Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oficialu: Živilė Balčiūnaitė diskvalifikuota dvejiems metams, iš jos atimtas Europos čempionato aukso medalis (papildyta 18.57 val.)

Živilė Balčiūnaitė neišsklaidė įtarimų dopingu. Antradienį Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) komisija diskvalifikavo 32-ejų bėgikę dvejiems metams. Iš lietuvės taip pat atimtas pernai Barselonoje (Ispanija) iškovotas Europos maratono čempionės aukso medalis ir galimybė startuoti 2012 metų Londono olimpinėse žaidynėse.
Živilė Balčiūnaitė
Živilė Balčiūnaitė skelbiant sprendimą nedalyvavo. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Dopingo kontrolieriams Ž.Balčiūnaitė įkliuvo po triumfo Europos čempionate, kai bėgikės šlapimo mėginyje buvo nustatytas testosterono ir epitestosterono santykio nukrypimas nuo normos.

Ž.Balčiūnaitė teisinosi, jog hormonų balansas sutriko prieš lemiamą startą išgėrus menstruacijas reguliuojančio vaisto dufastono, tačiau su Tarptautine lengvosios atletikos asociacija (IAAF) ir Pasaulinės antidopingo agentūra (WADA) besikonsultavusios LLAF komisijos tokie pasiaiškinimasi neįtikino.

Papildyta 18.01 val. - „Didžiąja balsų dauguma buvo priimtas sprendimas Ž.Balčiūnaitę diskvalifikuoti dvejiems metams. Iš jos taip pat bus atimtas Europos čempionės aukso medalis prestižinėje maratono rungtyje. Bėgikės treneriui Romui Sausaičiui skirtas griežtas įspėjimas“, - sakė antradienį sprendimą priėmusios LLAF komisijos pirmininkas LLAF prezidentas Eimantas Skrabulis.

„Ar Ž.Balčiūnaitė vartojo dopingą, negali pasakyti niekas, tik pati sportininkė. Tačiau jos organizme buvo rasta draudžiamų metabolitų – sintetinių steroidų. Kaip jie ten atsirado: ar varžovai pakišo, ar pati suvartojo – neaišku“, – pridūrė Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Ž.Balčiūnaitė ir jos treneris R.Sausaitis skelbiant sprendimą nedalyvavo. Sportininkės interesams atstovavo įgaliotas Ž.Balčiūnaitės atstovas advokatas Aivaras Žilvinskas.

„Sprendimą vienareikšmiškai vertiname kritiškai. Mums nebuvo atsakyta į visus argumentus, pateiktus klausimus, įrodymus. Net ir dabar nežinome, kokia aparatūra buvo atliktas tyrimas laboratorijoje. Byla buvo sprendžiama nepagrįstai ilgai, o tas delsimas rodo, jog kažkas buvo negerai. Kodėl per ankstesnį posėdį gruodžio mėnesį įrodymų nubausti sportininkę nebuvo, o vėliau atsirado, nors jokių papildomų atsakymų nebuvo gauta? Ar skųsime sprendimą? Tai turės nuspręsti pati sportininkė, bet manau, kad taip“, - teigė A.Žilvinskas.

Jis negalėjo tiksliai pasakyti per kiek laiko sprendimą galima apskųsti. „Terminas nėra ilgas, turėsime paskubėti“, – teigė Ž.Balčiūnaitės atstovas. Skundą nagrinėtų Tarptautinis sporto arbitražo teismas Lozanoje (Šveicarija).

Papildyta 18.21 val. - „Byla tęsėsi taip ilgai todėl, kad norėjome būti įsitikinę savo sprendimu. Jokiu būdu nenorėjome nubausti nekalto sportininko. Kreipėmės į ekspertus, labai norėjome, kad galutinis sprendimas būtų priešingas, tačiau nebuvo jokių atsakymų, kurie įrodytų Ž.Balčiūnaitės nekaltumą. Mums rūpi, kad medalis būtų iškovotas garbingoje kovoje“, – kalbėjo E.Skrabulis.

Sprendimą priėmusios LLAF komisijos pirmininkas teigė, jog Ž.Balčiūnaitei buvo pasiūlyta atlikti trečią (A ir B mėginiai buvo teigiami, – aut. past.) šlapimo mėginio tyrimą kitoje laboratorijoje, tačiau sportininkė tokios galimybės atsisakė.

Papildyta 18.47 val. – Ž.Balčiūnaitės dvejų metų diskvalifikacija pradėta skaičiuoti nuo 2010 metų rugsėjo 6 dienos.

„Jeigu būtų buvę lengvinančių aplinkybių, bausmė galėjo būti dvigubai trumpesnė. Kokios tos lengvinančios aplinkybės? Sportininkė būtų įrodžiusi, jog draudžiamas preparatas jos organizme atsirado netyčia, dėl vaistų arba būtų prisipažinusi kaip vartojo dopingą, tačiau nieko panašaus nebuvo. Bausmė galėjo būti ir dvigubai ilgesnė, bet nebuvo ir jokių sunkinančių aplinkybių“, – aiškino Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Norėdama po dvejų metų sugrįžti į oficialias varžybas Ž.Balčiūnaitė privalės bent keturis kartus tikrintis pas dopingo kontrolierius ir nuolat deklaruoti savo buvimo vietą. Ar sportininkė gali prašyti sumažinti bausmę, kad galėtų dalyvauti 2012 metų Londono olimpiadoje? „Žinoma, gali. Tačiau reikia turėti pagrindą tokiam prašymui“, – teigė I.Lukošiūtė-Stanikūnienė.

„Aš visada sakau sportininkams, jog geriau grįžkite su penkta, bet švaria vieta, o ne pirma – negarbinga. Dopingu nieko nelaimėsi“, – pridūrė Lietuvos antidopingo agentūros direktorė.

Papildyta 18.57 val. – Ž.Balčiūnaitės bylą nagrinėjusią LLAF komisiją sudarė Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis, generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva, tarybos nariai Povilas Karoblis, Gediminas Mamkus ir Evaldas Martinka, Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė, olimpinės rinktinės vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas ir Vilniaus sporto medicinos centro gydytoja Diana Baubinienė.

„Pažiūrėkite į komisijos sudėtį. Taip, jie visi yra tam tikrų sričių specialistai, bet ne ekspertai. Pats kaltinimas yra absurdiškas. Remdamiesi Ž.Balčiūnaitės kraujo tyrimais, įrodėme, kad dopingo ilgą laiką ji nevartojo. Taigi kokiu tikslu jai prieš lemiamas varžybas „suvalgyti“ kažką draudžiamo, kuris jai per tokį trumpą laiką nepadėtų pasiekti geresnių rezultatų, bet atsirastų rizika būti sučiuptai? Tai yra visiškai nelogiška“, – kalbėjo A.Žilvinskas.

Živilės Balčiūnaitės drama: nuo triumfo iki diskvalifikacijos

Alfredo Pliadžio/pliadisfoto.lt nuotr./Živilė Balčiūnaitė Barselonoje laimėjo auksą!
Alfredo Pliadžio/pliadisfoto.lt nuotr./Živilė Balčiūnaitė po pergalingo finišo.

2010 m. liepos 31 d. – istorinis triumfas Europos čempionate Barselonoje (Ispanija). Maratono distanciją (42 km 195 m) Ž.Balčiūnaitė įveikė per 2 val. 31 min. 14 sek. ir, pagerinusi asmeninį sezono rekordą, artimiausią konkurentę rusę Nailiją Julamanovą aplenkė daugiau nei minute. „Išsipildė mano svajonė. Šis laimėjimas taps tramplinu į didesnes pergales“, – tuomet sakė auksą iškovojusi bėgikė.

2010 m. rugpjūčio 26 d. – Premjeras Andrius Kubilius įteikė Europos čempionei 20 tūkst. litų premijos čekį.

`arūno Mažeikos/BFL nuotr./Živilė Balčiūnaitė
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Živilę Balčiūnaitę pagerbė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

2010 m. spalio 10 d. – prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo Ž.Balčiūnaitę Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

2010 m. spalio 30 d.LLAF oficialiai suspendavo Ž.Balčiūnaitę. Dopingo kontrolieriams įtarimą sukėlė normą viršijantis hormono testosterono kiekis bėgikės šlapimo mėginyje, paimtame  po triumfo Europos čempionate.

`arūno Mažeikos/BFL nuotr./Živilė Balčiūnaitė
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Živilė Balčiūnaitė neigė savo kaltę.

2010 m. lapkričio 1 d.Ž.Balčiūnaitė kartu su treneriu Romu Sausaičiu surengė oficialią spaudos konferenciją. Bėgikė teisinosi, jog hormonų balansas jos organizme sutriko prieš lemiamą startą dėl ją kamavusių menstruacijų išgėrus vaisto dufastono. „Esu nekalta. Ir darysiu viską, kad tai įrodyčiau“, – tada sakė Ž.Balčiūnaitė. Po šios konferencijos bėgikė nuo žurnalistų atsitvėrė tylos siena.

2010 m. gruodžio 1 d.LLAF Drausmės komisija vienbalsiai nusprendė, kad nepakanka argumentų, įrodančių Ž.Balčiūnaitės kaltę, už kurią jį turėtų būti diskvalifikuota. Komisijos išvada ir bėgikės pateikti medikų bei teisininkų dokumentai išsiųsti IAAF medicinos ir antidopingo departamentui.

2011 m. balandžio 5 d. – LLAF diskvalifikavo Ž.Balčiūnaitę dvejiems metams. Iš sportininkės taip pat atimtas Europos čempionės medalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius