Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skausmo perkreiptu veidu: dramatiška Usaino Bolto karjeros pabaiga

66 tūkst. Londono Olimpiniame stadione ir milijonai prie televizijos ekranų šeštadienio vakarą atsisveikino su tuo, į kurį panašaus gali tekti laukti labai ilgai. Usainas Boltas užkariavo viso pasaulio širdis, kurios daužėsi kaip pašėlusios stebėdamos 4x100 metrų estafetės finalą. Paskutinius 100 metrų bėgęs jamaikietis susiėmė už kojos ir griuvo, nebaigdamas distancijos.
Usainas Boltas
Usainas Boltas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Britai Londono Olimpiniame stadione negalėjo patikėti gimusia drama 4 po 100 metrų estafetėje, kuri jų šalies rinktinei atnešė aukso medalius.

CJ Ujah, Adamas Gemili, Danny Talbotas ir Nethaneelis Mitchellas-Blake'as finišavo per 37,47 sek. ir aplenkė antroje vietoje likusią JAV rinktinę su Justinu Gatlinu (37,52). Dėl šio sportininko dopingo skandalų amerikiečiams tradiciškai buvo skirti švilpimai.

Džiaugėsi bronzą iškovoję japonai, kurie distanciją įveikė per 38,04 sek.

Tai buvo mėšlungis jo kairėje kojoje, tačiau daug didesnis skausmas buvo pralaimėjimo.

Jamaikos sprinteriai Yohanas Blake'as, Julianas Forte, Omaras McLeodas ir Usainas Boltas estafetėje nefinišavo, nes paskutinę atkarpą bėgęs U.Boltas patyrė pakinklinės sausgyslės traumą.

Pasaulio rekordo savininkas griuvo ant takelio, padarė kūlverstį ir laukė pagalbos. Netrukus prie karjerą baigusio legendinio sprinterio atsidūrė ir neįgaliojo vėžimėlis, tačiau šio neprireikė. Su komandos draugų pagalba U.Boltas iššlubavo iš stadiono.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Usainas Boltas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Usainas Boltas

Po laimėto bronzos medalio 100 metrų distancijoje ilgai su žiniasklaida bendravęs U.Boltas, šįkart šią prievolę praleido. Buvo išplatintas tik trumpas Jamaikos rinktinės gydytojo Kevino Joneso komentaras: „Tai buvo mėšlungis jo kairėje pakinklinėje sausgyslėje, tačiau daug didesnis skausmas buvo pralaimėjimo. Pastarosios trys savaitės jam buvo labai sunkios. Linkime jam visko ko geriausio.“

Tuo tarpu Jamaikos rinktinės bėgikai niršo ant organizatorių, kurie vertė sportininkus 40 minučių laukti šaltame laukiamajame.

„Usainas labai sušalo. Mes vis apšilinėjome ir vėl laukėme. O tada išėjome varžytis ir jūs matėte, kaip tai atsiliepė legendai“, – pasipiktinimo neslėpė Yohanas Blake'as.

Tai buvo paskutinis karjeroje U.Bolto bėgimas. Jis Londone taip pat iškovojo bronzą 100 metrų distancijoje. Iš viso per savo karjerą jamaikietis iškovojo 11-a pasaulio čempionato aukso medalių – daugiausia istorijoje.

Lengvoji atletika yra vadinama sporto karaliene, o jos karaliumi daugiau nei dešimtmetį buvo iš mažo miestelio Jamaikoje kilęs Usainas Boltas.

„Viskas, ką galite padaryti per 9,58 sekundės, yra perskaityti šiuos žodžius“, – tokia iškaba su Usaino Bolto nuotrauka puošia Londono gatves.

Jamaikiečio pasaulio rekordas, pasiektas 2009 metais Berlyne, yra žmogaus galimybių stebuklas.

Tačiau ne tik pagerinti rekordai, bet ir visuomet puikiai nusiteikusio, malonaus ir charizmatiško Usaino Bolto įvaizdis sužavėjo net tuos, kurie apie lengvąją atletiką nieko nežino.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Usainas Boltas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Usainas Boltas

Dopingo skandalų sukrėstai lengvajai atletikai U.Boltas visuomet buvo vilties ir sąžiningos kovos simboliu. Iš 30-ies greičiausių 100 metrų distancijos laikų istorijoje tik devyni priklauso bėgikams, kurie niekada nebuvo pagauti vartoję dopingą. Visi jie – U.Bolto.

Aštuonis olimpinius aukso medalius turintis U.Boltas yra vienas iš geriausių pasaulio sportininkų istorijoje.

U.Boltas olimpinėse žaidynėse laimėjo aukso medalius 100, 200 ir 4 po 100 m distancijose Pekine, Londone ir Rio de Žaneire.

Tiesa, istorinį 9 medalių pasiekimą panaikino U.Bolto Jamaikos rinktinės draugas Nesta Carteris, kuris buvo pagautas vartojęs dopingą ir rinktinė neteko aukso medalių, iškovotų Pekine.

U.Boltui priklauso 100 (9,58) ir 200 (19,19) m distancijų pasaulio rekordai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Usainas Boltas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Usainas Boltas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius