Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 04

Lietuvos regbio rinktinė stos į kovą su stipriausiomis Europos komandomis

Lietuvos regbio septynetų rinktinė po ketverių metų pertraukos grįžta į Europos čempionatą. Birželio 5-6 d. Portugalijos sostinėje Lisabonoje vyks pirmasis Europos čempionato turas. Europos čempionate, kuris anksčiau vadintas „Grand Prix“ divizionu, įprastai vykdavo trys turai. Tačiau dėl pandemijos šiais metais nuspręsta organizuoti tik du turus.
Lietuvos regbio rinktinė
Lietuvos regbio rinktinė / Evaldo Černiausko nuotr.

Antrą pagal pajėgumą „Trophy“ divizioną Lietuvos regbio-7 rinktinė laimėjo dar 2019 m. Tačiau dėl pandemijos praėjusiais metais buvo atšauktos tarptautinės regbio varžybos, todėl sugrįžimo tarp stipriausių Europos rinktinių lietuviams teko palaukti.

„Mūsų rinktinė yra tarp 8 stipriausių Europos komandų. Stipriausius Europos divizionus yra pasiekusios tik Lietuvos krepšinio ir rankinio rinktinės. Todėl tikimės, kad žaidimas Europos čempionate prisidės populiarinant regbį Lietuvoje. Rinktinei keliame aukštus tikslus. Manau, kad galime kovoti su bet kuriais varžovais. Jeigu vyrai patikės savo jėgomis, gali būti didelių siurprizų ir labai tikimės išvysti Lietuvos rinktinę stipriausiųjų trejete“, – sako Lietuvos regbio federacijos prezidentas Irmantas Kukulskis.

Evaldo Černiausko nuotr./Lietuvos regbio rinktinė
Evaldo Černiausko nuotr./Lietuvos regbio rinktinė

Įprastai Europos čempionate žaisdavo 12 rinktinių, tačiau koronaviruso pandemija koregavo varžybų tvarkaraščius. Europos pirmenybėse nežais Anglijos ir Velso rinktinės, nes iš šių šalių regbininkų sudaryta Didžiosios Britanijos rinktinė kovos Tokijo olimpinėse žaidynėse. Europos čempionate nebus ir dėl paskutinio olimpinio kelialapio atrankos turnyre kovosiančių Prancūzijos ir Airijos rinktinių.

Tomo Zibolio treniruojami Lietuvos regbininkai žais vienoje grupėje su Europos čempionės titulą ginančia Vokietijos rinktine, varžybų šeimininke Portugalija ir Sakartvelo rinktine.

„Sugrįžimas į elito grupę buvo planuotas ir jaučiam, kad ten ir turime žaisti. Turim labai pajėgią komandą. Turbūt stipriausią per visą istoriją, kiek esame žaidę Europos čempionate. Mūsų negąsdina, kad jau grupės varžybose kovosim su čempionais vokiečiais ir šeimininkais portugalais. Abi favoritės yra mūsų pogrupyje, tai laukia įdomios kovos. Gerai, kad išlaikėme komandos branduolį ir nereikia iš naujo burti komandos. Sudėtis liko beveik ta pati, kuri iškovojo kelialapį į Europos čempionatą“, – teigia Lietuvos rinktinės regbininkas Jonas Mikalčius.

Evaldo Černiausko nuotr./Lietuvos regbio rinktinė
Evaldo Černiausko nuotr./Lietuvos regbio rinktinė

„Žaidėjai norim patys sau įrodyti, kad nesame prastesni už profesionalius varžovus. Visos rinktinės, kurios žais Europos čempionate savo šalyse turi profesionalius regbio klubus. Mes vieninteliai būsime, kurie neturime profesionalių klubų. Bet šiais metais dėl pandemijos jėgos išsilygino. Kai kurios šalys nevykdė nei čempionatų, nei jokių kitų varžybų. Mes Lietuvoje surengėme čempionatą, Šiauliuose vyko tarptautinis turnyras ir gavome varžybų patirties“, – sako regbininkas Žygimantas Radžius.

Europos čempionate bus kovojama ir dėl kelialapių į pasaulio čempionatą. Regbininkų teigimu, tai suteiks papildomos motyvacijos, nes Lietuvos regbio rinktinė dar niekada nėra žaidusi planetos pirmenybėse.

„Patekti į pasaulio čempionatą yra nepaprastai sunku, nes ten žaidžia 16 geriausių pasaulio komandų. Ten žaidžia profesionalios komandos, o mes esam mėgėjai. Nežinau ar mūsų karta to sulauks. Kai regbis-7 buvo įtrauktas į olimpinių žaidynių programą, dažnai sulaukiam klausimų ar Lietuvos regbio rinktinė gali patekti į olimpines žaidynes. Tai didžiulis iššūkis, nes olimpinėse žaidynėse žaidžia tik 12 rinktinių. Lietuvos krepšinio rinktinė irgi sunkiai skinasi kelią į olimpines žaidynes. O regbiui dar sunkiau, nes Lietuva nesame regbio šalis“, – teigia J.Mikalčius.

Galutinė Europos čempionato komandų rikiuotė paaiškės po antrojo turo. Jis vyks birželio 26-27 d. Rusijos sostinėje Maskvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius