-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip išmokti buriuoti?

Saulė, šiltas vanduo, gaivus vėjas užpildo burę ir lekiate kartu su banga... su vėju... stichija ir greitis užvaldo visas mintis... ramu... būsena, kurios nupasakoti nepavyks... reikia pajusti ...
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Aistės Ridikaitės nuotr.
Temos: 1 Buriavimas

Kaip išmokti buriuoti? Svarbiausia – turėti noro. Tačiau yra kelios taisyklės, kurias privalu žinoti:

  1. Neplaukite su burlente be plūdrumą didinančios liemenės. Pradedantiesiems liemenės yra būtinos. Jūsų sugebėjimas gerai ar blogai plaukti čia visai niekuo dėtas. Plaukdami galite pakliūti į netikėtas situacijas. Liemenė padės ne tik ilgiau išsilaikyti ant vandens bei taupyti jėgas plūduriuojant, bet ir sušvelnins smūgius. Besimokant atlikti sudėtingesnius triukus rekomenduojama naudoti apsauginį šalmą. kuris apsaugo galvą nuo sumušimų, o ausų būgnelius – nuo plyšimo. Net profesionalūs sportininkai, plaukiantys SuperX distancijoje, privalo dėvėti liemenes ir šalmus.
  2. Vėjo kryptis buriuojant turėtų būti tik į krantą. Buriuojant gali lūžti stiebas, šarnyras, vairas, suplyšti burė, galite patirti traumą. Pučiant vėjui nuo kranto, gali susidaryti vandens srovės, kurios jus neš tolyn nuo kranto.
  3. Jei jau atsitinka taip, kad nepavyksta pasiekti kranto, NIEKADA NEPALIKITE BURLENTĖS ir nebandykite pasiekti kranto plaukte. Pirmiausiai – lenta yra plūdri. Už jos galima laikytis ir taip taupyti savo jėgas. Ant jos galima užlipti ir apsisaugoti nuo peršalimo. Dėl bangavimo ar povandeninių srovių, kurios jūroje palei krantą būna itin stiprios, plaukdami galite netekti jėgų. Krantas atrodo arčiau nei yra iš tiesų. Antra – gelbėtojams daug lengviau pamatyti plūduriuojančią burlentę, jos spalvotą burę, nei plaukiantį mažą burlentininką.
  4. Kaip grįžti nusilpus ar sustiprėjus vėjui. Nusilpus reikėtų burę padėti ant lentos taip, kad nei viena jos dalis neliestų vandens. Tam šarnyrą stumkite į priekį, nuleiskite giką taip, kad paguldžius burę, gikas atsigultų ant lentos denio. Tada tiesiog irkitės rankomis gulėdami ant burlentės. Kai burė neliečia vandens, jūs galite irtis pakankamai sparčiai. Jei vėjas sustiprėjo tiek, kad nesugebate išlaikyti burės, paimkite už startšoto ir įleiskite burės galą į vandenį. Tokiu būdu, plaukdami pavėjui, bandykite pasiekti krantą.
  5. Pagalbos ženklas. Jei iškilo pavojus, mojuokite sukryžiavę rankas virš galvos. Tai darykite aiškiais mostais ir ilgai, kad žmonės jus pamatytų. Mostai turi būti aiškūs, nepaliekantys abejonių, kad tai pagalbos šauksmas. Tai – tarptautinis pagalbos šauksmo ženklas. Jį pamatę žmonės priplauks ir suteiks jam pagalbą arba iškviesti tuos, kurie tai gali padaryti.
  6. Kaip elgtis ant vandens. Egzistuoja prasilenkimo vandenyje taisyklės. Su jomis susipažinti galite buriavimo mokyklėlėje. Stenkitės plaukti ten, kur yra žmonių. Praverčia ir mobilus telefonas, įdėtas į neperšlampamą dėklą. Visada galėsite išsikviesti pagalbą. Stabilus ryšys jūroje yra apie 10 km nuo kranto. 10–20 km atstumu pradeda trūkčioti. Nidoje jokiais būdais neplaukite į Rusijos teritoriją. Jų pasieniečiai – visai nedraugiški. Ir dar kartą: neplaukite kai vėjas nuo kranto. Jūroje įsibėgėjęs ir perlipęs per kopą vėjas sustiprėja kelis kartus. Atrodo, kad ant kranto stovite užuovėjoje ir vanduo lygus, bet toliau nuplaukus, galite patekti į tokią stichiją, kuriai dar nesate pasiruošę.

Mokymąsi galima suskirstyti į tris fazes:

  1. Pradinukas
  2. Pažengęs     
  3. Beveik profesionalas

Pradinukas mokosi naujų dar negirdėtų terminų, teorijos, taisyklių, kaupia elementarius įgūdžius ir, aišku, maloniai leidžia laiką. Šiam etapui rekomenduojame paskirti savaitgalį mokyklėlėje. Investicija minimali, bet sužinosite – ar tikrai radote savo užsiėmimą, susipažinsite su bendruomene, įgysite pradmenis ir būtiniausius įgūdžius.

Pradžiai pasirinkite mokyklinį inventorių. Lentos tūrį galima pasiskaičiuoti: (burlentininko svoris (kg)x2...2,5 = lentos plūdrumas (litrais).

Šios lentos dažniausiai turi švertus, kojakilpes ir yra padengtos minkšta EVA danga.

Burės pradinukiškos, 4–6 kv/m, skirtos plaukioti neglisuojant. Jos turi didelį „pilvą“, gerai traukia prie silpno vėjo, lengvos, nes mažos.

Ar apsimoka šią įrangą įsigyti? Tai priklauso tik nuo jūsų. Tokią įrangą galima „išaugti“ jau per pirmą mokyklėlę ir ji taps neįdomi. Toks inventorius dažnai vadinamas „šeimyniniu“. Ne gaila jį duoti draugui, šeimos nariams. Kainuoja nebrangiai, padarytas labai tvirtai, tarnauja ilgai. Puikiai tinka nevėjuotoms dienoms, pasiplaukiojimams mažuose ežeriukuose.

Pažengusiam jau reikia apsispręsti. Įvertinti savo galimybes, gabumus, norus. Turite išmokti glisuoti, naudotis trapecija, kojakilpėmis, mokytis greitus pavėjinius posūkius, bandyti pašokti. Paprastai renkamasi taip vadinama „freeraidinį“ inventorių, arba specialų inventorių pažengusiems pradinukams. Rekomenduojama formulė lentos tūriui apskaičiuoti: (burlentininko svoris (kg)x2 = lentos plūdrumas (litrais).

Lenta be šverto. Gali būti dengta minkšta danga arba ne. Plačios lentos greičiau išglisuoja, siauros yra greitesnės ir manevringesnės. Patarčiau rinktis platesnes, jei daugiausiai laiko praleisite ežere. Kuo daugiau laiko praleisite glisuodami, tuo greičiau tobulėsite. Galvokite tik apie save, ir rinkitės pagal savo sugebėjimus, svorį.

Pažengęs pradinukas jau pradeda rinktis ir plaukimo stilių.

Freeride. Arba paprastai tariant „friraidas“. Tuo užsiima 80% burlentininkų. Jie laksto pirmyn – atgal, kartais pašoka, kartais palenktyniauja. Plaukiant po kelis kartus per mėnesį, sunku sparčiai tobulėti. Per kelias savaites pradingsta įgyti įgūdžiai, tenka viską pradėti iš naujo. Bet tai netrukdo, jie buriuoja, kad gerai jaustųsi, ir to pakanka. Inventorius: freeride.

Race. Šis stilius mėgstamas lenktyninio adrenalino fanatikams. Tai būtų: Formulė (FW), slalomas, SuperX, buriavimas greičiui, olimpinė klasė. Vyksta regioninės ir pasaulinės varžybos.

Formulė – tai burlentės, skirtos lenktyniauti plaukiant prieš vėją ir pavėjui. Reikalingas vėjas – stipresnis už 3,5m/s. Formulinės lentos yra pačios plačiausios, apie 100 cm. Naudojamos lenktyninės 9,5–12,5 burės. Šios varžybos vyksta dažniausiai, nes nereikia stipraus vėjo. Todėl, ko gero, yra pačios populiariausios. Įranga brangi ir trapi. Bet jeigu nekovosite dėl pirmųjų vietų – tiks ir kelių metų senumo. Labai daug lemia taktika ir fizinis pasiruošimas.

Slalomas – lenktyniavimas skersai vėjo. Prieš startą įkvepiat, po finišo iškvepiat. Vėjo reikia ne silpnesnio kaip 8 m/s. O toks pasitaiko retai. Todėl per metus įvyksta vos kelios slalomo varžybos. Burės naudojamos lenktyninės: 6–9 kv.m. Lentos 90–125 litrų tūrio, greitos, lengvai išglisuoja, gerai sukasi. Šioje rungtyje nori dalyvauti visi: ir pradinukai, ir beveik profesionalai. Adrenalinas tiesiog verda gyslose.

SuperX – lenktyniaujama kaip ir slalome, skersai vėjo, tik dar atliekami laisvo stiliaus elementai (freestail), reikia peršokti per pripučiamas kliūtis. Taip pat reikia stipresnio vėjo bei wave/freestail/freeraid inventoriaus.

Buriavimas greičiui (speedsurfing). Stengiamasi pasiekti didžiausią greitį. Šiuo metu pasaulio rekordas net 96 km/h. Plaukiama su 50–60 litrų tūrio lentomis, apie 5 kv.m. burėmis prie 14–18 m/s vėjo. Lekiama 500 m trasoje. Arba greitis fiksuojamas pagal GPS imtuvo parodymus. Lietuvoje mažai propaguojama.

Olimpinės burlentės – tai tokia klasė, kur visi varžosi standartinėmis burlentėmis. Distancija panaši į Formulių – prieš vėją/pavėjui. Burlentės su švertais. Varžybos pradedamos esant minimaliam vėjui arba beveik be jo. Daug metų olimpiadose buvo plaukiama su Mistral One Designe burlentėmis. 2008 metų olimpiadai patvirtinta naujas standartas RSX.

Wave/freestail. Bangoms reikalingas specifinis inventorius. Paprastai jis yra mažesnio plūdrumo, burės taip pat mažesnio ploto, pagamintos taip, kad būtų patvarios. Jūroje bangos paprastą stiebą, burę gali sulaužyti. Todėl esant sudėtingesnėms sąlygoms būtinai reikia naudoti bangoms skirtus stiebus ir bures. Plaukdami bangomis, stengiamės nuo jų čiuožti kaip su banglente. Plaukdami prieš bangas – pašokame, mokomės ore atlikti visokius triukus. Vykstant varžyboms, vertinama pagal bendrą įspūdį. Burlentės naudojamos 85–100 litrų, burės 4–6,5 kv.m. Freestailo mokomasi lygiame vandenyje. Burės minimalios, lentos pakankamai mažos. Šis stilius reikalauja didelio lankstumo, užsispyrimo ir noro. Orientuojantis į wave/freestail stilių, pažangesniam pradinukui reikėtų orientuotis į mažesnį inventorių: (burlentininko svoris (kg)+25 = lentos plūdrumas (litrais).

Kitas žingsnis: profas.

Beveik profesionalus burlentininkas.

Šiame lygyje patarti jau sudėtinga. Vyksta tikras ginklavimosi inventoriumi karas. Plaukiama tarptautinėse varžybose. Tiksliai žinote, kas ir kaip. Turite savo mokinių ir pasekėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius