-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Usainą Boltą siutina naujieji superbatai: „Tai – juokinga“

Usainas Boltas pareiškė, kad jam labai nepatinka, jog šių laikų bėgikai laksto modernių technologijų bateliais, kuriais bėgant lengviau pagerinti pasaulio rekordą. Interviu „Reuters“ buvęs Jamaikos sprinteris išreiškė susirūpinimą dėl bėgimo ateities.
Usainas Boltas
Usainas Boltas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nauji superbatai turėtų aidėti Tokijo olimpinėse žaidynių stadiono trasoje.

Rezultatai ėmė kilti, kai daugiau sprinterių pradėjo avėti iš putplasčio ir anglies pluošto pagamintus lengvus dygliuotus batelius, suteikiančius reikšmingą pranašumą bėgimo trasoje.

Tačiau U.Boltui tai nepatinka. 34 metų jamaikietis įsitikinęs, kad lengvosios atletikos stadionas nėra vieta batelių gamintojų varžyboms.

„Kai išgirdau apie tuos batelius, negalėjau patikėti, kad iki to prieisime. Gaminiai pritaikyti taip, kad sukuria atletams nesąžiningą pranašumą bėgti greičiau“, – komentavo aštuonis olimpinius aukso medalius per karjerą laimėjęs sprinteris.

Anksčiau bėgikų pasaulyje buvo ribojamos naujos batelių technologijos, bet pastaruoju metu padėtis pasikeitė.

„Tarptautinė lengvosios atletikos federacija sakydavo batelių gamintojams: „negalite pagaląsti batelių“, bet dabar jie tai daro. Tai – juokinga“, – piktinosi U.Boltas.

100 metrų bėgimo pasaulio rekordo (9,58 sek.) autorius anksčiau britų „The Guardian“ buvo pareiškęs, kad jis turbūt bėgtų greičiau nei per 9,50 sek., jei būtų turėjęs naujus batus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brazilija, 2016 rugpjūčio 14 d. Olimpinėje 100 m bėgimo rungtyje Usainas Boltas žvilgteli į nuo jo atsiliekančius bėgikus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brazilija, 2016 rugpjūčio 14 d. Olimpinėje 100 m bėgimo rungtyje Usainas Boltas žvilgteli į nuo jo atsiliekančius bėgikus

Ne visi pritaria garsiajam Jamaikos bėgikui, baigusiam karjerą prieš kelerius metus.

Šį sezoną greičiausiai – per 9,77 sek. – 100 metrų bėgęs Tokijo olimpinių žaidynių favoritas amerikietis Trayvonas Bromellis pats avi „New Balance“ batelius.

„Nemanau, kad yra kaip parodyti, jog tai suteikia didelį pranašumą, – praėjusią savaitę sakė T.Bromellis. – Žinau, kad „New Balance“ nuosekliai bando sukurti tobulus batus, bet kaip bėgikas jaučiu, kad duomenų nepakanka reikšmingam skirtumui nustatyti.“

„Scanpix“/AP nuotr./Trayvonas Bromellis
„Scanpix“/AP nuotr./Trayvonas Bromellis

Nors batelių gamintojai kuria panašius modelius, „Nike“ turėtų dominuoti šiose technologijų lenktynėse.

Kompanija pareiškė, kad stengiasi dirbti išmintingiau, pasitelkdama inžinierinius sprendimus ir nepažeisdama taisyklių.

Tačiau avėdama „Nike Air Zoom Maxfly“ batelius Jamaikos bėgikė, dukart olimpinė čempionė Shelly Ann Fraser-Pryce užfiksavo geriausią rezultatą per pastaruosius 33 metus, kai Jamaikoje birželio 5 dieną pasiekė asmeninį rekordą 100 metrų trasoje – 10,63 sek.

„Scanpix“ nuotr./Shelly-Ann Fraser-Pryce
„Scanpix“ nuotr./Shelly-Ann Fraser-Pryce

Tik pasaulio rekordo autorė amerikietė Florence Griffith-Joyner yra bėgusi greičiau – per 10,49 sek. Indianapolyje 1988 metais.

Tiesa, Sh.A.Fraser-Pryce pabrėžė, kad nereikia nuvertinti jos įdirbio ir pastangų, siekiant tapti greičiausia pasaulio bėgike, nors ji ir treniruojasi bei varžosi avėdama naujų technologijų bateliais.

„Gali duoti batelių dyglius kam nors kitam, bet jie turbūt nebėgs taip greitai kaip aš“, – sakė jamaikietė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius