-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vardan Jos: ėjikė Brigita Virbalytė

Geriausi Lietuvos sportininkai išliejo tonas prakaito, kad kuo geriau pasirengtų Tokijo olimpinėms žaidynėms. Per jas trys milijonai širdžių plaks stipriau dėl savo atletų, o jie padarys viską, kad didžiausiose sporto varžybose garbingai atstovautų savo mažytei šaliai. Specialiu projektu prieš žaidynes Tokijuje 15min pristato mūsų olimpiečius ir jų ryšį su Lietuva.
Brigita Virbalytė
Brigita Virbalytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Brigita Virbalytė bus viena labiausiai patyrusių Lietuvos olimpinės rinktinės narių – Tokijo žaidynės jai bus jau trečios karjeroje.

Kiekvieno sportininko svajonę sudalyvauti svarbiausiame pasaulio sporto renginyje ėjikė išpildė 2012-aisiais, kai Londone 20 km distancijoje užėmė 25-ąją vietą.

Po ketverių metų Rio de Žaneire jos rezultatas buvo panašus – pasiekta 29-oji pozicija.

Sportininkės karjerą su darbu LRT televizijoje derinanti B.Virbalytė pernai buvo pripažinta geriausia Lietuvos metų sporto žurnaliste, o 2018-aisiais užėmė ketvirtą vietą Europos lengvosios atletikos čempionate, pagerindama šalies rekordą.

Šių metų balandį ją pasiekė netikėta žinia – už draudžiamų preparatų vartojimą suspenduota sidabrą žemyno pirmenybėse iškovojusi čekė Anežka Drahotova, o tai reiškia, kad B.Virbalytei gali atitekti Europos čempionato bronza. Taip nutiks, jei teigiamas bus ir čekės B mėginys.

Tiesa, pastaraisiais metais B.Virbalytę vijosi nesėkmės – patyrusi traumą, ji praleido 2019 m. pasaulio čempionatą Dohoje.

Vis tik atsitiesusi pernai rugsėjį gimtajame Alytuje lietuvė šešiomis sekundėmis pranoko olimpinį normatyvą ir po kelių mėnesių trečią kartą startuos olimpinėje trasoje.

Suprasti akimirksniu: Brigita Virbalytė

  • Sporto šaka: lengvoji atletika
  • Rungtis: 20 km sportinis ėjimas
  • Amžius: 36 metai
  • Anksčiau dalyvavo: Londono ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse

Pakeliui į Tokiją – B.Virbalytės atsakymai į 15min klausimus.

Gražiausia šventė

Kalėdos. Tai visą laiką buvo svarbiausia mūsų šeimos šventė. Dažniausiai ją švęsdavome kaime, pas močiutę, su visomis lietuviškomis tradicijomis. Man paaugus teko netgi perimti Kalėdų Senelio vaidmenį, mielai iki šiol jį atlieku. Aišku, karantinas pakoregavo šią šventę, šiemet ji buvo namuose, bet visi susiskambinome su tėvais, broliu, buvo nauja patirtis. Kalėdos man išties yra brangi šventė.

Mindaugo Astrausko nuotr./Brigita Virbalytė
Mindaugo Astrausko nuotr./Brigita Virbalytė

Geriausias Lietuvos miestas

Turbūt rinkčiausi Vilnių. Pati gyvenu 20 km nuo Vilniaus, tačiau treniruotės, darbas yra Vilniuje. Kuo toliau, tuo labiau galvoju, kad Vilnius yra pakankamas ir mano sielai artimas miestas. Jis nėra man per didelis, bet man labai gražus. Pati mokiausi senamiestyje universitete, labai gražūs prisiminimai, tai jei tik turiu laiko ir galimybes susitikti su draugais, tai visada susitikimai būna senamiestyje. Vilnius man yra nuostabus miestas su daugeliu gražių vietų. Kaip didmiestis jis yra man pačio tinkamiausio dydžio. Po kiekvienos darbo dienos mielai grįžtu į užmiestį, kur ramu ir miela, bet apskritai Vilnius man yra toks miestas, kurį pasirinkčiau, jei galėčiau rinktis tik vieną miestą.

Gražiausia Lietuvos vieta

Gyvenu tarp Trakų ir Vilniaus, tai jeigu rinkčiausi geriausią miestą, rinkčiausi Vilnių, o gražiausia vieta įvardinčiau Trakus. Mielai užsuku į Trakus po treniruočių sezono tiesiog pasivaikščioti. Draugus, kurie ne pandemijos metu aplankydavo iš užsienio, visada veždavausi į Trakus. Tikrai labai miela vieta. Kartais tiesiog atsisėsti ant ežero kranto, žvelgti į pilį – toks pabuvimas su savimi man tikrai be galo patinka.

Giedriaus Akelio nuotr./Trakai
Giedriaus Akelio nuotr./Trakai

Mylimiausias lietuviškas atlikėjas/grupė

Nesu muzikos žmogus ir apskritai dažnai sakau, kad galėčiau gyventi be muzikos.

Mėgstamiausia lietuviška daina

Jeigu reikėtų pasirinkti dainą ar grupę, tikrai negalėčiau išskirti mėgstamiausio, bet man, kaip sportininkei, tokius vidinius jausmus ir vidinę motyvaciją kelia Marijaus Mikutavičiaus daina „Trys milijonai“.

VIDEO: Marijonas Mikutavičius - Trys milijonai

Svarbiausi žmonės

Tai būtų šeima – nuolat laukiantis ir nepriekaištaujantis vyrai bei visada mane palaikantys tėvai ir brolis.

Santykis su tikėjimu

Tikėjimo dvasią mūsų šeimoje visada palaikė a.a. močiutė. Nuo pat mažens per šventes eidavau su ja į bažnyčią, per religines šventes iki šiol turime tam tikras tradicijas. Galiu sakyti, kad esu tikinti, bet tam tikra prasme tas tikėjimas dabar yra kiek pakitęs ir savotiškas.

Svarbiausia Lietuvos istorijos asmenybė

Sunku išskirti vieną, nes tų istorinių asmenybių ir istorinių laikotarpių yra labai daug ir jie visi skirtingi. Pagalvojus sakyčiau, kad man labai patinka drąsios moterys, kurios nebijo eiti prieš srovę, siekia savo užsibrėžtų tikslų, tai rinkčiausi lietuviškąją Žaną d'Ark Emiliją Pliaterytę.

Asmenybė, su kurią norėtų pavakarieniauti

Pasirinkčiau Edmundą Jakilaitį. Tai žmogus, kuris yra ir kolega žurnalistas, ir žmogus, kuriam sportas pakankamai artimas. Būtų labai daug temų, tad su šiuo žmogumi tikrai turėčiau ką aptarti ir padiskutuoti per vakarienę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Edmundas Jakilaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Edmundas Jakilaitis

Skaniausias patiekalas

Bet kurį tradicinį lietuvišką patiekalą iškeisčiau į žvėrienos kepsnį, nes mūsų namuose vyrauja žvėrienos patiekalai. Po treniruočių stovyklų pasiilgstu žvėrienos patiekalų. O iš tradicinių patiekalų tikrai galėčiau gyventi.

Geriausias lietuviškas gaminys

Man pirma šovusi mintis yra juoda duona. Tą produktą su malonumu vežčiau draugams užsienyje ar tiesiog kažkam paragauti. Tikrai kažkiek ir pasiilgsti tos juodos duonos, nors nesu tas žmogus, kuris kasdien ją valgo, bet lietuviškos duonos kažkokį analogą pasaulyje rasti labai sunku arba net neįmanoma.

Geriausias Lietuvos sportininkas ir idealas

Laikausi tos pozicijos, kad nesu žmogus, kuris vaikosi ar laikosi tam tikrų autoritetų. Tikrai yra daug sportininkų, kuriuos labai gerbiu, bet nenorėčiau išskirti vieno, nes neturėjau niekada tų autoritetų. Man autoritetas yra tas sportininkas, kuris yra didis ne tik kaip sportininkas, bet ir kaip asmenybė.

O geriausiu turbūt rinkčiausi Arvydą Sabonį. Man sunku, kaip sporto žurnalistei, atsakyti į šį klausimą, nes esu su daug kuo bendravusi ir šioje situacijoje sunku išskirti, kur tau patinka sportininko savybės, o kur žmogaus. Arvydas Sabonis gal dėl to, nes tas žmogus tam tikru laiku buvo geriausias Lietuvos ambasadorius ir daugelis žmonių užsienyje be problemų sakydavo jo vardą ir pavardę.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arvydas Sabonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arvydas Sabonis

Trys svarbiausi ėjikai

Sportiniame ėjime ryškiausi Lietuvoje man yra du žmonės. Antanas Mikėnas vien dėl savaime suprantamo savo pasiekimo – tai vienintelis Lietuvos ėjikas, turintis olimpinį medalį. Būtent dėl šio nuopelno pasirinkau šį žmogų.

O kitas žmogus man būtų Kristina Saltanovič. Ji du kartus patekusi į pasaulio aštuntuką, laimėjusi medalį Europos taurės varžybose. Tikrai labai didūs pasiekimai. Bet tai yra ir žmogus, be galo mylintis sportinį ėjimą - iki šiol ji vaikšto, treniruojasi. Man tai yra neįtikėtinas dalykas, kad žmogus, nors lyg ir pasakęs, kad nebedalyvaus didžiausiuose sporto renginiuose, toliau myli savo sporto šaką, ją propaguoja ir populiarina. Man tai yra labai gražu.

Jono Yuno/ „15min.lt“ nuotr./Sonata Milušauskaitė
Jono Yuno/ „15min.lt“ nuotr./Sonata Milušauskaitė

Be to, Kristina visada buvo tas žmogus, kuris mus, jaunesnes sportininkes, ir motyvuodavo, ir buvo be galo gera patarėja, ir draugė. Iš moteriškų ėjikių pusės, turbūt didžiausią pagarbą galėčiau atiduoti jai.

Įdomiausia lietuviška knyga/filmas

Lietuviškų filmų, bent jau šiuolaikinių, tikrai nespėju pažiūrėti ir nelabai turiu laiko. Bet visiškai skirtinga situacija yra su knygomis. Jeigu iš senesnių, tai išrinkčiau Balio Sruogos „Dievų mišką“, jei iš naujesnių, tai būtų Rūtos Šepetys „Druska jūroje“. O pagalvojus apie lietuviškus filmus, man iš vaikystės labiausiai įsiminė, kaip su močiute žiūrėdavome Broniaus Bratkausko filmą apie Tadą Blindą.

10 mieliausių lietuviškų žodžių

Gyvenimas, sportas, laimė, laisvė, šeima, rūpestis, draugystė, atsidavimas, svajonė, tikslas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius