-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šuolininkas į aukštį Raivydas Stanys laimėjo varžybas Latvijoje

7-osiose Henrio Silovo vardo šuolių į aukštį varžybose Daugpilyje (Latvija) antrus metus iš eilės nugalėtoju tapo Raivydas Stanys. Raivydui Staniui tai buvo pirmasis startas po vasarą patirtos čiurnos traumos, o tuo pačiu ir naujo žiemos sezono pradžia, rašo Lietuvos šuolininkų į aukštį svetainė internete.
Raivydas Stanys
Raivydas Stanys / LAF nuotr.

Šį kartą R.Stanys įveikė 2,15 m aukštį ir tapo varžybų nugalėtoju. Toliau sportininkas kartelę pakėlė į 2,21 m aukštį, tai būtų buvęs naujas šių varžybų rekordas. Nors šio aukščio įveikti ir nepavyko, sportininkas prisipažįsta jog pritrūko labai mažai.

Antrąją vietą varžybose iškovojo latvių geriausias šuolininkas į aukštį Normunds Pūpols – 2,12 m, trečiąją baltarusis Sergejus Galjašovas – 2,09 m.

R.Stanys kiek anksčiau patikino, kad jau visiškai atsistatė po vasarą patirtos traumos, rudenį Palangoje sklandžiai ir stipriai padirbėjo stovyklos metu ir tiki, kad šį sezoną pavyks pasiekti savo tikslą - Europos uždarų patalpų čempionatą Paryžiuje.

Normatyvas į šį čempionatą R.Staniui tikrai pasiekiamas – 2.25 m, šis aukštis yra Raivydo asmeninis rezultatas, pasiektas Kaune Lietuvos čempionato metu 2009-ųjų pradžioje ir pakartotas Vilniaus miesto lengvosios atletikos čempionato metu.

Pernai metais Raivydas varžybose Daugpilyje taip pat pradėjo žiemos sezoną, tą kartą įveikęs 2,20 m jis tapo nugalėtoju. Prieš porą metų šiose varžybose pralaimėjęs tik bandymais jis liko antroje vietoje su 2,18 m rezultatu.

Apie Henrio Silovo varžybas


Latvijoje dvi dienas trunkančios tradicinės Henrio Silovo vardo šuolių į aukštį varžybos vyksta jau 7-tąjį kartą. Varžybų organizatoriai šiais metais ne tik sustiprino tarptautinę narystę, bet ir įtraukė naujovę - šuoliai į aukštį akomponuojant muzikai. Tokia naujovė, pasak organizatorių, turėtų pritraukti nemažai publikos. Tokio formato varžybos vyksta Vokietijoje, Ukrainoje ir kitose šalyse, kur girdimi patys šilčiausi atsiliepimai tiek iš dalyvių, tiek iš žiūrovų pusės.

Henris Silovas yra garsus latvių šuolininkas į aukštį, pirmasis įveikęs 2,00 m aukščio kartelę 1959 metais. 35-erius metus H.Silovas praleido Daugpilio universitete aktyviai užsiiminėdamas sportine veikla. Savo sėkmingiausius metus Silovas laiko Sovietų sąjungoje, kur tuo metu, tuo pačiu spindėjo ir Daugpilio universitetas. Daugpilio sporto administracijos direktorius Aleksandras Isakovas sako, kad darys viską, jog šis turnyras vyktų ir aštuntą kartą kitais metais. Jis taip pat išreiškė viltį, jog tikisi Daugpilyje surengti aukščiausio lygio komercines šuolininkų varžybas. Šiais metais į varžybas buvo pakviesti pajėgūs jaunieji šuolininkai iš kitų šalių, kaip kad Lietuva, Baltarusija, Čekija, Estija, o taip pat pajėgiausi Latvijos šuolininkai.

Sportininkai varžėsi vyrų ir moterų keturiose amžiaus grupėse: D (10-11 metų), C (12-13), B (14-15), taip pat elito, A grupėje. Vyriausiasis teisėjas Johnas Petrovsky sakė: „gražiausia kova įvyko vyrų elito grupėje, kurioje dar prieš varžybas buvo tikimasi sulaukti šuolių apie 2,20 m aukštyje. Būtent tokį varžybų rezultatą pernai pasiekė Lietuvos atletas Raivydas Stanys, tapęs šių varžybų nugalėtoju. Moterų varžybų geriausias rezultatas yra 1,83 m, kurį pasiekė baltarusė Nadežda Dubovska-Šalonko, tačiau antras geriausių rezultatų priklauso Latvijos šuolininkei Natalijai Čakovai“.

Šeštadienį prieš prasidedant varžyboms, 11 val. buvo surengtas seminaras, kurį vedė 1988 metų Seulo olimpinių žaidynių šuolio į aukštį čempionas Genadijus Avdejenko. Seulo olimpinėse žaidynėse G.Avdejenko pakartojo savo asmeninį rezultatą – 2,38 m ir pasipuošė aukso medaliu. Kaip sakė varžybų organizatoriai: „matyti šį legendinį šuolininką Daugpilyje, yra didelė garbė“. Šiuo metu G.Avdejenko dirba su jaunaisiais Baltarusijos šuolininkais.

Vienas iš organizatorių Juozapas Markevičs sakė: „H.Silovo memorialinis turnyras yra vienas iš būdų parodyti miestiečiams, kad lengvoji atletika dar gyva ir šuoliai į aukštį yra viena iš gražiausių bei prestižiškiausių lengvosios atletikos rungčių“.

Vaizdo reportažas apie šuolininką Raivydą Stanį:

VIDEO: Raivydas Stanys high jumper from Lithuania

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius