-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rutuliui nukritus ant mergaitės Airinė Palšytė kelia aliarmą: „Kiek dar galvų bus sudaužyta?“

Vilniaus lengvosios atletikos manieže dažnai besitreniruojanti geriausia Lietuvos šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė prabilo garsiai po gąsdinančio incidento 42 metus skaičiuojančiame pastate.
Airinė Palšytė sukrėsta dėl incidento Vilniaus lengvosios atletikos maniežo rutulio stūmimo sektoriuje.
Airinė Palšytė sukrėsta dėl incidento Vilniaus lengvosios atletikos maniežo rutulio stūmimo sektoriuje. / A.Pliadžio ir V.Balkūno nuotr.

A.Palšytė rengėsi kelionei iš stovyklos Turkijoje į namus, kai ją sukrėtė žinia apie įvykį jai iki skausmo pažįstamame pastate.

Lengvosios atletikos manieže ketvirtadienį rutulys praskrodė jau ne kartą lopytą apsauginę sektoriaus tvorą ir kliudė šalia besitreniravusios 17-metės bėgikės galvą.

Buvo iškviesta greitoji pagalba, Lietuvos jaunimo rinktinės kandidatė nuvežta į Santaros klinikas, kur jai nustatytas smegenų sutrenkimas.

Kaktą kliudęs 6 kg rutulys paliko guzą ant merginos kaktos ir išgąstį širdyje. Centimetras galėjo lemti, kad pasekmės būtų daug skaudesnės.

„Kiek dar galvų turi būti sudaužyta, kiek vaikų apnuodyta, kad padėtis iš esmės keistųsi?“ – klausė apie įvykį Vilniuje sužinojusi Europos ir šuolių į aukštį pirmenybių uždarose patalpose čempionė A.Palšytė.

Artimiausiu metu pokyčiai, regis, bus smulkūs.

Lengvosios atletikos maniežo Vilniuje direktorius Egidijus Zvilna teigė, dabar rutulio stūmimo sektoriuje treniruotės yra pristabdytos.

Jis planuoja tartis su rutulio stūmimo treneriais, kad vėl būtų sugalvotas apsauginei sektoriaus zonai, anot jo, „mini remontas“.

„O paskui reikės apsispręsti, ką galime daugiau padaryti – ar verta laukti kitų metų, kai manieže numatytas esminis remontas ir bus tvarkomi visi sektoriai“, – sakė E.Zvilna.

Jis tvirtino, kad remonto projektai jau yra parengti ir neturėtų kilti kliūčių esminei pertvarkai kitų metų vasarą, kai lengvosios atletikos maniežas būna beveik tuščias.

Kita vertus, E.Zvilna pabrėžė, kad remontas 1976 metais pastatytame manieže būtų tik viena injekcija, kuri neišspręstų visos lengvosios atletikos problemos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tinklas lengvosios atletikos manieže
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tinklas lengvosios atletikos manieže

„Vilniui reikėtų naujo maniežo, – sakė E.Zvilna. – Talinas turi keturis uždarus maniežus, o mūsų 550 tūkst. gyventojų mieste jis yra vienas ir senas. Jame trūksta erdvės, o sportininkų skaičius pastaraisiais metais išaugo, viename manieže jie tiesiog netelpa.“

Ypač daug vaikų ir paauglių maniežą pripildo vakarais.

Šiame sename manieže rytais dažnai besitreniruojanti A.Palšytė teigė mačiusi E.Zvilnos pastangas spręsti vis atsiveriančias problemas manieže. Tačiau lėšų trūksta, o naujos bėdos vis lenda.

Praėjusių metų gegužę dūmais ir sprogimais ėmė spjaudytis elektros skydinė, po kurios gedimo iš maniežo į lauką buvo evakuoti keli šimtai vaikų.

Pradėjus svilti senai lengvosios atletikos maniežo skydinei buvo evakuoti žmonės.
Pradėjus svilti senai lengvosios atletikos maniežo skydinei buvo evakuoti žmonės.

Anot A.Palšytės, kai buvo sutvarkyta skydinė, prakiuro stogas – kibirai vandeniui buvo sustatyti ant bėgimų takų.

Kai buvo užlopytas stogas, nustojo veikti šildytuvai – sportininkams buvo pasiūlyta apsirengti šilčiau.

„Šaršalas įvyksta, bet niekas nesikeičia, – sakė A.Palšytė. – Kasmet žada ką nors daryti, rengia projektus, bet realaus veiksmo nėra. Jei nuperka kokį naują inventorių ar uždeda lopą, niekas iš esmės nepasikeičia.

Tai tarsi ant aižėjančio tilto užklijuoti pleistrą. Bet toks pleistras vargu ar guos tą merginą, kuri patyrė šoką po rutulio smūgio.

Ten tikrai nesaugu – ne tik bėgikams ar rutulio stūmikams. Nesaugu ir vaikams ir jų treneriams.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Airinė Palšytė
Alfredo Pliadžio nuotr./Airinė Palšytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius