-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 28

Regbio vadovas R.Davidovičius – apie pinigus, romaną ir svarbų turnyrą Šiauliuose

Ne tik pasaulio futbolo čempionato mačai bei Lietuvos krepšinio rinktinės atrankos rungtynės nuspalvins artėjantį savaitgalį. Šiauliuose į svarbias kovas pasiners Lietuvos regbio septynetų rinktinė.
Rytis Davidovičius
Rytis Davidovičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos septynetų regbio rinktinės birželio 30 – liepos 1 dienomis laukia svarbiausias metų išbandymas. Šiauliuose vyksiančiame Europos čempionato „Trophy“ diviziono turnyro antrajame etape Lietuvos rinktinė siekia iškovoti kelialapį į elitinį „Grand Prix“ divizioną ir olimpinę atranką.

Pirmajame etape birželio pradžioje Kroatijoje Lietuvos regbininkai pasiekė finalą ir jame tik po pratęsimo nusileido Rumunijos komandai. Labai realu, kad būtent su rumunais ir vyks pagrindinė kova dėl patekimo į „Grand Prix“.

Šeštadienį 11.50 val. Lietuva žaidžia su Vengrija, 14.35 val. su Kroatija ir 17.20 val. su Danija. Sekmadienį laukia atkrintamosios varžybos.

Apie turnyrą Šiauliuose penktadienį mūsų portalo studijoje kalbėjomės su Lietuvos regbio federacijos prezidentu Ryčiu Davidovičiumi.

VIDEO: 15min studijoje apsilankęs regbio vadovas R.Davidovičius – apie rinktinės iššūkį ir svajonę

– Ryti, kaip kaip pavyksta laviruoti dvejose pareigose – Lietuvos futbolo A lygos vadovo ir regbio federacijos prezidento?

– Laiko trūkumas jaučiasi, bet yra didelis noras. Nemanau, kad tai labai skirtingos veiklos. Yra tikslai ir jų įgyvendinimas. Skiriasi dydžiai – regbis yra nišinė sporto šaka Lietuvoje. Futbolas yra masinis reiškinys. Rėmėjams nereikia daug aiškinti, čia daug lengviau darbuotis. Tačiau tas dydis sukelia ir sunkumų.

– Yra toks posakis: regbis - chuliganų sportas, kurį žaidžia džentelmenai, o futbolas - džentelmenų sportas, kurį žaidžia chuliganai. Sutinkate su šiuo posakiu?

– Mūsų regbio rinktinėje beveik visi turi aukštąjį išsilavinimą arba siekia jo. Turime visokių sričių specialistų, nes regbyje jie negauna atlygio. Jie atiduoda save aikštėje, nors nieko už tai negauna. Be to, yra ir trečiasis kėlinys – kur abi komandos susirenka prie vakarienės stalo, drauge išgeria po alaus bokalą.

– Rimanto Kmitos romane „Pietinia kronikos“ yra daug dėmesio regbiui, šia žaidimas aprašytas subtiliai, su didele meile. Ar tai pridėjo populiarumo regbiui Lietuvoje?

– Taip, tikrai buvo susidomėjimas, visi nori pamatyti Šiaulių „Vairo“ salę ir patalpas, kur viskas vyko.

– Kokie pinigai sukasi regbyje, pamenant, kad vienas brangiausių žaidėjų Johny Wilkinsonas, žaisdamas Prancūzijoje uždirbdavo apie 70 tūkst. eurų per mėnesį.

– Skirtumas tarp regbio ir futbolo yra dešimt kartų. Regbyje yra svarbiausia komanda ir dažniausiai nėra žvaigždžių, visi gauna apylygiai. Regbyje komandos išlaikymas yra brangesnis, nes daugiau žaidėjų.

– Užtat regbyje nėra tokios vaidybos kaip Neymaro ar Cristiano Ronaldo.

– Regbyje žaidimas nestabdomas traumų atveju. Žaidėjas žino, kad jeigu jis griuvinės, tai komanda turės žaisti be jo. Gal ir futbole taip reiktų?

– Kuo skiriasi regbio-7 žaidimas nuo mums įprasto regbio?

– Mažiau žaidėjų ir trumpesni kėliniai. Elitinės komandos regbio-7 daug dėmesio neskirdavo, nes pagrindinis būdavo regbis-15. Bet regbio-7 turnyrai greitai pasidarė elitiniai ir jis net tapo olimpinis sportas. Tada į jį rimčiau žiūri visi. Jaunoji karta labiau mėgsta greitą žaidimą, nes žaidžiama daug trumpiau. Kinija irgi susidomėjo, nes tai olimpinė sporto šaka.

– Lietuvos regbio rinktinei vadovauja PAR treneris Sabelo Kolanisi. Kaip prasidėjo šis bendradarbiavimas?

– Su PAR bendradarbiavimas prasidėjo Lino Naujalio dėka. Mes jiems išsiuntėme kelis žaidėjus ir jiems jie patiko. Taip ir prasidėjo. Mes nesame regbio šalis, todėl turime mokytis iš kitų. PAR yra labai garsi regbio šalis.

– Savaitgalį Šiauliuose rinktinė kovos dėl patekimo į elitinį divizioną. Kas bus rimčiausi varžovai?

– Mūsų rinktinė gal dar tokio palaikymo nematė. Mūsų bendruomenė labai sunkiai dirba, kad būtų regbio šventė ir bus Šiauliuose pakilimas. Kiekviena rinktinė gali pateikti netikėtumų. Kėlinys trunka tik 7 minutes. Gali tai kelti papildomą įtampą. Vyrai turi būti užsivedę ir nusiteikę, nes antros vietos čia nėra.

– Kokia šio regbio ateitis Lietuvoje?

– Esame ant slenksčio. Visi regbininkai yra mėgėjai ir mes pasiekėme tam tikras aukštumas. Jeigu norime aukščiau augti, tai turime turėti pusiau profesionalią rinktinę. Šiuo metu mūsų biudžetas to padaryti neleidžia. Galbūt vieną dieną mes tai galėsime padaryti. Kitas etapas yra patekti į pasaulinius turnyrus – galutinė svajonė yra dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius