Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po fantastiško pasaulio rekordo 20-metis jau lyginamas su Usainu Boltu

Armandas Duplantis tapo abiejų pasaulio šuolių su kartimi rekordų savininku: per koronaviruso paženklintus metus 20-metis lengvaatletis įrodė, kad rengti įspūdingus pasirodymus ir skleisti geras emocijas galima ir be olimpinių žaidynių.
Armandas Duplantis pasiekė pasaulio rekordą.
Armandas Duplantis pasiekė pasaulio rekordą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo tada, kai A.Duplantis pagerino pasaulio uždarų patalpų rekordą, su kartimi stryktelėjęs per 6,18 m, jis medžiojo ir legendinio Sergejaus Bubkos rekordą.

26 metus gyvavęs ukrainiečio pasiekimas buvo pagerintas praėjusį ketvirtadienį, kai A.Duplantis Romos olimpiniame stadione įveikė 6,14 aukštį.

„Aš bandžiau kelis kartus, bet vis trūko palankių oro sąlygų. Šį vakarą viskas buvo absoliučiai nuostabu, visiškai nebuvo vėjo“, – „Sport Expressen“ sakė A.Duplantis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Armandas Duplantis pasiekė pasaulio rekordą.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Armandas Duplantis pasiekė pasaulio rekordą.

Po šuolio jį pasveikino ir pats S.Bubka.

„Sveikinimai, Armandui Duplančiui, pagerinus mano rekordą. Fantastiškas rezultatas! Aš laimingas dėl jo ir dėl jo tėvų, jie yra nuostabūs žmonės!

Aš esu laimingas ir dėl lengvosios atletikos ir sporto bendrai, kad turime didelę žvaigždę daug metų į priekį. Linkiu sėkmės šturmuojant naujus aukščius“, – palinkėjo S.Bubka.

Buvęs garsus šuolininkas su kartimi į aukštį Jennas Suhras socialiniame tinkle parašė, kad A.Duplantis „kuria aistrą sportui“ ir stebina net tada, kai tribūnose nėra žiūrovų.

Sandi Morrisas, dar vienas šio sporto atstovas, parašė: „Jis yra monstras! Bet mes jau tai žinojome.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Armandas Duplantis pasiekė pasaulio rekordą.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Armandas Duplantis pasiekė pasaulio rekordą.

Pasaulio žiniasklaida atkreipė didelį dėmesį į rekordą. Brazilijoje vienas apžvalgininkų jaunąjį atletą vadino talentingiausiu sportininkų visose olimpinėse sporto šakose, o Turkijoje lygino Usainu Boltu, kai Jamaikos sprinterio žvaigždė švietė ryškiausiai 2008-2012 metais.

Daug kas bandė priminti, kiek aukštai yra 6,15 m ir kad žmogus įšoko į naujas erdves.

Sportiška ir juokaujanti šeima

A.Duplantis gimė ir augo švedės ir amerikiečio šeimoje Jungtinėse Valstijose.

Jo abu tėvai yra buvę sportininkai – tėvas Gregas Duplantis buvęs šuolininkas su kartimi (geriausias rezultatas 5,80 m), o mama Helena – buvusi daugiakovininkė ir tinklininkė.

Jie dažniausiai lydi sūnų varžybose, atlikdami ir trenerių funkcijas, bet taip sutapo, kad tėvas buvo iškeliavęs abu kartus, kai A.Duplantis pasiekė pasaulio rekordus.

„Man tikriausiai teks išspirti tėtį iš trenerio pareigų“, – juokėsi Mondo vadinamas atletas, kai per pirmąjį pasaulio rekordą tribūnose buvo tik mama.

Ilgai su sūnumi buvęs, bet likus porai dienų iki rekordinio vakaro į JAV išskridęs Gregas Duplantis sakė: „Regis, jis tyčia gerina pasaulio rekordus tada, kai manęs nebūna.“

„Scanpix“ nuotr./Armandas Duplantis
„Scanpix“ nuotr./Armandas Duplantis

Kartais į pagalbą pasijungia visa šeima. Kai praėjusį mėnesį keliaujant į varžybas oro uoste užstrigo jo kartys, lengvaatlečio mama, jo teta ir dar draugas ryžosi 25 valandų kelionei, kad atvežtų reikalingus įrankius iš Švedijos į Monaką.

Armandas pirmą kartą su kartimi pakilo būdamas trejų metų šeimos namų kieme, o sulaukęs dešimties jau šoko 3,86 m, pagerinęs 11 ir 12-mečių rekordus.

Kai nėra varžybų, jis daug laiko žiūri YouTube, nuo dešimties metų pradėjęs stebėti geriausius pasaulio šuolininkus su kartimi.

Jam patiko senieji Jasono Colwicko šuoliai, o dar didesnį įspūdį kėlė Renaud Lavillenie – 2012 metų olimpinis čempionas, kuris tarsi sustingdavo pakilęs į orą. „Aš norėjau šokti kaip jis“, – prieš penkerius metus yra sakęs A.Duplantis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Renaudas Lavillenie
AFP/„Scanpix“ nuotr./Renaudas Lavillenie

Būdamas 18-os A.Duplantis jau tapo Europos čempionu, o pernai laimėjo sidabrą pasaulio pirmenybėse.

Dabar jam yra 20 metų, jis dar niekada nėra startavęs olimpinėse žaidynėse, bet šiais sudėtingais metais vis tiek kyla vis aukščiau.

„2020 labai keisti, labai beprotiški metai. Aš net nežinojau, kokiose varžybose galėsiu dalyvauti“, – sakė A.Duplantis.

Augdamas jis išbandė įvairias šuolių technikas, o pastaruoju metu buvo kiek numetęs svorio ir įgavęs daugiau greičio, kuris praverčia įsibėgėjant.

Ir prasidėjus pandemijai jis tęsė treniruotes, atlikdamas šuolius kieme – prie tėvų namo Luizianoje yra įrengtas asmeninis šuolių į aukštį sektorius.

Su pasaulio čempionu Sam Kendricksu ir R.Lavillenie jie surengė ir virtualias dvikovas nuotoliniu būdu, kiekvienas šokdamas savo kieme, sugalvodami vis ką nors naujo.

Kartą dviese lenktyniavo, kuris surengs daugiau šuolių per 5 m aukštį per 15 minučių. S.Kandrickas padarė 26 šuolius, A.Duplantis – 36.

Jų vaizdo klipus „Ultimate Garden Clach“ peržiūrėjo daugiau nei 130 tūkst. žmonių.

VIDEO: The Ultimate Garden Clash - Pole Vault Edition | Livestream

Stebintys lengvosios atletikos šuolininkų su kartimi varžybas gali lengvai pajusti: atletai ten varžosi linksmai, dažnai paragindami vienas kitą. Jie juokauja tarp šuolių, stumteli ir paploja vienas kitam.

Pernai pasaulio čempionate Katare, po paskutinio šuolio praėjus kelioms sekundėms visi trys prizininkai parkrito drauge ant čiužinio. Ir jie visi juokėsi.

„Scanpix“ nuotr./Armandas Duplantis, Piotras Lisekas ir Samas Kendricksas
„Scanpix“ nuotr./Armandas Duplantis, Piotras Lisekas ir Samas Kendricksas

Panašų vaizdą buvo galima išvysti ir Berlyne praėjusią savaitę.

Regis, tokio įvaizdžio lengvajai atletikai ir reikia. Sporto grožis dažnai būna nustelbtas daugybės problemų, kaip korupcija ar dopingas.

Kai A.Duplantis skrieja taip aukštai ir paskui siunčia oro bučinius žiūrovams, kai jis smaginasi su varžovais, tamsioji lengvosios atletikos pusė tarsi pasitraukia šalin.

„Scanpix“ nuotr./Armandas Duplantis, Piotras Lisekas ir Samas Kendricksas
„Scanpix“ nuotr./Armandas Duplantis, Piotras Lisekas ir Samas Kendricksas

2020 metai turėjo būti tie, kai A.Duplantis laimi pirmąjį olimpinį medalį.

Dėl pandemijos taip nenutiko, bet faktas, kad jis pagerino du pasaulio rekordus, kad tiek daug žmonių džiaugiasi juo, rodo, kad geros emocijos įmanomos ir be milijardus kainuojančių olimpinių žaidynių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius