Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2015 03 24

Viename dramatiškiausių visų laikų „Šešių nacijų“ turnyrų triumfavo airiai

Savaitgalį pasibaigusiame prestižiniame stipriausių Europos regbio komandų „Šešių nacijų“ turnyre po neįtikėtinos dramos triumfavo Airijos rinktinė, apgynusi prieš metus iškovotą trofėjų. Paskutiniame ture trys pirmaujančios komandos siekė iškovoti pergales kuo didesniu skirtumu ir čempionas nebuvo aiškus iki paskutinės akimirkos.
Airijos regbio rinktinė
Airijos regbio rinktinė / organizatorių nuotr.
Temos: 1 Regbis

Prieš paskutinį turą pirmavę anglai prancūzus įveikė 20 taškų skirtumu, o Airija Škotijoje laimėjo 30 taškų persvara. Galutinėje įskaitoje airių taškų santykis buvo +63, o anglų +57. Įspūdingą pergalę iškovojusiam Velsui iki pirmosios vietos pritrūko vos 10 taškų arba geresnio pirmojo kėlinio mače su Italija.

Italija – Velsas 20:61 (13:14)

Velso regbininkai į Italiją atvyko turėdami vilčių kovoti dėl aukso, tačiau tam reikėjo ir patiems iškovoti pergalę dideliu skirtumu ir tikėtis, kad anglai su airiais nepasieks pergalių pakankama persvara. Tačiau italai Romoje nebuvo linkę dovanoti svečiams lengvos pergalės ir pirmąjį kėlinį žaidė lygiai. Kai atrodė, kad Velsui nebeliko jokių šansų sutriuškinti varžovus, antrajame kėlinyje valai pelnė net 47 taškus be atsako ir iškovojo pergalę 61:20.

Fantastiškas rungtynes sužaidęs Velso žaidėjas George'as Northas antrajame kėlinyje atliko net tris žeminimus. Sėkmingos atakomis taip pat pasižymėjo Jamie Robertsas, Liamas Williamsas, Rhysas Webbas, Samas Warburtonas ir Scottas Williamsas, o baudos ir realizacijos smūgius, kaip įprasta, taikliai atliko Velso žvaigždė Leighas Halfpenny'is.

Mačo pabaigoje italas Leoanardo Sarto sėkmingai prispaudė kamuolį įskaitiniame plote ir galėjo sugadinti visas Velso komandos pastangas. Visgi, kaip paaiškėjo vėliau, Velsui iki aukso pritrūko 10 taškų.

VIDEO: Rungtynių apžvalga

Škotija – Airija 10:40 (10:20)

Po kiek anksčiau pasibaigusių rungtynių Italijoje tapo aišku, kad airiams būtina pergalė bent 21 tašku ir dar tikėtis palankaus Anglijos-Prancūzijos mačo rezultato. Čempionų titulą ginę airiai iškart ėmėsi darbo ir greitai išsiveržė į priekį, tačiau kovingieji škotai retkarčiais rasdavo atsakymus į sėkmingus varžovų žaidimo epizodus ir po pirmojo kėlinio atsiliko tik 10 taškų skirtumu.

Paulo O'Connello, Jaredo Payne'o, Seano O'Brieno ir Johny'io Sextono vedama Airijos rinktinė antrajame kėlinyje sugebėjo gynyboje sužaisti be priekaištų, o po kelių rezultatyvių atakų iškovojo pergalę 30 taškų persvara. Kaip paaiškėjo vėliau, tokio pranašumo airiams per plauką užteko ir jie antrus metus iš eilės į viršų kėlė čempionų taurę.

101-ąsias rungtynes Airijos rinktinėje sužaidęs 35-erių metų P. O'Connellas po turnyro sakė: „Tai buvo aštuonios nuostabios savaitės. Labai didžiuojuosi visa komanda, kuri nepaisant pralaimėjimo praėjusią savaitę surengė nuostabų pasirodymą ir padovanojo pergalę Airijai. Iš šio turnyro turėsiu nuostabius prisiminimus“.

P. O'Connellui tai gali būti paskutinis „Šešių nacijų“ turnyras, nors jo kontraktas su Airijos regbio sąjunga galioja iki 2016 metų. Pats regbininkas atsisveikinti su rinktine ketina po 2015 metų pasaulio čempionato Anglijoje.

VIDEO: Rungtynių apžvalga

Anglija – Prancūzija 55:35 (27:15)

Anglijos rinktinė prieš prasidedant mačui Londono „Twickenham“ stadione, kuriame susirinko daugiau nei 83 tūkst. žiūrovų jau žinojo – norint iškovoti „Šešių nacijų“ trofėjų reikalinga pergalė 26 taškų skirtumu. Tačiau prieš anglus išsirikiavo ne bet kas, o grėsmingai nusiteikusi ir niekam nenuolaidžiaujantys Prancūzijos regbininkai.

Būtent šios dvi komandos „Šešių nacijų“ turnyro finišui padovanojo nepakartojamą regbio spektaklį, kuris tęsėsi iki paskutinės sekundės. Kad rungtynės bus rezultatyvios, parodė pirmosios minutės, nes jau pačioje susitikimo pradžioje Anglijos rinktinė surengė rezultatyvią ataką ir išsiveržė į priekį. Stuarto Lancasterio treniruojami anglai vėliau padarė dvi nedovanotinas klaidas, kuriomis pasinaudoję svečiai persvėrė rezultatą savo naudai 15:7.

Nebeturėję kur trauktis anglai ėmė demonstruoti galingą žaidimą ir dar iki didžiosios pertraukos ne tik susigrąžino pranašumą, bet ir įgijo 12 taškų persvarą (27:15). Antrajame kėlinyje rezultatyviomis atakomis keitėsi abi komandos ir anglams niekaip nepavyko įgyti reikiamo pranašumo. 57-ąją min. už pavojingą žaidimą kojomis geltona kortele buvo nubaustas anglas Jamesas Haskellas ir kiekybinę persvarą išnaudoję prancūzai priartėjo iki 11 taškų (30:41).

Net ir žaisdami mažumoje Anglijos rinktinės žaidėjai nepasidavė ir padidino persvarą iki 18 taškų – 48:30, bet galingą ataką grumtynėmis surengę prancūzai vėl nustūmė ant anglus ant prarajos – 48:35. Ir visgi, Anglijos rinktinė vos nesukūrė stebuklo. Likus žaisti 5 min. Jackas Nowellas pelnė taškus ir anglams iki svajonės išsipildymo trūko vienintelės sėkmingos atakos. Paskutinę minutę anglai visiškai priartėjo prie prancūzų įskaitinio ploto, tačiau likus paskutiniam metrui prarado kamuolį. Jį sugavęs Prancūzijos žaidėjas išspyrė kamuolį į užribį ir teisėjas, visų anglų nusivylimui, paskelbė mačo pabaigą.

VIDEO: Rungtynių apžvalga

Galutinė turnyro lentelė:

1. Airija 8 tšk. (taškų santykis +63)
2. Anglija 8 (+57)
3. Velsas 8 (+53)
4. Prancūzija 4 (+2)
5. Italija 2 (-120)
6. Škotija 0.(-55).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius