Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokiruojantis C.Semenya atvirumas – abejojantiems lytimi siūlė pasižiūrėti patiems

Dukart olimpinė čempionė Caster Semenya teigė, kad siūlė parodyti savo lytinius organus lengvosios atletikos federacijos vadovams, kuomet buvo imta abejoti, ar ji – moteris.
Caster Semenya
Caster Semenya / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„The Telegraph“ paskelbė ištraukas iš „HBO Real Sports“ interviu su bėgike.

Pokalbyje C.Semenya prisiminė 2009-ųjų pasaulio čempionatą Berlyne, kur laimėjo 800 metrų bėgimo čempionės titulą. Vis dėlto jos dominavimas ir fiziška išvaizda sukėlė pasaulio lengvosios atletikos atstovų abejones.

Bėgikė buvo verčiama atlikti lyties testus, o tai sukėlė didžiulį skandalą.

Kaip rašo „The Telegraph“, C.Semenya teigė esą oficialūs asmenys „veikiausiai“ galvojo, kad ji turi penį.

„Pasakiau jiems: gerai. Aš esu moteris, man nerūpi. Jei norite pamatyti, kad esu moteris, parodysiu jums savo vaginą. Tinka?“ – tokius C.Semenya žodžius cituoja „The Telegraph“.

Po titulo pasaulio čempionate mergina, jei norėjo toliau varžytis, buvo priversta gerti vaistus, kurie dirbtinai mažino jos aukštą testosterono lygį.

„Tai vertė mane prastai jaustis, priaugau svorio, susidūriau su panikos atakomis. Nežinau, ar nebuvau arti širdies smūgio, – teigė C.Semenya. – Tai lyg badymas save peiliu žaloti kiekvieną dieną. Tačiau pasirinkimo neturėjau. Man 18 metų, noriu bėgti, noriu patekti į olimpines žaidynes, tai buvo vienintelė išeitis.“

„Scanpix“ nuotr./Caster Semenya
„Scanpix“ nuotr./Caster Semenya

Medicinos ekspertai tuomet kritikavo nurodymą sportininkei dirbtinai mažinti natūralų jos testosterono lygį. Viešai apie bėgikei paskirtus preparatus ar jų kiekius niekada nebuvo skelbiama.

Dabar 31-erių C.Semenya negali varžytis su moterimis distancijose nuo 400 metrų iki mylios, jei nenaudoja preparatų. Dėl to ji negynė čempionės titulo Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Dėl tokių taisyklių sportininkė kreipėsi į teismą, bet jau pralaimėjo dvi bylas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius