-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sūnui dovanotą medalį prisiminęs V.Alekna: „Mokame mes, lietuviai, mėtyti apvalius daiktus“

„Jeigu atvirai, tai varžybose jaudulio būdavo mažiau nei dabar, prie televizoriaus“, – trečiadienio rytą plačiai šypsojosi dukart olimpinis ir pasaulio čempionas Virgilijus Alekna.
Virgilijus Alekna su sūnumis
Virgilijus Alekna su sūnumis Martynu ir Mykolu 2004-aisiais / Alfredo Pliadžio nuotr.

50-metį šiemet atšventusiai Lietuvos disko metimo legendai jo 19-metis sūnus Mykolas Judžine (JAV) vykstančiose planetos pirmenybėse padovanojo pasaulio čempionato sidabro medalį.

„Paskambinau, pasveikinau, pasakiau, kad labai džiaugiuosi. Mykolas šiek tiek pradėjo teisintis, kad ne auksą laimėjo“, – juokėsi V.Alekna.

„Sakau – viskas prieš akis, dar turėsi galimybių. Aišku, šiemet tų antrų vietų nemažai – ir NCAA, ir Deimantinėje lygoje, ir dabar antras. Reiks, sakau, tą užkeikimą kažkur nuimti. Ar šiais metais, ar kitais“, – su plačia šypsena tęsė Lietuvos ir pasaulio disko metimo legenda.

Alfredo Pliadžio nuotr./Virgilijus Alekna su sūnumi Mykolu 2004-aisiais, po Atėnų olimpiados.
Alfredo Pliadžio nuotr./Virgilijus Alekna su sūnumi Mykolu 2004-aisiais, po Atėnų olimpiados.

„Pamenu, aš pats užkabinau Mykolui Atėnų olimpinį medalį (tuomet jaunajam Aleknai dar nebuvo nė 2 metukų, – past.). Tai dabar grąžino“, – džiaugėsi jaunojo pasaulio vicečempiono tėtis.

„Tikrai šaunus rytas, anksti prasidėjęs. Ant apdovanojimų pakylos – net du mūsų šalies atletai. Labai džiugu, kad tarp jų yra ir Mykolas, ir Andrius. Didžiulė šventė lengvajai atletikai, disko metikams ir visai Lietuvai“, – tęsė V.Alekna.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna iškovojo sidabrą, o Andrius Gudžius – bronzą.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna iškovojo sidabrą, o Andrius Gudžius – bronzą.

Jis pats disko metimo finalą stebėjo namie, prie televizoriaus ekrano. Ramiai išsėdėti vienoje vietoje buvo sunku.

„Sėdint, laukiant to jaudulio daugiau. Kai pats būdavau sektoriuje, ten viskas būdavo aišku. Eini ir darai. Su pirmu metimu visas jaudulys dingsta. Aišku, šįryt, po ketvirto Mykolo metimo, virš 69 metrų, irgi pasidarė šiek tiek ramiau, atlėgo viskas“, – pasakojo V.Alekna.

„Po finalo laukė dopingo procedūros, tai turėjome laiko pasikalbėti. Mykolas džiaugėsi, buvo patenkintas. Aišku, dabar, kai viską apgalvoja, mato, kad kažko nepadarė, ir klaidelių buvo“, – apie sūnaus maksimalizmą kalbėjo tėtis.

„Jautėsi, kad ir įtampa šiek tiek kausto. Vis tiek – debiutas pasaulio čempionato finale. Iš Mykolo veido ir eisenos matėsi, kad pirmi metimai buvo su nemaža įtampa. Vėliau atsipalaidavo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna pasaulio čempionato finale
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna pasaulio čempionato finale

Manau, reikia tokios patirties įgyti kuo daugiau, kad galėtum laisvai elgtis sektoriuje finalinėse varžybose“, – kalbėjo vienas tituluočiausių visų laikų Lietuvos sportininkų.

Žinoma, jis negailėjo patarimų sūnui prieš finalą, tačiau tai ne tas pats, kaip viską patirti savo kailiu.

„Svarbu pajusti pačiam. Tik tuomet būna lengviau. Daug kas gali pasakyti, ko tikėtis ir ko laukti, bet galiausiai pats turi išbandyti“, – pabrėžė V.Alekna.

Geriausiu ketvirtuoju bandymu M.Alekna įrankį nuskraidino 69,27 m. Bronzą laimėjusio A.Gudžiaus tolimiausias metimas – 67,55 m.

VIDEO: Ceh victorious in men's discus final | World Athletics Championships Oregon 22

Lietuvius aplenkė tik slovėnas Kristjanas Čehas (71,13 m), pagerinęs nuo 2005-ųjų V.Aleknai priklausiusį pasaulio čempionatų rekordą (70,17 m).

„Scanpix“ nuotr./Kristjanas Čehas tapo pasaulio čempionu.
„Scanpix“ nuotr./Kristjanas Čehas tapo pasaulio čempionu.

„Tikrai pelnyta jo pergalė. Stabiliai meta diską varžybose, ne sykį šiemet tai padarė virš 70 metrų. Tikrai manau, kad buvo favoritas.

Dėl rekordo, dabar nekalbėjome, bet anksčiau Mykolas buvo sakęs, kad bandys jį išlaikyti šeimoje. Turės progą jau kitąmet, kai pasaulio čempionatas vyks Budapešte, ilgai laukti nereikės“, – šyptelėjo V.Alekna.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis

„Šis finalas buvo labai konkurencingas. Matėme ir Danielis Stahlis (olimpinis bei pasaulio čempionas liko ketvirtas su 67,1 m, – past.) metė apie 69 metrus, bet padarė klaidelę, kliudė sektoriaus kraštą, todėl teisėjai anuliavo šį jo rezultatą.

Tai parodo, kad jis buvo gerai pasiruošęs ir galėjo mesti toliau nei 67 metrai. Bet toks yra sportas, kova, o toje kovoje, kaip sakoma, laimi stipriausi“, – teigė V.Alekna, pats pasaulio čempionatuose iš viso laimėjęs 4 apdovanojimus – po 2 aukso ir sidabro.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius ir Vaclovas Kidykas
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius ir Vaclovas Kidykas

Lietuva disko metimo rungtyje žiba ne vienerius metus. Tiesa, du medalius viename čempionate prieš tai buvo pavykę iškovoti tik 1986-aisiais Štutgarte, Europos pirmenybėse, kai Romas Ubartas tapo čempionu, o dabartinis A.Gudžiaus treneris Vaclovas Kidykas pelnė bronzą.

„Mokame mes, lietuviai, mėtyti įvairius apvalius daiktus. Ir kamuolį, ir diską“, – šypsojosi V.Alekna.

„Disko metimas Lietuvoje tikrai turi įspūdingą praeitį. Ir mano pasiekimai, ir V.Kidyko, ir R.Ubarto. Taip pat Vytauto Jaro, Algimanto Baltuškino, Anatolijaus Pociaus... Niekada nebuvo tokio laikmečio, kad Lietuva neturėtų stiprių disko metikų.

Ir dabar – Andrius (Gudžius) pačiame savo jėgų žydėjime, Mykolas jau sudaro konkurenciją. Manau, galime būti užtikrinti bent jau porą olimpinių ciklų, kad turėsime žaidynėse disko metiką. Ir ne vieną“, – džiaugėsi V.Alekna.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius

„Dar kalbant apie Mykolą, manau, kad daug kam šis jo pasirodymas galbūt buvo kiek netikėtas. Vis tiek – jaunuolis, pasaulyje nedaug kas jį buvo matęs. Dabar jau žinos visi“, – tvirtai pokalbį užbaigė V.Alekna.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius