-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už korupciją teisiamo sporto valdininko akibrokštas sūnui: „Jis elgėsi kaip banditas“

Buvęs Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) prezidentas Lamine Diackas, kaltinamas dėl korupcijos ir pinigų plovimo, rado atpirkimo ožį. Teisme Paryžiuje apklausiamas senegalietis pirštu bedė ne į ką kitą, o į savo sūnų Papa Massata Diacką.
Lamine Diackas
Lamine Diackas / „Scanpix“ nuotr.

87-erių L.Diackui už nusikaltimus, kuriuos jis galimai įvykdė būdamas IAAF prezidentu 1999-2015 m., gresia iki 10 metų kalėjimo bausmė.

Iš Senegalo kilusiam funkcionieriui šešėlį meta ir Rusijos dopingo skandalas – L.Diackas kaltinamas galimai slėpęs jo mastą ir užsimerkęs prieš masiškai nelegalius preparatus vartojusius sportininkus.

Prokurorai kaltina buvusį lengvosios atletikos bosą 3,45 mln. eurų prašymu iš atletų, įtariamų dopingo vartojimu.

Ketvirtadienį duodamas parodymus teisme, L.Diackas didžiąja dalimi kaltę neigė, o prokurorams dažnai buvo sunku suprasti, kiek stipriai į dopingo skandalus buvo įsivėlęs buvęs IAAF vadovas.

Jo parodymai buvo neaiškūs, o vietomis jo pateikiama pozicija gerokai skyrėsi nuo to, ką senegalietis kalbėjo prieš tai. Naujienų agentūra AP praneša, kad 87-erių L.Diackas suprato arba išgirdo ne visus teisėjų užduotus klausimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lamine Diackas pirmadienį atvestas į teismą Paryžiuje.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lamine Diackas pirmadienį atvestas į teismą Paryžiuje.

Tiesa, senegalietis iš dalies pripažino, kad buvo įsivėlęs į dopingo vartojimu įtariamų Rusijos atletų atvejus, duodamas šiems nurodymus, kaip išvengti skandalo bei bandydamas išsaugoti sutartis su rėmėjais iš Rusijos.

„Vietoje to, kad visi rusų atletai būtų nubausti iš karto, nusprendėme šias procedūras ištempti“, – teisme sakė L.Diackas.

Jis daugybę kartų pakartojo, kad pagrindinis jo rūpestis buvo ilgalaikio IAAF finansavimo šaltinio – Rusijos banko VTB – išsaugojimas.

„Tai buvo svarbiausia. Dėl to aš buvau pasiryžęs kompromisams“, – sakė buvęs lengvosios atletikos pasaulio vadovas.

Tai buvo svarbiausia. Dėl to aš buvau pasiryžęs kompromisams.

Prie L.Diacko stipriai prisidėjo ir jo sūnus Papa Massata, kuris taip pat yra teisiamas už korupciją ir pinigų plovimą. Jo teismas vyksta Senegale, į kurį P.M.Diackas pabėgo 2015-aisiais.

Diackai kaltinami ir tuo, kad kartu sukūrė schemą, per kurią praplovė milijonus dolerių iš atletų, kurie bandė išvengti sankcijų dėl dopingo vartojimo.

Tačiau mažai kas tikėjosi to, ką išgirdo teismui pasiteiravus L.Diacko apie jo sūnaus vaidmenį šiose aferose.

„Jis elgėsi kaip banditas“, – pasakė senegalietis, netrukus pabrėžęs, jog nieko nežinojo apie savo sūnaus nelegalius veiksmus plaunant pinigus.

„Scanpix“ nuotr./Papa Massata Diackas
„Scanpix“ nuotr./Papa Massata Diackas

Įdomu tai, kad IAAF rinkodaros konsultantu dirbusį P.M.Diacką prokurorai įtaria susikrovus didžiausius turtus iš aferos, kurioje jis sukosi itin apsukriai bei nukreipė dėmesį nuo pagrindinių IAAF vadovų.

Vis dėlto šioje schemoje didelis šešėlis metamas ir tėvui L.Diackui, kuris kaltinamas padėjęs sūnui pridengdamas jį ir jo veiklą. Dabar buvęs IAAF prezidentas tą neigia, o tokią 87-erių senegaliečio poziciją patvirtino ir jo advokatas.

Byloje tiriama ir daugiau žmonių – buvęs IAAF teisininkas Habibas Cisse, IAAF dopingo kontrolierius Gabrielis Dolle, buvęs Rusijos lengvosios atletikos asociacijos vadovas Valentinas Balachničevas, buvęs Rusijos treneris Aleksejus Melnikovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius