Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sunku suvokti: pamatykite, ką prieš olimpinį finalą išdarinėja penkiolikmetė Rusijos ledo dievaitė

Iki laukiamiausio olimpinių žaidynių dailiojo čiuožimo finalo skaičiuojamos paskutinės valandos. Didžiausia intriga – dviejų Rusijos čiuožimo dievaičių akistata. Kam atiteks olimpinis auksas – Alinai Zagitovai ar Jevgenijai Medvedevai?
Alina Zagitova vadinama didžiausia favorite laimėti auksą
Alina Zagitova vadinama didžiausia favorite laimėti auksą / „Scanpix“/AP nuotr.

Dailiojo čiuožimo pasaulis nekantrauja sužinoti, kuri iš jų taps olimpine čempione. Tokio ažiotažo šioje sporto šakoje seniai nebuvo. Susidomėjimas milžiniškas, nieko keista, kad jau seniai visi bilietai į moterų finalą yra iššluoti.

Jau netrukus 12 tūkstančių žiūrovų Gangneung ledo rūmuose ir milijonai prie televizijos ekranų stebės lemtingą kovą tarp A.Zagitovos ir J.Medvedevos. Niekas nekalba apie kitas čiuožėjas, kaip pretendentes į aukso medalį. Atotrūkis tarp rusių ir jų varžovių labai didelis.

Geriausia Lietuvos dailiojo čiuožimo teisėja Laimutė Krauzienė auksą prognozuoja Alinai.

„Jeigu abidvi čiuožėjos nepadarys klaidų, auksą laimėti turėtų Alina, nes ji surinks aukštesnius balus už techniką. Jos šuoliai sudėtingesni ir ji susirinks daugiau taškų. Tikrai tikiu, kad abi rusės gali surengti nuostabius pasirodymus ir neklysti, bet Alinos laisvoji programa yra pati sudėtingiausia pasaulyje“, – 15min.lt sakė L.Krauzienė.

Ketvirtadienį ledo arenoje buvo surengta paskutinė treniruotė. Televizijos kameros ir čia fiksavo kiekvieną Rusijos ledo žvaigždžių žingsnelį. Kai kas pateko į viešumą.

3x3x3x3x3 – ar žinote, ką taip šifruoja dailiojo čiuožimo specialistai? Sunku suvokti, bet A.Zagitova per treniruotę atliko kombinaciją iš PENKIŲ TRIGUBŲ ŠUOLIŲ. Tai daugiau nei įspūdingas įrodymas, kokio supertalento yra ši mergina.

Per varžybas ji atlieka kombinaciją 3x3. Dviejų trigubų šuolių kombinaciją. Bet treniruotę stebi ir teisėjai. Ir jie galėjo savo akimis pamatyti, kokios neribotos yra A.Zagitovos galimybės.

VIDEO: Alinos Zagitovos penkių trigubų šuolių kombinacija per treniruotę

Favoritės statusas susvyravo

Prieš šias olimpines žaidynes favorite laimėti olimpinį auksą buvo vadinama J.Medvedeva. Dabar didesni šansai skiriami A.Zagitovai. Abi jos per trumpąją programą gerino savo karjeros rekordus. Tai, ką jos išdarinėjo žiūrovams gniaužė kvapą.

Puikiais pasirodymais šios rusės atkreipė viso pasaulio dėmesį.

15-metė A.Zagitova trumpąją programą laimėjo surinkusi 82,92 taško. Prieš ją šokusi 18 metų J.Medvedeva buvo viršūnėje iki savo tautietės starto. J.Medvedeva surinko 81,61 taško.

Trečiąją vietą užėmusi kanadietė Kaetlyn Osmond atsiliko gerokai – surinko 78,87 taško.

Konkurentės ar draugės?

Abi sportininkes treniruoja ta pati trenerė Eteri Tutberidzė. Tai reiškia, kad čiuožėjos ant ledo susitinka kiekvieną dieną, bet A.Zagitova neteikia tam pernelyg daug reikšmės.

„Stengiuosi nekreipti dėmesio į konkurenciją, bet, žinoma, aš ją jaučiu. Žiūriu tik į savo rezultatą. Nenoriu ant ledo ko nors įrodinėti“, – teigė ji.

„Scanpix“/AP nuotr./Alina Zagitova ir Jevgenija Medvedeva
„Scanpix“/AP nuotr./Alina Zagitova ir Jevgenija Medvedeva

Alinai buvo vos dvylika, kai J.Medvedeva sensacingai įžengė į suaugusiųjų sportą. Visus tuos metus ji stebėjo nepaprasto talento tautietę. Kai prieš kelerius metus susilaužė koją, net norėjo mesti dailųjį čiuožimą.

A.Zagitova pati prisipažįsta, kokią sunkią paauglystę išgyveno. Į darbą ji žiūrėjo pro pirštus. Ir atėjo diena, kai trenerė ją išvarė iš arenos. Talentinga mergina norėjo mesti dailųjį čiuožimą, bet kai trenerė paklausė ar ji norėtų pabandyti dar kartą, ši atsakė teigiamai.

„Gal manęs net nebūtų šiose olimpinėse žaidynėse, jei ne tas lemtingas pokalbis“, – pasakojo Alina.

Abi rusės sulaukia milžiniško spaudimo ir susidomėjimo savo šalyje.

„Mes esame draugės, jaunos, tad galime kalbėtis apie viską. Tačiau ant ledo tampame kovotojomis. Kiekvienos varžybos yra tarsi naujas karas“, – santykius su Alina apibūdino J. Medvedeva.

Panašiai apie draugystę šnekėjo ir A. Zagitova: „Kai nėra sporto, su Ženia esame draugės. Bet kai ateinu į treniruotę ar dalyvauju varžybose, pajuntu konkurencinę kovą. Tai nėra piktybiška.“

Burtai lėmė, kad kovoje dėl aukso pirmoji iš rusių ant ledo pasirodys A.Zagitova. Ji paskutinėje grupėje startuos ketvirtoji. Paskutinė šeštoji pasirodys J.Medvedeva. Ji ir užbaigs intriguojantį finalą, po kurio mes jau žinosime, kas yra geriausia pasaulio čiuožėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius