-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sensacija Usaino Bolto sosto peštynėse: naujasis čempionas gaubėsi po dviem vėliavomis

Usaino Bolto paliktas sostas sulaukė netikėto užkariautojo. Europietis, mažai kam žinomas azerbaidžanietis Ramilis Gulijevas tapo naujuoju 200 m bėgimo pasaulio čempionu. Tai – dar viena sensacija Londone. Ir kas gi tas dviem vėliavomis apsigaubęs bėgikas, privertęs stebėtis visus ekspertus?
Ramilis Gulijevas
Ramilis Gulijevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tik 11-ą vietą sezono reitinge užimantis sprinteris pirmą kartą karjeroje tapo pasaulio čempionu.

„Niekas nelaikė manęs rimtu varžovu. Tai aš varžiausi prieš geriausius pasaulio atletus, o ne jie prieš mane. Kitame čempionate jau visi į mane žiūrės ir tada viskas jau bus kitaip“, – po neįtikėtinos pergalės pareiškė R.Gulijevas.

Nepaisant to, koks netikėtas buvo 200 metrų finalas – rezultatai iškalbingi ir dar kartą primenantys, ko neteko lengvoji atletika pasitraukus U.Boltui. Naujasis čempionas finale distanciją nubėgo per 20.09 sek., o tai – neišskirtinis rezultatas. Lėčiau per 29-erius pastaruosius metus bėgo tik vienas nugalėtojas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ramilis Gulijevas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ramilis Gulijevas

R.Gulijevas yra azerbaidžanietis, bet atstovauja Turkijai. Iš savo vietų stadione pašoko visi Londone dirbantys Turkijos žurnalistai, išvydę savo šalies atstovo triumfą. Šis, puolęs į savo artimųjų glėbį, visų pirma paprašė Azerbaidžano vėliavos. Tik vėliau čempionas į rankas paėmė antrąją, Turkijos, vėliavą.

Azerbaižane gimęs ir augęs sportininkas nesutarė su savo šalies sporto valdžia, o turkams pasiūlius geras finansines salygas nusprendė atstovauti Turkijai.

„Vis dar negaliu patikėti. Labai savimi didžiuojuosi. Svarbiausiu metu surengiau geriausią karjeros pasirodymą. Esu be proto laimingas būdamas pasaulio čempionu – tai geriausia, ką esu patyręs“, – džiaugėsi R.Gulijevas.

27-erių atletas apskritai nebuvo iškovojęs jokio medalio tarptautinėse suaugusiųjų varžybose. Kitaip buvo dar tada, kai R.Gulijevas varžėsi jaunimo varžybose. Įdomu, kad jis nusileidžia tik U.Boltui ir iki šiol turi antrą geriausią rezultatą pasaulyje tarp jaunimo 200 m bėgime.

Turkija pastaraisiais metais buvo sutepta dopingo skandalais. Net penki iš devynių Londono olimpinių žaidynių atletų buvo pagauti vartoję dopingą. Paula Radcliffe, pasaulio maratono rekordininkė, pareiškė: „Pažvelgus nuo 2012 metų net 80 procentų vartojusių dopingą yra iš keturių šalių: Rusijos, Turkijos, Ukrainos ir Baltarusijos. Bet tik viena iš tų šalių sulaukė tinkamos bausmės.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./200 m finalas
AFP/„Scanpix“ nuotr./200 m finalas

R.Gulijevas netikėtai aplenkė olimpinį čempioną ir pagrindinį favoritą Wayde‘ą van Niekerką. Bėgikas iš Pietų Afrikos Respublikos dramatiškai išplėšė sidabro medalį. Jis vos 0.001 sek. aplenkė Jereemą Richardsą iš Trinidado ir Tobago, kuriam atiteko bronza.

„Aš švenčiu ir švęsiu. Už visą šį čempionatą, kuriame sugebėjau ir auksą, ir sidabrą iškovoti. Jaučiau didelį spaudimą, man reikėjo su daug kuo susidoroti. Nebuvo lengva, bet mano karjerai tai buvo puikus išbandymas“, – teigė W. Van Niekerkas, ypač sušalęs Londone. Pietų Afrikos gyventojas neslėpė, kad jam buvo labai sunku ištverti šaltas ir lietingas dienas Anglijos sostinėje.

„Visą gyvenimą norėjau parvežti medalį savo mamai. Dėl jo darau viską. Esu toks laimingas, kad iškovojau bronzą. Žodžių neužtektų paaiškinti, koks laimingas esu“, – laime tryško trečiąją vietą laimėjęs J.Richardsas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./200 m finalas
AFP/„Scanpix“ nuotr./200 m finalas

Botsvanos atleto istorija Londone

Finale bėgo ir po infekcinės ligos atsigavęs Botsvanos atletas Isaacas Makwala. Jis įsivėlė į vieną aštriausių istorijų čempionate. Oficialiai buvo skelbiama, kad bėgikas užsikrėtė Gastroenteritu – virškinimo trakto uždegimu. Infekciją ne tik šis, bet ir keletas kitų sportininkų pasigavo viešbutyje.

Afrikietis buvo laikomas vienu iš pretendentų iškovoti medalį 400 m bėgimo finale, bet Tarptautinė lengvosios atletikos federacija neleido jam startuoti dėl rizikos užkrėsti kitus varžybų dalyvius. Tai supykdė I.Makwalą.

„Aš bėgau sudaužyta širdimi. Tikiuosi, kad IAAF (Tarptautinė lengvosios atletikos federacija – aut.past) priims sprendimą leisti man vienam bėgti 400 m. Tai mano distancija ir būtent šiai rungčiai aš rengiausi. Jaučiuosi apvogtas. Jaučiu pyktį ir nusivylimą. Noriu savo 400 m!“ – griežtų žodžių viešai negailėjo bėgikas iš Botsvanos.

Savo herojaus nusivylimą bent šiek sumažinti užsimojo šalies valdžia. Kaip kompensaciją sportininkui ketinama sumokėti 10 tūkstančių dolerių.

Perpus trumpesnėje 200 m distancijoje visa Botsvana laukė savo herojaus triumfo. Bet pasakos su laiminga pabaiga nebuvo. I.Makwala finišavo per 20.44 sek. ir liko šeštas, nors yra sezono lyderis pasaulyje su 19.77 sek. laiku. Stadionas šį bėgiką palaikė stipriausiai. Jis tapo vienu populiariausių čempionato sportininkų.

„Tai buvo beprotiškiausias čempionatas mano gyvenime. Netikiu, kad kada nors tai dar pasikartos. Melsiuosi, kad to nebūtų. Prieš startą jaučiausi neblogai, bet likus 50 m aš pavargau“, – sakė tik šeštoje vietoje likęs I.Makwala.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius