Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 07

Regbis olimpinėse žaidynėse: kuo jis skirsis nuo įprasto regbio?

2016 m. į olimpinių žaidynių programą bus įtrauktas regbis. Tačiau tai bus ne įprastas regbis, o regbio septynetai. 15min paaiškina, kuo regbio septynetai skiriasi nuo įprasto regbio.

Regbyje komandą dažniausiai sudaro 15 žaidėjų. Regbio septynetuose komandą sudaro tik septyni žaidėjai – 3 puolėjai ir 4 gynėjai. Todėl ši atmaina taip ir vadinasi.

Be to, regbio septynetų rungtynės vyksta trumpiau: žaidžiami du kėliniai po septynias minutes. Įprastame regbyje žaidžiami du kėliniai po 40 minučių. Pertrauka tarp kėlinių regbio septynetuose trunka vos dvi minutes.

Tačiau aikštės dydis regbio septynetuose yra toks pats, 120 m x 70 m. Kadangi regbio septynetuose mažiau žaidėjų ir kėliniai trunka trumpiau, žaidimo greitis yra daug didesnis negu įprastame regbyje.

Kitos pagrindinės taisyklės yra tokios pačios. Regbio septynetuose, kaip ir 15 žaidėjų regbyje, kamuolys nešamas rankomis.

Priekyje esančiam žaidėjui kamuolį perduoti galima tik spiriant, metant rankomis – tik atgal.

Žaidimo tikslas abiejose regbio atmainose tas pats – pelnyti taškus

Geriausias būdas pelnyti taškus – nunešant kamuolį už priešininko aikštės pusės galinės linijos ir jį prispaudžiant. Tada pelnomi 5 taškai.

Pataikius į vartus baudos smūgį pelnomi 3 taškai.

Žaidimo metu smūgiuojant į nuo žemės atšokusį kamuolį ir pataikant į vartus pelnomi 3 taškai. Prispaudus kamuolį už priešininko galinės linijos dar skiriamas papildomas baudos smūgis, kurį pataikius gaunami 2 taškai.

Kadangi regbio septynetuose žaidėjų mažiau, o aikštės dydis toks pats, yra pelnoma daug daugiau taškų.

Organizatorių nuotr./Lietuvos regbio rinktinė
Organizatorių nuotr./Lietuvos regbio rinktinė

Yra ir dar keli smulkūs skirtumai tarp regbio ir regbio septynetų. Regbio septynetų skiriamosiose grumtynėse dalyvauja tik po tris žaidėjus. Realizacijos atliekamos smūgiuojant į nuo žemės atšokusį kamuolį. Smūgiai nuo žemės nėra atliekami. Taškus pelniusi komanda pratęsia žaidimą pradiniu smūgiu.

Beje, regbis jau yra buvęs olimpinių žaidynių programoje. Pirmąkart į ją jis buvo įtrauktas 1900 m. Prancūzijoje vykusių žaidynių regbio aikštėje triumfavo šeimininkai. Po to regbininkai dar tris kartus dalyvavo olimpinėse kovose – 1908, 1920 ir 1924 m.

Kas vėliau pasikeitė? Olimpinių žaidynių atkūrėjas ir didelis regbio gerbėjas baronas Pieras de Coubertinas 1925 m. atsistatydino iš Tarptautinio olimpinio komiteto prezidento pareigų, o jo įpėdinis nedegė tokia pat aistra šiai sporto šakai.

Dar vienas įdomus faktas apie regbį: Lietuvos regbininkai (15 žaidėjų komanda) pasaulyje išgarsėjo po 2006–2010 m. aštuoniolikos iš eilės laimėtų rungtynių serijos. Tuo metu tai buvo pasaulio rekordas.

Lietuva yra pagerinusi ir dar vieną rekordą. Vienoje aikštėje vienoje rinktinėje pirmą kartą po 1924 m. airių pasiekto rekordo žaidė trys brolių poros – Kęstutis ir Gediminas Marcišauskai, Andrius ir Julius Sutkai bei Donatas ir Mantautas Vilimavičiai.

Nuo šių metų rudens Lietuvos regbio rinktinė, kuri šiemet triumfavo 2B divizione, varžysis „Conference 1“ Šiaurės grupėje. Jos varžovėmis bus Latvijos, Čekijos, Liuksemburgo ir Švedijos komandos.

Pirmąsias rungtynes lietuviai savo aikštėje žais su kaimynais latviais lapkričio 5 dieną. Abi šios komandos žaidė ir praėjusiame cikle, kuriame abi ekipos pasidalino po pergalę. Po savaitės Lietuvos regbininkai vyks į Čekiją, kur lauks šeimininkų išbandymas.

2016 metų Europos regbio septynetų čempionate Lietuvos rinktinė, nepatyrusi pergalės skonio, užėmė 12-ą vietą. Lietuvos regbininkai, vedami pietų afrikiečio Vuyo Zangqa, pralaimėjo visas 8 rungtynes. Tai reiškia, kad Lietuvos rinktinė kitais metais kovos nebe elitiniame Europos regbio divizione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius