Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 10

Laimėjo pasaulio čempionato auksą, bet būdamas 42 metų nieko nebepamena

Steve'as Thompsonas žaidė Anglijos rinktinėje, kuri triumfavo pasaulio regbio čempionate 2003 metais. Bet keturi jo vaikai niekada neišgirs auksinių istorijų iš tėvo. Dabar, būdamas 42-ęjų, jis nebeatsimena nieko iš istorinio čempionato.
Steve'as Thompsonas (dešinėje)
Steve'as Thompsonas (dešinėje) / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Regbis Demencija

Steve'as Thompsonas pradėjo žaisti regbį, kai jam buvo 15 metų.

Interviu „The Guardian“ jis pasakojo, taip ir nepajautęs didžios meilės sportui, nors jame greitai pritapo.

Jis buvo stiprus žaidėjas, gerai dirbo savo darbą, o viena padėjo antram. Tačiau dabar iš to nieko nebeliko. Net prisiminimų.

S.Thompsonas yra vienas iš tų regbio žaidėjų, kurie kenčia nuo ankstyvos stadijos demencijos. Ši liga dažnai kamuoja sportininkus, patyrusius daug susidūrimų galvomis.

Suprasti akimirksniu

  • Demencija – tai dėl įvairių ligų prasidedantis intelekto kritimas, kai kartu pažeidžiamos ir kitos psichinės funkcijos, drauge stebimi suvokimo, elgesio pakitimai ir kiti fiziniai simptomai.

„Aš net buvau pagarsėjęs dėl daugybės smūgių į galvą. „Jis kiek nusnūs, bet tuoj atsikels“, – sakydavo jie“, – apie susitrenkimus aikštėje pasakojo buvęs Anglijos rinktinės regbio žaidėjas.

Užstringa ir žmonos vardas

Regbio profesionalumas ir populiarumas ženkliai išaugo po 90-ųjų, o S.Thompsonas pradėjo treniruotis dvigubu krūviu – taip ir smūgių sugerdavo daugiau.

Pora metų šio tūkstantmečio pradžioje jis buvo laikomas vienu geriausių žaidėjų pasaulyje.

Anglijos rinktinė laimėjo Šešių Nacijų taurę ir pasaulio čempionato auksą, S.Thompsonui būnant vienu lyderių.

„Scanpix“ nuotr./Steve'as Thompsonas
„Scanpix“ nuotr./Steve'as Thompsonas

Dabar jam buvo parodyti vaizdo įrašai iš tų laikų pergalių šventimo ir kelerios rungtynės.

„Tai lyg pirmąkart stebėčiau Anglijos rinktinę, tik joje pamatyčiau save. Bet aš nieko negaliu prisiminti iš tų laikų. Tiesą sakant, aš nežinau, kaip tos rungtynės baigėsi“, – „The Guardian“ pripažino S.Thompsonas.

Kai karjera regbio stadionuose baigėsi, jis susipažino su žmona Steph.

Kartu jie susilaukė keturių vaikų, iš kurių vyriausiam dabar yra septyneri.

S.Thompsonas neslėpė, kad kartais neatsimena savo žmonos vardo: „Kartais ji mato, kad aš sėdžiu visiškai tuščias. Tada ji sako: „Aš esu Steph“. Jos vardas man buvo išgaravęs. Visiškai išgaravęs.“

Sportas nieko nedavė

Pastaraisiais metais S.Thompsonas jaučiasi lyg nesavas. Jis patyrė panikos priepuolių. Kartais tampa agresyvus be priežasties.

Atsakomybė, kai jis jaučiasi kaltas prieš savo šeimą, spaudžia jį labiausiai.

„Aš galvoju: o ką aš dėl jos padariau? Ji to nenusipelnė. Tačiau žmona šauniai pasitiko mano diagnozę. Ji pasakė: „Aš tavimi pasirūpinsiu, gerai?“ – pokalbį su žmona, sužinojus, kad serga demencija, prisiminė regbio žaidėjas. – Bet nežinau, aš nesu smulkus vaikinas, sveriu 120 kg ir esu 190 cm ūgio. Nelengva bus pakelti tokį svorį mėsos.“

S.Thompsonas dabar sako, kad nenori „pražudyti regbio“. Jis tiesiog nori jį pakeisti.

Vyras piktinasi gydytojais ir kitais specialistais, kurie nepasakė jam nieko per karjeros metus, o pats galvoja, kad geriau jau nebūtų nuėjęs treniruotis būdamas 15-metis.

„Scanpix“ nuotr./Steve'as Thompsonas
„Scanpix“ nuotr./Steve'as Thompsonas

Už žaidimą gauti pinigai beveik ištirpo, nors jie niekada ir nebuvo svarbiausi S.Thompsonui. Jis tiesiog norėtų normalaus gyvenimo.

„Mano karjera galiausiai man nedavė nieko. Net prisiminimų. Aš nieko nepamenu, man nieko neliko, jokių jausmų. Galite matyti, kaip keliu pasaulio čempionų taurę ir kaip šokinėju iš džiaugsmo. Bet pats to neatsimenu, – „The Guardian“ sakė S.Thompsonas. – Aš tiesiog norėčiau dabar dirbti lauke, naudodamasis savo kūnu ir galva. Bet to nebegalėsiu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius