Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 04

Lietuvos regbio teisėjai kėlė lygį mokymuose Kaune

Savaitgalį Kaune vyko Lietuvos regbio federacijos (LRF) organizuoti regbio teisėjų antrojo tarptautinio lygio mokymai, kuriuose dalyvavo ne tik esami besitobulinantys teisėjai, bet ir treneriai bei žaidėjai.
Regbio teisėjams vyko mokymai Kaune
Regbio teisėjams vyko mokymai Kaune / LRF nuotr.
Temos: 2 Mokymai Regbis

Pasak LRF teisėjų kolegijos pirmininko Simo Banio, šie mokymai yra teisėjų rengimo ciklo dalis, kuriuo siekiama, kad esami teisėjai įgytų tarptautinį lygį. Tuo ne tik yra keliamas teisėjavimo lygis nacionaliniu mastu, bet ir patiems teisėjams yra sudaromos perspektyvos tobulėti, išvykti teisėjauti į kitų šalių regbio rungtynes, užmegzti ryšius su atvykstančiais lektoriais, turinčiais tarptautinės patirties.

„Žinoma, kad galima organizuoti nacionalinio lygio regbio teisėjų rengimą, tačiau tuomet teisėjams yra ribotos galimybės išvykti į tarptautinio lygio turnyrus. Svarbus momentas naujiems, dar nežinomiems Europos teisėjams, yra keliamas lygio klausimas norint užtikrinti rungtynių kokybę. Teisėjų sprendimai gali nulemti ir komandų rezultatus, todėl žinant teisėjo lygį, varžybų organizatorius visuomet gali susisiekti su lektoriumi, kuris apmokė teisėją ir pasiklausti rekomendacijų apie jį prieš kviečiant dirbti rungtynėse“, – apie tai, kodėl pasirinkta tokia teisėjų lygio kėlimo metodika, aiškino S.Banys.

Šių kursų lektorė buvo Rusijos regbio teisėja Marija Siškina. Jos užsivedimu, nuoširdžiu bendravimu ir naudingais patarimais džiaugėsi visi mokymų dalyviai.

„Nustebino dėstytojos entuziazmas ir noras padėti Lietuvos regbio teisėjams. Stebint kursus, man labai patiko duodamos užduotys, diskusijos, klausimai, jaunų ir būsimų teisėjų dalyvavimas, praktiniai pratimai stadione“, – sakė kursuose apsilankęs netrukus su Lietuvos jaunių rinktine į Europos čempionatą Prancūzijoje išvyksiantis Vidmantas Valys.

S.Banys taip pat pažymėjo, kad mokymai, kuriuos dalinai finansavo Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondas, buvo netradiciniai ir labai produktyvūs.

„Rengiant mokymus ir derinant programą, norėjau, kad Lietuvos teisėjus lektorė vertintų ne vien pagal žinias, suvokimą ar situacijų modeliavimą, bet ir pagal praktinius užsiėmimus, judesius aikštėje, sukeltas stresines situacijas, realiai imituojant rungtynes, kurios buvo organizuojamos pirmos dienos mokymų vakarą po teorinės dalies. Tam buvo pasitekta Lietuvos jaunių rinktinė, kurios žaidėjai taip pat gavo pamokų apie tai, kaip ir kokiose situacijoje galima sužaisti protingai“, – pasakojo S Banys.

Mokymus vainikavo draugiškos regbio rungtynės Jonavos Kūno kultūros ir sporto centro stadiono dirbtinės dangos aikštelėje tarp Jonavos „Tauro-Brum Brum“ komandos ir Lietuvos jaunių rinktinės. Jų metu arbitrai pasikeisdami teisėjavo varžybose, o po to buvo atliekamas kiekvieno teisėjo individualus įvertinimas bei sprendžiama dėl lygio suteikimo (level 2).

Po mokymų dalyviai džiaugėsi, kad žaidėjui šie kursai padeda suvokti ir susipažinti su naujomis taisyklėmis, o teisėjų gestų suvokimas varžybų metu tapo aiškesnis. Teisėjams šie mokymai padėjo suvokti labiau apie tinkamą savo fizinį ir psichologinį pasirengimą varžyboms, nes žinių atnaujinimo testai sprendžiami kasmet, o lygiagrečiai auga ir žaidimo tempas. Dėl to, lyginant su praėjusiu sezonu, šiemet teks būti greitesniam, nes tai leis užsiimti patogesnes pozicijas aikštėje.

Aukščiausio – trečio – lygio kursai (level 3) planuojami kitais metais. Iki jų dar bus organizuojami nacionaliniai mokymai su kolegomis iš Latvijos. Pabaigus visų trijų lygių kursus, būsimiems regbio teisėjams bus rengiamas naujas mokymų ciklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius