-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Titulą apgynusį Andrių Gudžių ragina vaikai: „Lieki antras – varo į treniruotes“

Apginti titulą visada yra sunkiau nei jį iškovoti. Tai žinodamas disko metikas Andrius Gudžius vis stipriau prie savęs glaudė metų sportininko statulėlę. Europos čempionu tapęs lengvaatletis dvejus metus dominuoja Lietuvos sporto padangėje. Šįkart titulas dar saldesnis, nes švęsti bus galima dviese – kartu su metų treneriu Vaclovu Kidyku.
Andrius Gudžius
Andrius Gudžius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Andrius Gudžius

Ant scenos užlipęs A.Gudžius šypsojosi ir teigė, kad pamatęs konkurentus tikrai nesitikėjo, kad teks sakyti pergalės kalbą. Bet ji sužavėjo visus jo kolegas. Vedėjas Mindaugas Stasiulis juokavo, kad kaip nerepetavus, 20 minučių kalba tikrai įspūdinga.

Ji truko kur kas trumpiau, bet palietė svarbiausius taškus – žmones, kurie padeda disko metikui būti geriausiu.

„Noriu padėkoti trims svarbiausiems žmonėms – savo žmonai Dovilei, kuri laiko daugiau nei tris namo kampus ir savo vaikams“, – nuoširdumu spinduliavo Lietuvos pažiba tapęs atletas.

Nors pats didelių pokyčių per metus nepastebėjo, Londone pernai triumfavęs ir šiemet Europą Berlyne užkariavęs A.Gudžius puikiai ištobulino garsaus sportininko vaidmenį.

Šiais metais jis buvo pripažintas ir sporto žurnalistų, kurie jį išrinko metų pašnekovu. Konkretus ir nebijantis pasakyti, ką galvoja, ne tik sporto, bet ir politikos klausimais A.Gudžius žiba vis ryškiau.

Nulipęs nuo scenos jis siuntė gražiausius žodžius ir savo treneriui V.Kidykui, kuris jį išaugino ir sunkia kiekvieną dieną, kad medaliai nesustotų.

„Šiandien prieš treniruotę jo klausiau, koks šiandienos planas. Jis sako, kad po du kartus mesti kiek pajėgsi. Sakau, kad vežkit mašiną iškart, nes reiks mane tempti po treniruotės“, – juokėsi sportininkas, girdamas tą ypatingą trenerio sugebėjimą sustyguoti darbotvarkę.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius ir Vaclovas Kidykas
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius ir Vaclovas Kidykas

– Pernai buvote aiškus favoritas, o šiemet įvertinimo nesitikėjote?

– Tikrai nesitikėjau. Net pasimečiau truputį. Gerai, bet o ką dabar?

– Ar galima sakyti, kad antrą kartą iškovotas titulas saldesnis?

– Visi titulai yra džiugūs. Problema, kad šio apdovanojimo tu neužsidirbsi. Viskas priklauso nuo situacijos tais metais sporto šakose. Galime planuoti medalius ir rezultatus, bet šių apdovanojimų nesuplanuosi. Manau, kad kiekvienam sportininkui tai yra antras svarbiausias apdovanojimas po olimpinio, pasaulio ar Europos čempionų medalio.

– Koks jausmas buvo stebėti Austros pagerbimą, kurio ji laukė šešerius metus?

– Aš dalyvavau olimpinėse žaidynėse ir mačiau tą atmosferą. Suvokti, kad tu netekai medalio dėl sukčiavimo yra skaudu. Tu įdedi visą save ir ne tik save, bet ir aplinkinius. Ir kai tu už tą darbą gauni tokį svarų apdovanojimą po šešerių metų... Tai sukelia begalę jausmų. Ji gerai laikėsi daug stipriau nei kažkam galėjo pasirodyti. Gaila, kad to nesulaukė jos treneris Aleksas Stanislovaitis. Jis negalėjo pasidžiaugti šia nuostabia akimirka, kai tiesa sporte ir sąžininga kova buvo įvertinta. Šito labiausiai gaila. Smagu, kad Austra antrą kartą tapo olimpine prizininke.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Gudžius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Gudžius

– Buvo įvertintas ir jūsų treneris Vaclovas Kidykas. Džiugu švęsti dviese?

– Sportininkui yra paprasčiau – juos vertina pagal pasiekimus. Kai vertinami treneriai, pusę jų darbo yra neįvertinami. Tai nematoma. Šiandien prieš treniruotę jo klausiau, koks šiandienos planas. Jis sako, kad po du kartus kiek pajėgsi. Sakau, kad vežkit mašiną iškart, nes reiks mane tempti po treniruotės. Treneris turi 24 valandas ir kiaurus metus planuoti treniruotes, stebėti jo dienotvarkę. Tai nežmoniškas darbas ir aš šiandien negalėčiau jo atlikti. Puiku, kad galiu dirbti su tokiu žmogumi. Man šis apdovanojimas yra triskart mielesnis, kai įvertintas yra ir mano treneris.

– Ant scenos dėkojote savo šeimai. Ką vaikai sako jums išvykstant į varžybas?

– Vaikams laimėti yra ne linkėjimas, o reikalavimas. Jeigu to nepadarai, esi pats kaltas. Mano 4 metų dukra po Deimantinės lygos varžybų, kai likau antras, man liepė važiuoti į treniruotę. Suprask, tėvai, kad tau reikia treniruotis, nes pralaimėjai. Aš vaikus skatinu būti maksimalistais. Viską, ką gali pasiekti, tai įdėjus tik 100 proc. pastangų.

– Kaip pasikeitėte per šiuos metus?

– Sustiprėjau? Kaip žmogus nepasikeičiau. Gal padidėjo branda ir savikritiškumas. Iki pasaulio čempiono titulo to visada siekiau. O siekti yra lengviau nei išlaikyti. Nuo praėjusių metų mintys pradėjo verstis į kitą pusę. Ką dabar daryti, kad išlaikyti pozicijas? Tai emociškai sudėtingiau, bet tai grūdina.

– Kokie kitų metų planai?

– Žinoma, pasaulio čempionatas Katare. Reiks dėti visas pastangas ir parodyti maksimalius rezultatus. O ar to užteks apginti titului, sužinosime tik kitų metų rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius