Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulis pamatė 15-metės stebuklą: čiuožėja Alina Zagitova nukalė pirmą auksą rusams

Tai buvo dar vienas ledą tirpdantis šou. Rusijos dailiojo čiuožimo dievaitės pavertė olimpinį finalą geriausiu ir vienu įsimintiniausių istorijoje. Penkiolikmetė Alina Zagitova sugebėjo padaryti tai, kas dar visai neseniai atrodė neįmanoma. Jos didžiausia konkurentė liejo nusivylimo ašaras – po sensacingų metų dominavimo ant ledo Jevgenija Medvedeva patiria skaudžiausią pralaimėjimą karjeroje.
Alina Zagitova įveikia savo tautietę Jevgeniją Medvedevą
Alina Zagitova įveikia savo tautietę Jevgeniją Medvedevą / „Scanpix“/AP nuotr.

Kažkas labai taikliai pajuokavo, kad yra trijų tipų įvertinimai: geri, blogi ir rusiški. A.Zagitova ir J.Medvedeva taip stipriai lenkia visas likusio pasaulio čiuožėjas, kad konkurentės jos yra tik viena kitai. Pasaulis nekantravo sužinoti, kuri iš jų taps olimpine čempione.

Paryčiais Lietuvos laiku vykusiame moterų varžybų finale nieko įdomesnio ir tikėtis nebuvo galima. Ne veltui šios dvi jaunos rusės taip smarkiai pakerėjo šios sporto šakos gerbėjus.

Stebuklai ant Pjongčango ledo tęsėsi.

Burtai lėmė, kad pirmoji iš rusių pasirodė Alina. Ekspertai neabejojo, kad jei ši mergina neklys, jos įveikti niekas negalės. Techniškai ji stipriausia pasaulyje, o jos laisvoji programa – sudėtingiausia, kokia kada nors buvo sukurta ant ledo.

Kartelė pakelta dar aukščiau.

A.Zagitovos laisvoji programa užbūrė žiūrovus. Dar jokia čiuožėja nėra atlikusi tokių sudėtingų elementų, kaip ši rusė. Iškovoti pergalę jai padėjo ir strategija. Visus savo šuolius A.Zagitova atliko antroje laisvosios programos dalyje, o tai reiškia, kad už kiekvieną šuolį ji gavo 10 procentų bonusą. Taip yra todėl, kad kuo vėliau, tuo fiziškai sunkiau programoje atlikti sudėtingiausius elementus.

Skambant muzikai pagal kompozitoriaus Leono Minkaus „Don Quixote kūrinį, penkiolikmetė prisotino savo pasirodymą neįtikėtina energija.

Už laisvąją programą ledo princesė surinko 156,65 balus ir liko laukti, ką gi sugebės pademonstruoti jos didžiausia konkurentė J.Medvedeva.

Laimėti laisvosios programos nepakako

Daugelį pasaulio čiuožėjų būtų galima suskirstyti į dvi stovyklas: vienos puikiai atlieka šuolius, o kitos yra puikios artistės. J.Medvedeva turi ir viena, ir kita – techniškai ji be galo stipri, bet tuo pačiu žiūrovus ir teisėjus ji žavi neįtikėtinu artistiškumu, muzikalumu, daugelis sako, kad nuo šios sportininkės neįmanoma atitraukti akių.

„Scanpix“/AP nuotr./Emocingos akimirkos finale
„Scanpix“/AP nuotr./Emocingos akimirkos finale

Ši neįtikėtina čiuožėja sugebėjo atlaikyti sunkiai suvokiamą spaudimą ir įtampą. Ant ledo ji pasirodė paskutinė. Jos tikslas buvo tik vienas – auksas.

Viską J.Medvedeva ant ledo padarė puikiai. Pasibaigus programai ji nebeištvėrė – rusė iškart pravirko, taip parodydama, kiek daug visko pastaruoju metu jai teko patirti ir iškęsti.

Ženia laimėjo laisvąją programą, bet susumavus abiejų pasirodymų rezultatus ji vis tiek liko antroje vietoje. O tada ir vėl pravirko, nes tai jau buvo nusivylimo ašaros. Ir jei yra čiuožėja, tikrai verta aukso, tai J.Medvedeva neabejotinai yra tokia.

Trys unikalūs, sensacingi sezonai, daugybė pasaulio rekordų ir daugybė titulų, bet ką gali padaryti, kai į suaugusiųjų sportą įsiveržia toks fenomenas kaip A.Zagitova.

Ir ši istorija kažkiek primena 1998-uosius. Lygiai prieš dvidešimt metų Nagano olimpinėse žaidynėse olimpine čempione sensacingai tapo penkiolikmetė Tara Lipinski, įveikusi aštuoniolikmetę ledo dievaitę Michelle Kwan.

Tada tai buvo dviejų amerikiečių, dabar – dviejų rusių mūšis.

A.Zagitovos auksas – pirmasis rusams šiose žiemos olimpinėse žaidynėse.

Pavadino garsios gimnastės garbei

Jau ir trumpoji programa visiškai priklausė Rusijos čiuožėjoms. Iš pradžių pasaulio rekordą gerino Jevgenija, prabėgus penkiolikai minučių naują rekordą užfiksavo Alina.

Bendroje įskaitoje A.Zagitova surinko 239,57 taško. Sidabrą iškovojusi J.Medvedeva iš viso surinko 238,26 taško.

Alinai vos penkiolika metų. Ji apskritai viena jauniausių olimpiečių Pjongčange. Dar vienas faktas priverčia stebėtis – tai vos trečias rimtas suaugusiųjų sporto turnyras šiam Rusijos ledo vunderkindui.

Tėvai šią talentingą merginą pavadino Alina todėl, kad žavėjosi garsiąja gimnaste Alina Kabajeva. Dabar ir jų dukra yra olimpinė čempionė ir tikriausiai įkvėps kitus tėvus savo atžalai parinkti šį vardą.

Sunku suvokti, bet A.Zagitova per treniruotę atlieka kombinacijas iš PENKIŲ TRIGUBŲ ŠUOLIŲ. Tai daugiau nei įspūdingas įrodymas, kokio supertalento yra ši mergina.

VIDEO: Alinos Zagitovos penkių trigubų šuolių kombinacija per treniruotę

Bronzos medaliu Pjongčango olimpinėse žaidynėse pasidabino kanadietė Kaetlyn Osmond. Jos laisvoji programa buvo fantastiška – moteriškai brandi, techniškai labai galinga, bet tuo pačiu ir jausminga. Juodoji gulbė išpildė savo svajonę – po labai sunkių traumų ji sugebėjo atsitiesti ir iškovoti didžiausią karjeros pergalę.

Moterų varžybos užbaigė įspūdingą dailiojo čiuožimo programą Pjongčango žiemos olimpinėse žaidynėse. Po vieną auksą iškovojo Japonija, Kanada, Vokietija ir olimpinių atletų iš Rusijos rinktinė.

Kovo mėnesio pabaigoje geriausi pasaulio čiuožėjai susitiks dar kartą – Italijos madų sostinėje Milane vyks pasaulio čempionatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius