-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 patarimai, kaip išsirinkti sportinę avalynę

Bėgimas ir vaikščiojimas yra bene populiariausios mankštos formos. Vos tik nusprendžiame, kad norime pradėti bėgioti, pirmiausiai pagalvojame apie tinkamą avalynę. Sportinių batelių pasirinkimas yra vienas svarbiausių veiksnių bėgimo ar vaikščiojimo treniruočių rezultatams. Netinkamas pasirinkimas gali sukelti blauzdų, kulnų skausmus, sąnarių gėlimą.
Sportiniai bateliai
Sportiniai bateliai / 123RF nuotr.
Temos: 3 Kedai Avalynė Nike

Pateikiame jums 9 patarimus, kaip išsirinkti tinkamą sportinę avalynę, kad bėgimas ar vaikščiojimas jums būtų maloni treniruotė.

Nesirinkite universalių sportinių batelių. Bėgimui skirti sportiniai bateliai yra lankstesni ir su minkštomis oro pagalvėlėmis. Vaikščiojimui skirti bateliai yra kietesnio pado. Jei planuojate ir bėgioti, ir vaikščioti, geriau nusipirkite dvi atskiras batelių poras.

Pažinkite savo pėdas. Kiekvieno žmogaus pėdos yra skirtingos – vienų siauresnės, kitų platesnės. Žinant savo pėdų formą bus lengviau išsirinkti tinkamus sportinius batelius. Dabar dauguma sportinės avalynės gamintojų siūlo įvairių modelių batelius skirtingų formų pėdoms, tad surasti tinkamiausią porą neturėtų būti sudėtinga. Atsižvelkite ir į tai, ar jūs nesate plokščiapadis.

Kartas nuo karto matuokite savo pėdos ilgį. Mitas, jog suaugusių pėdos dydis nesikeičia – jis keičiasi senstant, todėl patariama pėdų pasimatuoti ilgį kartą per metus. Skirtingų sportinės avalynės gamintojų batelių dydžiai taip pat skiriasi, tad rinkitės tai, kas tinka jūsų pėdoms, o ne pagal batelių dydžio numerį.

Sportinius batelius pirkite vakare. Dienos bėgyje pėdos šiek tiek keičiasi – jos nepastebimai patinsta avint ankštą avalynę ar aukštakulnius, todėl patariama eiti pirkti batelių būtent dienos pabaigoje, kuomet pėdos dydis yra kiek didesnis.

Pasiimkite savo kojines. Geriausia, kad su savimi pasiimtumėte tas kojines, su kuriomis ruošiatės bėgioti ar vaikščioti. Jei mūvite ortopedines kojines, pasiimkite ir jas.

Nebijokite pabėgioti prieš perkant. Išsirinkite sportinę avalynę, nepabijokite pabėgioti parduotuvėje prieš perkant juos. Taip sužinosite, ar tikrai jaučiatės patogiai su išsirinktais bateliais.

Jūsų kulnas batelyje turėtų tikti pakankamai tvirtai, kad batelis nesmuktų bėgant. Viršutinė batelio dalis, kuri eina virš jūsų pėdos turėtų būti aptempta ir gerai apsaugota, bet neturėtų veržti.

Kai kurių modelių sportiniai bateliai, atrodo, kad yra labiau tinkamesni kosminėms misijoms, nei bėgiojimui parke, bet šios masyviai atrodančios sportinių batelių savybės iš tiesų tarnauja tikslui – freono, gelio ar oro pripildyti įdėklai suteikia papildomą amortizaciją. Šios savybės puikiai tinka žmonėms, kuriuos aplanko kulno skausmai bei kurie lengvai išsisuka kulkšnį.

Netaupykite. Geros kokybės bėgimo ar vaikščiojimo bateliai yra gana brangūs, bet dažniausiai jie to verti. Maždaug 100 litų vertės sportiniai bateliai nebus tokie pat geri, kaip 300 litų kainuojantys bateliai. Be atminkite, kad jūs papildomai sumokėsite ir už batelių stilingumą bei prekės ženklo žinomumą.

Žinokite, kada reikia naujų. Įprasta bėgiojimo batelių pora turėtų jums „atitarnauti“ po maždaug 600 kilometrų, tuomet juos reiktų pakeisti naujais. Žinoma, reikia atsižvelgti ir į padų susidėvėjimą ir pėdos padėties pokyčius batelyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius