 Airinė Palšytė LTULTU

Adrijus Glebauskas į pasaulio čempionatą išvyko kaip debiutantas.

Nors normatyvo (230 cm) lietuvis neįvykdė, tačiau tą pavyko padaryti tik 23 sportininkams, o minimalus dalyvių skaičius šioje rungtyje yra 32. Sportininkai, kuriems normatyvas nepakluso, buvo išrikiuoti pagal geriausius rezultatus, pasiektus nuo praėjusių metų spalio 1-osios.

228 cm Lietuvos čempionate peršokęs A.Glebauskas reitinge pasidalino 26–30-ą pozicijas. Patekimui į Dohą būtų pakakę ir rezultato, pasiekto LLAF taurės varžybose, kur mūsiškis įveikė 227 cm.

„Treneriai gal net labiau nei aš planavo pasaulio čempionatą, turėjo jį vizijoje. Aš neapsikroviau mintimis, žinojau, kad jei gerai šoksiu, yra galimybė patekti, bet jei ir nešoksiu, tai nieko tokio. Taip išėjo, kad patekau, – lengvoji.lt sakė Audros Gavelytės ir Algirdo Baranausko auklėtinis. – Pasaulio čempionatas man bus pirmas, be to, jis vyksta netradiciniu laiku, tad nežinau, ko tikėtis. Dohoje norėtųsi artimo asmeniniam rekordui rezultato. Norėčiau patekti į finalą, bet tam reikia parodyti bent 228 cm.“

Vienintelis baltarusis Maksimas Nedasekau šį sezoną peršoko 2,35 m aukščio kartelę, todėl varžybos bus labai įdomios.

Pasaulio čempiono titulą gins Mutazas Barshimas, kuris yra didžiausia šeimininko Kataro žvaigždė pasaulio čempionate. Tiesa, nuo triumfo Londone katarietis buvo kamuojamas traumų ir šį sezoną peršoko tik 2,27 m aukščio kartelę.

Pasaulio sezono lyderiai

Rezultatas Atletas Šalis
1 2.35 Maksimas Nedasekau BLRBLR
2 2.33 Ilja Ivanyukas ANAANA
2 2.33 Mikhailas Akimenka RUSRUS
2 2.33 Stefano Sottile ITAITA
5 2.32 Andrijus Procenka UKRUKR
6 2.31 Michaelas Masonas CANCAN
6 2.31 Majdas Eddinas Ghazalis SYRSYR
6 2.31 Yu Wangas CHNCHN
6 2.31 Bohdanas Bondarenka UKRUKR
6 2.31 Daniilas Cyplakovas RUSRUS
22 2.28 Adrijus Glebauskas LTULTU

Ieties metimas

„Neatvažiavau kovoti dėl medalio“, – taip prieš dvejus metus paskutinis Londone likęs kalbėjo ieties metikas Edis Matusevičius.

Per dvejus metus daug kas pasikeitė. Prieš startą Dohoje lietuvis sau kelia kur kas aukštesnius tikslus ir turi tam rimtą argumentą. E.Matusevičiui priklauso ketvirtas rezultatas pasaulyje – 89,17 m.

„Pasaulio čempionatas tikrai bus sunkus. Tikrai, manau, kad 86 ar 87 metrų gali neužtekti net medaliui. Visų pirma, tikslas yra patekti į finalą“, – prieš pasaulio čempionatą kalbėjo lietuvis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Edis Matusevičius
Alfredo Pliadžio nuotr./Edis Matusevičius

Su įspūdingu rezultatu į Dohą atvyko estas Magnusas Kirtas, kuris ietį metė 90,61 m. Tačiau Baltijos šalių atstovams tikrai nenusileis Vokietijos ieties metimo elitas. Čempiono titulą gins Johannesas Vetteris, kuris dėl traumų šį sezoną strigo, bet sezono pabaigoje įveikė 90 metrų ribą.

Rezultatas Atletas Šalis
1 90.61 Magnusas Kirtas ESTEST
2 90.03 Johannesas Vetteris GERGER
3 89.65 Andreasas Hofmannas GERGER
4 89.17 Edis Matusevičius LTULTU
5 89.06 Bernhardas Seifertas GERGER
6 89.05 Chao-Tsunas Chengas TPETPE
7 87.73 Julius Yego KENKEN
8 87.31 Andersonas Petersas GRNGRN
9 86.99 Thomas Rohleris GERGER
10 86.93 Oliveris Helanderis FINFIN

Ant Livetos Jasiūnaitės pečių gula šiek tiek kuklesni lūkesčiai.

Nors rokiškietė pernai nustebino Europos čempionate Berlyne, kai iškovojo bronzos medalį, tačiau pasaulyje lyderės šį sezoną yra kitos.

L.Jasiūnaitei priklauso dvyliktas sezono rezultatas – 63,98 m. Greičiausiai lietuvė taikysis į tikslą, kuris nepakluso prieš dvejus metus Londone. Tada bendroje įskaitoje Liveta liko 26-a ir nepateko į finalą.

Šį sezoną lietuvė pasidabino Universiados auksu ir po dviejų stabilių sezonų turėtų Dohoje startuoti su papildomu pasitikėjimu savimi.

nuotr. Vytauto Dranginio/LTOK/Liveta Jasiūnaitė
nuotr. Vytauto Dranginio/LTOK/Liveta Jasiūnaitė

Varžybų favorite yra laikoma kinė Lyu Huihui, kuri jau laimėjo dvylika varžybų iš eilės.

Rezultatas Atletas Šalis
1 67.98 Huihui Lyu CHNCHN
2 67.70 Kelsey-Lee Barber AUSAUS
3 67.40 Nikola Ogrodnikova CZECZE
4 67.22 Tatsiana Khaladovič BLRBLR
5 66.59 Christin Hussong GERGER
6 66.42 Sara Kolak CROCRO
7 65.82 Shiying Liu CHNCHN
8 64.92 Kara Winger USAUSA
9 64.87 Lina Muze LATLAT
10 64.83 Eda Tugsuz TURTUR
11 64.36 Haruka Kitaguchi JPNJPN
12 63.98 Liveta Jasiūnaitė LTULTU

Trišuolis

Moterų trišuolio rungtyje pasaulio čempionate varžysis šį sezoną žibėjusios Dovilė Kilty ir Diana Zagainova.

Geros draugės netiesiogiai konkuravo tarpusavyje ir taip pasiekė naujų istorinių įrašų. Pirma sau pačiai priklausiusį Lietuvos rekordą pagerino D.Kilty (14 m 26 cm), o po 15 dienų Šveicarijoje D.Zagainova šoko 14 m 43 cm ir įvykdė Tokijo olimpinių žaidynių normatyvą.

Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė ir Diana Zagainova
Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė ir Diana Zagainova

„Dohoje parodys geriausius rezultatus tie, kas bus geriausiai prisitaikę prie ilgo sezono. Manau, kad bus tokių, kuriems tai pakiš koją.

Mano treneriai ir planavo du pikus – pirmą per Europos jaunimo čempionatą, o antrą per pasaulio čempionatą. Džiaugiuosi, kad kovosiu su visu elitu. Tai bus geriausia repeticija prieš Tokijo olimpines žaidynes, kuriose bus tos pačios pasaulio geriausios“, – apie artėjantį išbandymą kalbėjo D.Zagainova.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Diana Zagainova
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Diana Zagainova

Abiem trišuolininkėms patekimas į pasaulio čempionato finalą būtų neblogas rezultatas. Dėl medalių greičiausiai varžysis Pietų amerikietės, kurios lyderiauja pasaulyje. Dėl aukso kovos legendinė Caterine Ibarguen, o jai rimtą iššūkį mes Yulimar Rojas.

Prieš dvejus metus Londone po motinystės atostogų sugrįžusi D.Kilty užėmė 15 vietą.

Pasaulio sezono lyderės

Rezultatas Atletas Šalis
1 15.41 Yulimar Rojas VENVEN
2 14.93 Shanieka Ricketts JAMJAM
3 14.89 Caterine Ibarguen COLCOL
4 14.77 Liadagmis Povea CUBCUB
5 14.72 Keturah Orji USAUSA
6 14.64 Darija Nidbaykina RUSRUS
7 14.61 Kristin Gierisch GERGER
8 14.59 Ana Peleteiro ESPESP
9 14.56 Kimberly Williams JAMJAM
10 14.51 Paraskevi Papachristou GREGRE
11 14.49 Olha Saladukha UKRUKR
12 14.43 Diana Zagainova LTULTU
22 14.28 Dovilė Kilty LTULTU

Maratonas

Nors paprastai tarptautiniuose čempionatuose Lietuvos maratonininkų gretos būna gausesnės, šįkart šalies garbę gins tik Monika Bytautienė.

Vaida Žūsinaitė atsidėjo motinystės džiaugsmui, o Diana Lobačevskė vis dar gydosi traumas.

Europos čempionate Berlyne bėgo Monikos sesuo Milda Eimontė, šįkart Dohos naktinį maratoną išbandys M.Bytautienė.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Monika Bytautienė
nuotr. Alfredo Pliadžio /Monika Bytautienė

Tai bus pirmasis istorijoje naktinis maratonas pasaulio čempionate. To griebtis prireikė sužinojus, kad čempionatas vyks Dohoje, kur nuolat svilina pragariškas karštis. Net ir naktimis jis siekia 30 laipsnių.

M.Bytautienė pasaulio čempionato normatyvą įvykdė, kai balandžio mėnesį Hanoverio maratoną įveikė per 2:32:28 val.

Dėl titulo tradiciškai kausis Kenijos ir Etiopijos bėgikės.

Pasaulio sezono lyderės

Rezultatas Atletas Šalis
1 2:17:08 Ruth Chepngetich KENKEN
2 2:17:41 Worknesh Degefa ETHETH
3 2:18:20 Brigid Kogei KENKEN
4 2:19:46 Lonah Chemtai Salpeter ISRISR
5 2:20:14 Vivian J.Cheruiyot KENKEN
6 2:20:40 Ruti Aga ETHETH
7 2:20:51 Roza Dereje ETHETH
8 2:20:52 Gladys Cherono KENKEN
9 2:20:58 Mary Jepkosgei Keitany KENKEN
10 2:21:01 Helen Bekele ETHETH
230 2:32:28 Monika Bytautienė LTULTU

Sportinis ėjimas

Lietuva Dohoje turės tris sportinio ėjimo atstovus – Živilę Vaiciukevičiūtę, Marių Žiūką ir Arturą Mastianicą.

Normatyvą įvykdė, bet dėl traumos Katare nestartuos Brigita Virbalytė-Dimšienė.

Ž.Vaiciukevičiūtė startuos 20 km ėjimo rungtyje. Europos čempionate Berlyne 23-ejų ėjikė pagerino Lietuvos rekordą (1:28:07).

Gegužės mėnesį Živilė triumfavo Alytuje vykusiose Europos sportinio ėjimo taurės varžybose, atėjusi per 1 val. 29 min. 48 sek.

Prieš dvejus metus pasaulio čempionate Londone ji užėmė 19 vietą.

Alfredo Pliadžio nuotr./Živilė Vaiciukevičiūtė
Alfredo Pliadžio nuotr./Živilė Vaiciukevičiūtė

Pasaulio sezono lyderės

Rezultatas Atletas Šalis
1 1:06:46 Sara Hall USAUSA
2 1:08:23 Helen Bekele ETHETH
3 1:08:31 Joyce Jemutai KENKEN
4 1:08:39 Katie Moen USAUSA
5 1:09:17 Karis Jochen USAUSA
6 1:09:18 Chaltu Dida ETHETH
7 1:09:20 Jessica Tonn USAUSA
8 1:09:27 Caroline Alcorta USAUSA
9 1:09:35 Hannah Everson USAUSA
10 1:09:38 Janelle Lincks USAUSA

Arturas Mastianica pasaulio čempionate eis 50 km distanciją, o Marius Žiūkas – 20 km.

Tose pačiose varžybose Alytuje A.Mastianica pagerino asmeninį 50 km distancijos rekordą – užfiksavo 3:55:40 val. laiką.

Praėjusiame pasaulio čempionate Londone ėjikas nebaigė distancijos.

Alfredo Pliadžio nuotr./Arturas Mastianica
Alfredo Pliadžio nuotr./Arturas Mastianica

M.Žiūkas šių metų pradžioje Australijoje 20 km įveikė per 1:21:44 val.

Prieš dvejus metus Londone ėjikas užėmė 29 vietą.

Alfredo Pliadžio nuotr./Marius Žiukas
Alfredo Pliadžio nuotr./Marius Žiukas

Lietuvių startai pasaulio čempionate

Rugsėjo 27 d., penktadienis

18:40 val. Moterų šuoliai į aukštį. Atranka. Airinė Palšytė

23:59 val. Maratonas. Monika Bytautienė

Rugsėjo 28 d., šeštadienis

16:15 arba 17:45 val. Vyrų disko metimas. Atranka. Andrius Gudžius

23:30 val. 50 km sportinis ėjimas. Arturas Mastianica

Rugsėjo 29 d., sekmadienis

23:30 val. Moterų 20 km sportinis ėjimas. Živilė Vaiciukevičiūtė

Rugsėjo 30 d., pirmadienis

16:30 arba 18 val. Moterų ieties metimas. Atranka. Liveta Jasiūnaitė

20:30 val. Moterų šuoliai į aukštį. Finalas. Airinė Palšytė (jei pateks)

21:25 val. Vyrų disko metimas. Finalas. Andrius Gudžius (jei pateks)

Spalio 1 d., antradienis

16:50 val. Vyrų šuoliai į aukštį. Atranka. Adrijus Glebauskas

21:20 val. Moterų ieties metimas. Finalas. Liveta Jasiūnaitė (jei pateks)

Spalio 3 d., ketvirtadienis

16:40 val. Moterų trišuolis. Atranka. Dovilė Kilty ir Diana Zagainova

Spalio 4 d., penktadienis

20:15 val. Vyrų šuoliai į aukštį. Finalas. Adrijus Glebauskas (jei pateks)

23:30 val. Vyrų 20 km sportinis ėjimas. Marius Žiūkas

Spalio 5 d., šeštadienis

16:30 arba 18 val. Vyrų ieties metimas. Atranka. Edis Matusevičius

20:35 val. Moterų trišuolis. Finalas. Dovilė Kilty ir Diana Zagainova (jei pateks)

Spalio 6 d., sekmadienis

19:55 val. Vyrų ieties metimas. Finalas. Edis Matusevičius (jei pateks)

Lietuvių medaliai pasaulio čempionatuose

Metai Medalis Atletas Rungtis Rezultatas
1997 Sidabras Virgilijus Alekna Disko metimas 69,70 m
1997 Bronza Remigija Nazarovienė Septynkovė 6566 tšk.
2001 Sidabras Virgilijus Alekna Disko metimas 69,40 m
2003 Auksas Virgilijus Alekna Disko metimas 69,69 m
2005 Auksas Virgilijus Alekna Disko metimas 70,17 m
2017 Auksas Andrius Gudžius Disko metimas 67,89 m

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius