Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 03

Lietuvos regbio jubiliejus: rinktinės laukia 100-osios oficialios rungtynės

Lietuvos vyrų regbio rinktinei šeštadienį Jurbarke vyksiančios Europos čempionato rungtynės su galinga Portugalijos komanda bus ypatingos. Tai bus jubiliejinės – šimtosios - oficialios Lietuvos nacionalinės regbio komandos rungtynės po Nepriklausomybės atkūrimo.
Lietuvos regbio rinktinė
Lietuvos regbio rinktinė / nuotr. LRF

Lietuvos regbio rinktinė savo istoriją pradėjo rašyti 1993 metų gegužės mėnesį. Tuomet pasaulio čempionato atrankoje debiutavę lietuviai išvykoje 5:31 pralaimėjo Vokietijai. Įsibėgėjimas nebuvo lengvas. Per devynis pirmuosius oficialius tarptautinius mačus lietuviai galėjo pasigirti tik lygiosiomis 9:9 su bulgarais. Pirmoji pergalė pasiekta tik 1996 metų spalį, kuomet Jonavoje 26:3 buvo nugalėtas Liuksemburgas.

Po truputį įsivažiavę Lietuvos regbininkai ėmė vis labiau kilti pasaulio reitinge ir lipti aukštyn Europos čempionato divizionuose. Nors netrūko ir nuopuolių bei sudėtingų akimirkų, 2006 metais prasidėjo toks Lietuvos rinktinės žygis, apie kurį kalbėjo visas pasaulis. Neturėdama nei vieno profesionalaus žaidėjo, Lietuvos komanda 2006-2010 metais iškovojo net 17 pergalių iš eilės ir pasiekė tuometinį pasaulio rekordą, kuris priklausė tokioms valstybėms kaip Naujoji Zelandija ir Pietų Afrikos Respublika (PAR).

Tuomet lietuvių pergalių seriją sustabdė aukštesniame divizione žaidusi Ukraina – 16:27. Naują pergalių seriją lietuviai pradėjo 2017 metais. Septynias pergales iš eilės iškovoję lietuviai iškopė į antrąjį pagal pajėgumą Europos čempionato divizioną – „Trophy“, o bene svarbiausia pergalė kelyje link šio tikslo buvo iškovota būtent prieš ukrainiečius Panevėžyje – 22:12. Taigi, lietuviai saldžiai atsirevanšavo ukrainiečiams už nutrauktą rekordinę seriją ir dabar žaidžia aukštesniame divizione negu pastarieji.

Lemiamose rungtynėse dėl patekimo į „Trophy“ divizioną lietuviai surengė vieną įspūdingiausių pasirodymų ir net 81:10 sumindė Maltos ekipą.

Debiutą „Trophy“ divizione lietuviai pažymėjo nugalėdami Čekijos komandą ir taip išsaugodami vietą šiame lygyje.

2014 metais Lietuvos regbio rinktinė pasaulio reitinge buvo 52-a, o dabar yra pakilusi į rekordinę – 33-iąją – poziciją tarp 105 klasifikuotų valstybių.

Simboliška, kad jubiliejinės – 100-osios – Lietuvos regbio rinktinės rungtynės vyks su kol kas pajėgiausiu varžovu. Jurbarke šeštadienį 14 val. su lietuviais kovos Portugalijos rinktinė, kuri yra buvusi Europos čempionė, o 2007 metais yra dalyvavusi viename labiausiai prestižinių pasaulio sporto renginių – planetos regbio pirmenybėse.

„Artėjančios rungtynės turnyrine prasme nėra žūtbūtinės, bet mums šis jubiliejus yra svarbus tuo, kad galime įvertinti Lietuvos regbio nueitą kelią. Jeigu lygintume su užsienio šalimis, tai 100 rungtynių nėra didelis skaičius, bet žinant, kad per metus sužaidžiame 4-5 rungtynes, tai skaičius gana didelis. Bet aš viską matuoju pagal tai, kokiame lygyje pasaulio ir Europos mastu mes esame. Tokios rungtynės, kaip su Portugalija, yra išbandymas ne tik komandai, bet ir visai regbio federacijai kaip organizacijai. Tai bus nauja patirtis. Jau dabar gauname pamokų ir suprantame, kad norėdami būti kuo aukštesniame lygyje, turime turėti ne tik aukšto lygio sportininkus, bet ir stiprią organizaciją“, – kalbėjo Lietuvos regbio federacijos (LRF) generalinis sekretorius Irmantas Kukulskis.

Per 26 metų Lietuvos regbio rinktinės istoriją nacionalinės rinktinės marškinėlius vilkėjo 218 žaidėjų. Rekordininkas – ilgametis kapitonas Mindaugas Misevičius. Karjerą rinktinėje jau baigęs žaidėjas Lietuvai atstovavo 63-iuose mačuose. Antras šiame sąraše – Kęstutis Marcišauskas. 59 rungtynes už Lietuvą sužaidęs regbininkas yra rezultatyviausias visų laikų mūsų šalies žaidėjas (372 tšk.). Tuo tarpu daugiausiai žeminimų – 23 – yra atlikęs Gediminas Liutkus.

Per 99 oficialias rungtynes Lietuvos rinktinė yra iškovojusi 57 pergales, patyrusi 39 pralaimėjimus ir 3 susitikimus baigė lygiosiomis.

„Kalbant apie įsimintiniausias rungtynes, tai tikriausiai buvo laimėtas susitikimas prieš Ukrainą. Kažkada Ukraina žaidė dviem divizionais aukščiau, o dabar mes jau juos aplenkėme. Tai parodo, kad augimas yra. Taip pat įstrigo 2009 metų laimėtos rungtynės 6:3 prieš olandus. Tuomet negalėjau žaisti dėl traumos, bet tai buvo labai svarbi pergalė, nes olandai tuo metu buvo aukštesnio diviziono čempionai“, – prisiminė I.Kukulskis.

Lietuvos regbio rinktinei šiame Europos čempionato cikle liko sužaisti trejas rungtynes. Šeštadienį Jurbarke laukia akistata su Portugalija, balandžio 13 dieną mūsiškiai išvykoje žais su šveicarais, o birželio 8 dieną ciklą baigs maču Panevėžyje su Nyderlandais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius