Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant Pjongčango ledo dramatiškai dužo Latvijos sporto žvaigždės viltis

Olimpinės žaidynės liko užkeiktos Martinui Dukurui. Geriausias visų laikų skeletono atletas planetoje svajojo apie pirmąjį olimpinį aukso medalį, bet padarė lemtingų klaidų per paskutinį nusileidimą ir liko prizininkų pakylos užribyje, kaip ir jo brolis Tomass Dukuras.
Latvis Martinas Dukuras netikėtai liko be medalio Pjongčango olimpinėse žaidynėse.
Latvis Martinas Dukuras netikėtai liko be medalio Pjongčango olimpinėse žaidynėse. / „Scanpix“ nuotr.

Latvija penktadienį laukė šventės – ne valstybės šimtmečio, nes šią datą braliukai švęs lapkritį. 33 metų M.Dukuras, Latvijos sporto pasididžiavimas, šiandien taikėsi į medalį ir buvo per žingsnį nuo jo mažai lietuviams pažįstamame sporte.

Žemyn – 130 km per val. greičiu

Skeletonas – sporto šaka, kurią dauguma išbandėme vaikystėje, kai nuo artimiausio kalno leisdavomės rogėmis, prispaudę jas krūtine. Viskas panašiai, tik tik čia lekiama 130 km per valandą greičiu.

„Scanpix“ nuotr./Latvis Martinas Dukuras netikėtai liko be medalio Pjongčango olimpinėse žaidynėse.
„Scanpix“ nuotr./Latvis Martinas Dukuras netikėtai liko be medalio Pjongčango olimpinėse žaidynėse.

Sporto šaka atkeliavusi iš 19-ojo amžiaus, kai Alpių kalnuose buvo naudojamos rogės kroviniams tempti, o Norvegijoje taip buvo gabenamos žuvys, po vienkartinių pasirodymų olimpinėse žaidynėse Šveicarijoje 1928 ir 1948 metais, tapo nuolatine žaidynių dalimi nuo 2002 metų.

Posūkiai yra labai svarbūs švilpiant žemyn specialia gaubta ledo trasia, kaip ir valdymas nepastebimais galvos ir pečių judesiais. Žinoma, daug lemia ir įsibėgėjimas, kai 300 mažyčių dantukų kaustytais batais atletai tankiai dėlioja žingsnius maždaug 20 metrų, tada šoka ant plieninių rogių ir leidžiasi galva žemyn.

VIDEO: Altenberg | BMW IBSF World Cup 2017/2018 - Men's Skeleton Heat 1 | IBSF Official

Latvija myli savo rimtą didvyrį

Ryškiausia šio sporto asmenybe laikomas latvis M.Dukuras, vienas Latvijos sporto didvyrių.

„Tai – rimtas ir labai profesionalus žmogus, žinantis, ką jis reiškia Latvijai, – Pjongčange pasakojo Latvijos nacionalinės televizijos žurnalistas Davidas Ernštreitas. – Nors pastaruosius dvejus metus geriausiu šalies sportininku išrinktas Kristapas Porzingis, krepšininko ir M.Dukuro statusus pasverti sudėtinga. K.Porzingio žvaigždė sužibo pastaraisiais metais, o M.Dukuras pergalių simbolis jau seniai. Jis tiek metų rinko titulus, kad Latvija įprato ir ėmė ir antrąsias jo vietas vertinti kaip klaidą. Tačiau juk ir sidabrą irgi reikia iškovoti, jis neateina pats.“

„Scanpix“ nuotr./Latvis Martinas Dukuras netikėtai liko be medalio Pjongčango olimpinėse žaidynėse.
„Scanpix“ nuotr./Latvis Martinas Dukuras netikėtai liko be medalio Pjongčango olimpinėse žaidynėse.

M.Dukuras užaugo skeletoną mylinčių artimųjų aplinkoje. Jo tėvas Dainis Dukuras, guodęs sūnų Pjongčange, yra buvęs bobslėjaus atletas, paskui ilgametis Siguldos bobslėjaus, rogių ir skeletono arenos vienas vadovų. Trejais metais vyresnis brolis Tomas Dukuras irgi aukšto lygio skeletono meistras, finišavęs ketvirtas 2010 ir 2014 m. olimpinėse žaidynėse.

Pats Martinas Dukuras dominavo skeletono varžybose pastarąjį dešimtmetį. Jis laimėjo visas pasaulio taurės varžybas bendroje įskaitoje nuo 2010 iki 2017 metų. Penkis sykius tapo pasaulio čempionu, tarp jų ir 2017 metais.

Tačiau olimpinėse žaidynėse jam nesisekė. Būdamas favoritu M.Dukuras liko antras 2010 m. ir 2014 m. žaidynėse, pralaimėjęs šeimininkų atstovams – Vankuveryje kanadiečiui Jonui Mantgomery, o Sočyje rusui Aleksandrui Tretjakovui. Šis buvo apkaltintas dopingu, bet apskundęs nutartį rusas vis dar lieka oficialiu olimpiniu čempionu, be šio titulo palikdamas Latvijos skeletono legendą – kalbama, kad teisiniai ginčai tarp Tarptautinio olimpinio komiteto ir Sporto arbitražo gali užsitęsti dar dvejus metus.

„Scanpix“ nuotr./Latvis Martinas Dukuras netikėtai liko be medalio Pjongčango olimpinėse žaidynėse.
„Scanpix“ nuotr./Latvis Martinas Dukuras netikėtai liko be medalio Pjongčango olimpinėse žaidynėse.

Viltys dužo ketvirtajame nusileidime

Todėl Pjongčangas buvo M.Dukuro šansas, galbūt paskutinis per jo sportinę karjerą, pačiam užlipti ant aukščiausios pakylos.

Jis atrodė pavargęs, bet pakilo į antrąją vietą po trijų startų, atsilikęs vėl nuo žaidynių šeimininko – šį sezoną pasaulio taurės varžybose puikiai startuojantis Pietų Korėjos Yun Sungbin buvo lyderis vietos sirgalių džiaugsmui.

M.Dukuras buvo arti trečiojo olimpinio medalio, bet per paskutinį – ketvirtąjį – nusileidimą padarė klaidą trasos viršuje, o jos pasekoje visas važiavimas buvo neužtikrintas. Prizininkų pakyla išslydo latviui iš po kojų, nes kiti varžovai paskutiniame nusileidime pasirodė puikiai.

Yun Sungbin iškovojo užtikrintą pergalę ir atnešė šventę Pietų Korėjos arenoje, kurią ties daugiau nei 1,2 kilometro trasa šventė apie 7 tūkst. žiūrovų.

Po trečiojo važiavimo ketvirtas buvęs rusas Nikita Tregubovas klykė iš džiaugsmo, kai pats pravažiavo gerai, o klaidą padarė britas Dominique Parsonas. Rusijos atletui atiteko sidabras, o britas išsaugojo trečiąją poziciją.

M.Dukuras nukrito į ketvirtą vietą galutinėje rikiuotėje, o jo brolis T.Dukuras liko penktas.

„Scanpix“ nuotr./Latvis Martinas Dukuras netikėtai liko be medalio Pjongčango olimpinėse žaidynėse.
„Scanpix“ nuotr./Latvis Martinas Dukuras netikėtai liko be medalio Pjongčango olimpinėse žaidynėse.

Vyrų skeletono rikiuotė po keturių važiavimų:

1. Yun Sugbin 3 min. 20.55 sek.

2. Nikita Tregubovas +1.63 sek.

3. Domas Parsonas +1.65 sek.

4. Martinas Dukuras +1.76 sek.

5. Tomass Dukuras +2.19 sek.

„Gal dar pasivaržysiu vienerius ar dvejus metus, bet tikrai ne ketverius“, – apie karjeros pabaigą sakė 36 metų T.Dukuras.

Tuo tarpu M.Dukuras dvejojo. „Dabar sakau, kad tai mano paskutinė kelionė šį sezoną. Aš važiuoju namo. O dėl ateities nežinau, nuspręsiu vėliau. Jei sugrįžčiau, tai visam olimpiniui ciklui, bet reikia suvokti, kad po ketverių metų man bus 37-eri“, – sakė skeletono meistras, pasiekęs per pusšimtį pergalių pasaulio taurės etapuose.

Abu Dukurai pabrėžė, kad jiems būtina gerinti techninę ekipiruotės dalį, nes kitaip varžytis nebėra prasmės.

Olimpinių šansų liko nedaug

34 – beveik keturis kartus daugiau nei Lietuva į Pjongčangą atletų atsivežusi Latvija kol kas neiškovojo olimpinių medalių. Rogių varžybose latviai irgi nepasiekė trokštamų trofėjų.

Dar liko viltys bobslėjaus lenktynėse, kur latviai turi pajėgias dvivietes ir keturvietes, bet šios komandos šį sezoną nespindi. Latviams apmaudžiausia, kad Pjongčange vėl nepavyko žmogui, tiek metų karaliavusiam skeletone, tačiau olimpinėse žaidynėse šįkart likusiam ne tik be aukso, bet ir be medalio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius