Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Agnė Sereikaitė savo pačiūžas galanda pati

Ir Isabella Tobias su Deividu Stagniūnu, ir Agnė Sereikaitė yra čiuožėjai. Tačiau jei apsikeistų pačiūžomis, savo sporto šakose patirtų fiasko.
Agnė Sereikaitė
Agnė Sereikaitė / Deivido Stagniūno nuotr.

Pačiūžas avi net keturių olimpinių sporto šakų atstovai – ledo ritulininkai, dailiojo čiuožimo, greitojo čiuožimo ir greitojo čiuožimo trumpuoju taku atstovai. Ir visų jų pačiūžos skirtingos.

Lietuvos olimpinėje delegacijoje yra dviejų čiuožimo sporto šakų sportininkai.

Čiuožėja trumpuoju taku Agnė Sereikaitė pačiūžas galanda pati. Ji visur vežasi specialias galandinimo stakles bei kitus šiam procesui reikalingus įrankius. „Stakles turi visi čiuožėjai. Jose pritvirtini pačiūžas ir galandi specialiais akmenimis“,  – paaiškino sportininkė, vakar 1500 m distancijoje užėmusi 16-ąją vietą.

Lietuvė plonus greitojo čiuožimo taku pačiūžų ašmenis pagalando tik pieš atrankos etapą. „Prieš pusfinalį negalandau, nes dar pakako aštrumo“, – teigė 19-metė, pusfinalyje čiuožusi dar greičiau nei atrankoje.

Galandant geležtėje iš abiejų pusių suformuojamas 90 laipsnių kampas, o vėliau nušlifuojami visi nelygumai, atplaišos ir kiti pažeidimai, galintys turėti įtakos čiuožimui.

Greitojo čiuožimo trumpuoju taku pačiūžos labiausiai išsiskiria tuo, jog jų geležtės yra ne per vidurį, o kairėje bato pusėje. Tai leidžia įveikti posūkius smarkiai pasvirus virš ledo, net pasiremiant ranka. Būtent todėl ant kairės rankos šios sporto šakos atstovai maunasi pirštinę su specialiais pirštų antgaliais.

Čiuožimui trumpuoju taku skirta geležtė tvirtai pritvirtinta prie bato, skirtingai nuo klasikinio greitojo čiuožimo, kur bato kulnas kilnojasi ant spyruoklės. Ašmenys gaminami iš anglinio plieno, o batai – iš anglies arba stiklo pluošto ir padengti plona oda.

Galandančią pačiūžas olimpinio kaimelio kambaryje A.Sereikaitę nufotografavo D.Stagniūnas. Jam galąsti nereikia – tai atlieka specialistai automatizuotomis staklėmis.

Dailiojo čiuožimo pačiūžos skiriasi nuo greitojo išlenkta geležte. Jos priekyje yra specialūs dantukai, padedantys sportininkams atsispirti atliekant įvairius šuolius ar kitus techninius programos elementus.  

Batai šioms pačiūžoms siuvami rankomis iš odos, o geležtės gaminamos iš aukštos kokybės chromuoto plieno. Galandant dailiojo čiuožimo pačiūžas, išskiriamos vidinė ir išorinė briaunos, o viduryje yra griovelis. 

Visi čiuožėjai su atvirais pačiūžų ašmenimis būna tik ledo, o nulipdami nuo jo uždeda specialias įmautes, saugančias aštrias geležtes nuo atšipimo.

Ledo šokėjai I.Tobias ir D.Stagniūnas olimpines varžybas pradeda šiandien. A.Sereikaitė pasirodymą olimpiadoje baigs 1000 m lenktynėmis. Jų atranka vyks antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius